Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 8.1.2021

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με υποτονικούς ρυθμούς η εξαγωγή κυρίως εσπεριδοειδών , με διάθεση των συσσωρευμένων αδιάθετων προμηθειών ως συμβαίνει κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα, αλλά αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης και αποκατάστασης της σε φυσιολογικά επίπεδα όπως κάθε χρόνο για την εποχή.

H εξαγωγή επιτρ.σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε .Ανακεφαλαιωτικά οι τιμές τους κατά την εφετεινή εμπορική περίοδο δεν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη  -5,9% (40.221 τ. έναντι 42.755 τ.), 

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 88.955 t. έναντι 89.609 τ. αντίστοιχα πέρισυ ,

   Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους

   εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ  και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Γ. Πολυχρονάκης»                                                                              

Δ Η Λ Ω Σ Η

Μετά τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, όταν η εξαγωγή φρούτων και λαχανικών προς το Η.Β. άρχισε να αυξάνεται και πάλι μετά τις διακοπές οι εξαγωγικές εταιρείες είχαν ήδη επιπλέον εργασία σε τελωνειακά έγγραφα τις πρώτες ημέρες. Αν και υπήρχαν λιγότερα προβλήματα από ό, τι προβλέπονταν , αναμένεται ότι θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα τις επόμενες εβδομάδες καθώς το εμπόριο ανακάμπτει ξανά. Θα δούμε τώρα εάν οι εισαγωγείς στο Η.Β. είναι προετοιμασμένοι για τη νέα κατάσταση.

Εάν ένα φορτίο περιέχει εμπόρευμα για περισσότερους από ένα πελάτες, τότε η επιβάρυνση πολλαπλάσια των αρχικών τελών Το έγγραφο-διασάφηση εισαγωγής-εξαγωγής κοστίζει στον εξαγωγέα περίπου 200 ευρώ και χρειάζεται επιπλέον χρόνος για τη συμπλήρωση-ολοκλήρωση αυτού του εγγράφου. Σε κάθε διασάφηση παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά: τι είναι, πόσο αξίζει, από πού προέρχονται ακριβώς και σε ποια τιμή πωλούνται και αυτό πρέπει επίσης να γίνει από τους πελάτες-παραλήπτες εισαγωγείς από την άλλη πλευρά αυτή του Η.Β. Πρέπει να ανταλλαγούν πολλές πληροφορίες μεταξύ πωλητή και αγοραστή.(σχετικές αποφάσεις της ΑΑΔΕ-Γεν.Δ/νση Τελωνείων ως και σχετικός Εκτελεστικός Κανονισμός της ΕΕ στην διάθεση των μελών μας)

 Εκτός από το πρόσθετο κόστος, υπάρχει φόβος για καθυστερήσεις.. Η συμφωνία ΗΒ-ΕΕ προβλέπει την μη επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, αλλά αυτό ισχύει μόνο για προϊόντα που έχουν καταγωγή πραγματικά από την ΕΕ ή το αντίστροφο. Για σύνθετα φορτία ή φυτικά προϊόντα , απαιτείται δήλωση REX για να αποδειχθεί ότι είναι παραγωγή ΕΕ ή έχουν παραχθεί εκτός ΕΕ αλλά έχει προστεθεί αρκετή αξία στο προϊόν εντός της ΕΕ  

.

Γεώργιος Πολυχρονάκης

Ειδικός Σύμβουλος

INCOFRUIT – HELLAS

Related posts

Δράμα: Πρωτοφανής χαλαζόπτωση – Κατέστρεψε τα πάντα

admin

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ROOT2SUCCESS

admin

Leave a Comment