Image default
ΑΡΧΙΚΗ

 ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΑΙΖΟΝ ΣΤΑ ΠΡΩΙΜΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Mε την ελπίδα ότι η νέα  καλλιεργητική περίοδος των εκτός εποχής κηπευτικών της Κρήτης θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, ξεκίνησαν από την 1ηΑυγούστου και συνεχίζονται , οι πιο πρώιμες φυτεύσεις όλων των λαχανικών που καλλιεργούνται στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας.

Αυτό μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της «Ανατολής», της μεγαλύτερης  Οργάνωσης Παραγωγών της Ιεράπετρας, που απαρτίζεται από 163 ενεργά μέλη.

«Όπως βλέπουμε από την κίνηση που υπάρχει στο κατάστημα αγροτικών εφοδίων των Αγροτικού Συνεταιρισμού ‘’Ανατολή΄΄ , ένα μεγάλο ποσοστό από   τα δικά μας μέλη, αλλά και από τους παραγωγούς  που συνεργάζονται μαζί μας , (χωρίς να είναι μέλη μας),  φέτος έχουν επιλέξει να ξεκινήσουν τις καλλιέργειες τους, τρείς εβδομάδες νωρίτερα,  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  Ελπίζουν σε καλύτερες τιμές πριν τα Χριστούγεννα μάλλον, και πιστεύουν ότι,  σε αυτό θα τους βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Από τις πληροφορίες που έχουμε για τις φετινές φυτεύσεις, οι περισσότεροι  γύρω στο 45%  θα φυτέψουν ντομάτες με τις τύπου «βελανίδι» να παρουσιάζουν σε όγκο  μια σχετική αύξηση, ενώ μια μικρή μείωση φαίνεται να υπάρχει στα πιπεροειδή. Στις φυτεύσεις του αγγουριού δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές, αν και μετά τις «αναιμικές» καλοκαιρινές καλλιέργειες που δεν πήγαν καθόλου καλά σε όλα τα είδη λαχανικών, δεν αποκλείουμε και κάποιες  εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ο.Π. «Ανατολή» κ Φώντας Δουλούμης.

«ΤΕΡΜΑ Η ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΣΟΥΝ ΔΥΣΦΗΜΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ»

Κι ενώ οι παραγωγοί κηπευτικών  δίνουν τη δική τους μάχη να προσφέρουν στην ελεύθερη αγορά τα πιο καθαρά και τα πιο υγιεινά προϊόντα, ξεπερνώντας τις όποιες αντιξοότητες, εμφανίζονται ως ειδήμονες στον αγροτικό Τύπο  κάποιοι άνθρωποι που δημοσιεύουν απόψεις, που βασίζονται σε στοιχεία του περασμένου αιώνα, δυσφημώντας τη δική τους παραγωγή.

«Έχουμε αποφασίσει μετά από σύσκεψη που κάναμε οι εκπρόσωποι των αγροτών  της ευρύτερης περιοχής να δώσουμε τέλος στην ανοχή εκείνων που δυσφημούν τα προϊόντα μας αδικαιολόγητα.

Πρόσφατα , διαβάσαμε  άρθρο συνταξιούχου γεωτεχνικού σε πανελλήνιας κυκλοφορίας αγροτική εφημερίδα  , σχετικό με τις καλλιέργειες κηπευτικών στη Κρήτη, που μιλούσε  για αθρόα  χρήση χημικών  φυτοπροστατευτικων ,από τούς καλλιεργητές της Κρήτης.

Αγανακτήσαμε γιατί για πολλοστή φορά , καταλογίζονται πράγματα στον κρητικό αγρότη ,που κατά την τεκμηριωμένη άποψη μας , είναι αναληθή.

Λόγω των τεράστιων δυσκολιών που είχε να αντιμετωπίσει ο κάθε καλλιεργητής  στην διάθεση των παραγόμενων προϊόντων  (αδιάθετα προϊόντα , εξευτελιστικές τιμές ) αλλά και της απότομης απαίτησης από το συνολο των αλυσίδων super market , που οι τοπικές εμπορικές επιχείρησης εφοδιάζουν ,για αυστηρά πρότυπα ποιότητας  ,τα οποία δεν ήταν απλά χρήσιμα , αλλά αποκλειστική προϋπόθεση για την διάθεση , το σύνολο των παραγώγων -χωρίς να μπορεί να πράξει διαφορετικά- , προσαρμόστηκε στην απαίτηση αυτή και πιστοποιήθηκε κατά τα σύγχρονα πρότυπα  agro 1.1 και agro 1.2. οι εμπλεκόμενες εμπορικές επιχειρήσεις με ISO και HAASP .  Oι ομάδες παραγώγων προχώρησαν ακόμα περισσότερο και ο ΟΠΑΣ «Ανατολή» για παράδειγμα , διαθέτει IFS καιBRC.επίσης , τροποποιήθηκε πρόσφατα ο νόμος και μεταφέρει τις όποιες ευθύνες ευθύνες,  απ΄ ευθείας στον παραγωγό (πολύ εύκολο πλέον μέσο της ιχνηλασιμότητας ).

Αυτές οι αλλαγές αλλά και η δημιουργία καλλιεργητικής  συνείδησης ,που κάθε χρόνο μεγαλώνει, μέσω ημερίδων για την ορθή χρήση φυτοπροστατευτικων αλλά και τα αυξημένα πλέον επίπεδα ευθύνης του κάθε αγρότη , έχουν σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση έως  και τον μηδενισμό των κρουσμάτων μη συμμόρφωσης .

Οι απαιτήσεις για καθαρά υπολειμμάτων προϊόντα είναι τέτοιες , ώστε η οριζόμενη υπολειμματικότητα είναι το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και το σύνολο των δραστικών ανά ανάλυση στο ένα τρίτο επίσης», αναφέρει ο κ Δουλούμης τονίζοντας ότι είναι σαφώς  ενθαρρυντική η εικόνα που υπάρχει στο Διεθνές Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για την Υγιεινή και των Ασφάλεια των Φρούτων και των Λαχανικών (RAASF) .

«Στην επιτυχία του στόχου αυτού -που κρίνοντας από τα αποτελέσματα που δημοσιεύει ο RAASF σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι εύκολα αναγνωρίσιμη – συμβάλει η χρήση ωφέλιμων εντόμων (βoμβίνων) ,νηματωδών αλλά και νέων τύπων φυτοπροστατευτικων , με βάση εκχυλίσματα φυτών.

Η χρήση λιπασμάτων έχει μειωθεί αποτελεσματικά , χάρη στις συνεχείς αναλύσεις και την χρήση έξυπνων σύγχρονων  υπολογιστών στο πότισμα. Εξ άλλου ,μεγάλο  κόστος τόσο των φυτοπροστατευτικων όσο και των λιπασμάτων ,είναι από μόνος του ανασταλτικός παράγοντας .

Από τα αρχεία που διατηρεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ανατολή» στο Στόμιο Ιεράπετρας .ο μέσος ορος χρήσης λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών που προκύπτει δεν απέχει παρά ελάχιστο θετικά η αρνητικά από τον γενικό μέσο όρο.

Ο αγώνας και ο κόπος των θερμοκηπιακών καλλιεργητών δοκιμάζεται καθημερινά πολυεπίπεδα  και δεν  θα υπάρχει πλέον ανοχή  για κανέναν που ηθελημένα η άθελα του δυσφημίζει ην κρητική αγροτική παραγωγή», καταλήγει ο κ Φώντας Δουλούμης.

Related posts

Αποκλεισμός των μισών παραγωγών προϊόντων θερμοκηπίων της Κρήτης από τις αποζημιώσεις για κορωνοϊό»

admin

ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

admin

ΖΟΥΓΚΛΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

admin

Leave a Comment