Image default
Αγροτικά Νέα

Ενέργειες για εργάτες γης ενόψει περιόδου συγκομιδής (μέρος 2ο)

Tο τελευταίο διάστηµα έχει ενταθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσµου σχετικά µε το θέµα της ασφάλισης των εργατών γης



Γιώργος Παπαδημητρίου

Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Λίγο η συνεχής αρθρογραφία, λίγο τα πρόστιµα που αρχίζουν να επιβάλλονται όλο και περισσότερο, προκάλεσε το ενδιαφέρον των ανθρώπων κι αυτό είναι καλό. Στη θεωρία όµως, γιατί στην πράξη φαίνεται ότι εξακολουθούν να δηµιουργούνται µπερδέµατα. ∆ιάβασα την περασµένη εβδοµάδα στον αγροτικό τύπο, δηλώσεις από τις οποίες εύκολα γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει θεµα αντίληψης του προβλήµατος. Το χειρότερο δε, είναι ότι µεταφέρονται λανθασµένα το πρόβληµα προς τα πάνω µε αποτέλεσµα όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθεί στο αρµόδιο υπουργείο, να µην ασχοληθούν καθόλου λόγω ανακρίβειας του ερωτήµατος.

Να διευκρινίσω τι εννοώ:

Ο εργάτης γης για να απασχοληθεί στο χωράφι νόµιµα, πρέπει ο ιδιοκτήτης αγρότης-παραγωγός να υποβάλλει χειρόγραφο πίνακα προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας  της περιοχής του και ΟΧΙ στον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ. Σε ερώτηµα προς τον υπουργό Εργασίας γράφηκε ότι ο πίνακας αυτός «..υποβάλλεται στον ΕΦΚΑ-Τοµέα Αγροτών (πρώην ΟΓΑ) διότι ο Οργανισµός δεν διαθέτει ηλεκτρονικό σύστηµα καταγραφής…». Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι λάθος το γεγονός ότι υποβάλλεται ως ερώτηµα στο αρµόδιο υπουργείο. Το γεγονός ότι ο οργανισµός διαθέτει ή όχι ηλεκτρονικό σύστηµα καταγραφής, είναι κάτι το οποίο δεν ενδιαφέρει τον αγρότη, καθόλου όµως. Το πρόβληµα του αγρότη είναι η αδυναµία καταγραφής στον πίνακα προσωπικού, του εργατικού δυναµικού που θα απασχολήσει στο χωράφι του, πριν από την έναρξη των εργασιών.Η ξεχασµένη από παλιά διάταξη, που υποχρεώνει τους παραγωγούς να υποβάλλουν χειρόγραφο πίνακα προσωπικού στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας (ΣΕΠΕ), δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα αλλά και κοινωνική αναταραχή. Όλοι οι υπόλοιποι πολίτες (επαγγελµατίες και µη) θεωρούν ότι οι αγρότες ζητάνε να απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό, σε αντίθεση µε τις κοινές επιχειρήσεις.

Να ξεκαθαρίσω καταρχάς

ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μία επιχείρηση π.χ. κρεοπωλείο, για να απασχολήσει έναν υπάλληλο, πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά  την πρόσληψη, τον πίνακα προσωπικού και την σύµβαση εργασίας στην οποία καταγράφονται οι όροι απασχόλησης (ποιες ώρες, µέρες, ρεπό, µισθός κ.λπ.). Όλα αυτά, πριν από την έναρξη της εργασίας του. Γιατί αυτό είναι εύκολο; ∆ιότι το κατάστηµα του παραδείγµατος λειτουργεί συγκεκριµένες ώρες και µέρες (π.χ. στην Καρδίτσα οι ώρες λειτουργίας είναι ∆ευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή πρωί απόγευµα και Τρίτη, Πέµπτη, Σάββατο µόνο πρωί). Τι σηµαίνει αυτό; Ότι ο επιχειρηµατίας εύκολα γνωρίζει τον χρόνο απασχόλησης του προσωπικού και το µόνο που πρέπει να κάνει, είναι να ενηµερώσει το λογιστή του, µέρες πριν από την έναρξη απασχόλησης. Τόσο απλά!

Γιατί αυτό δεν µπορεί να εφαρµοστεί στα χωράφια; ∆ιότι, δεν µπορείς να γνωρίζεις πότε θα δουλέψεις. Ας υποθέσουµε ότι είµαι ένας αγρότης απόλυτα οργανωµένος, µε προσωπικό που το γνωρίζω, που είναι έντιµοι στις συµφωνίες τους και το κυριότερο: δέχονται να βάλουν εργόσηµα και δε σκέφτονται µη χάσουν τα επιδόµατα. ∆ίνω τα στοιχεία τους στο λογιστή µου για να ετοιµάσει τον προς υποβολή χειρόγραφο πίνακα. Η καλλιέργεια µου είναι π.χ. λεβάντα, καπνός και µήλα. Έχω προγραµµατίσει ότι θα ξεκινήσω την Παρασκευή 06:00. Υποβάλλει ο λογιστής µου τον πίνακα και την Πέµπτη το µεσηµέρι, ανοίγουν οι ουρανοί και ρίχνει ό,τι υπάρχει σε έπιπλο (καρέκλες, τραπέζια και όλα τα συναφή). Αυτοµάτως η έναρξη των εργασιών παρατείνεται χωρίς να γνωρίζω για πότε, άρα ο πίνακας που υποβλήθηκε είναι άχρηστος.

Το υπουργείο εργασίας

πρέπει να εκµεταλλευθεί ένα –κατά την άποψη µου- µεγάλο όπλο που έχει στα χέρια του: την ανάγκη όλων των παραγωγών να εµφανίσουν έξοδα εργοσήµου στα βιβλία τους. Θέλετε να χρησιµοποιήσετε τους ελεγκτές σας παραγωγικά και σε όφελος όχι µόνο τους Εργασίας αλλά κυρίως του Οικονοµικών; Είναι πολύ απλό: ξεχυθείτε στα χωράφια, καταγράψτε όλους τους απασχολούµενος εργάτες γης και δώστε αντίγραφα της καταγραφής στους παραγωγούς. Θα είναι υποχρεωµένοι να «κολλήσουν» εργόσηµα σε αυτούς που καταγράψατε, οι δε εργάτες, δεν θα µπορούν να αρνηθούν τη χορήγηση του εργοσήµου. Συµπερασµατικά: για να λυθεί ένα πρόβληµα, πρέπει πρώτα να το κατανοήσουµε. Ας αφήσουµε κατά µέρους τους αφορισµούς ότι οι αγρότες απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες και ας δούµε το πραγµατικό γεγονός, ότι οι εργάτες ζητάνε να εργαστούν χωρίς εργόσηµο για να µη χάσουν τα επιδόµατα.

Related posts

Έτσι θα τρέξει η χρηματοδότηση των αγροτών από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

admin

ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ: Έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων αγροτικής κατάρτισης

admin

Αγροτικά δάνεια 170 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕΠ

admin

Leave a Comment