Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Το θέμα της δημιουργίας Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Ιεράπετρα, αναδεικνύει η Δημοτική Παράταξη «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» με επικεφαλής τον Αργύρη Πανταζή.

Οι ΤΟΜΥ άρχισαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης. Κι ενώ την περίοδο της προπαρασκευής και της σχεδίασης της συγκεκριμένης,  δομής  δημόσιας υγείας, που συνέπεσε με τα τεράστια προβλήματα  του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας, κυβερνητικοί παράγοντες  τότε , διατυμπάνιζαν πως θα λειτουργούσε μια τέτοια μονάδα και στην Ιεράπετρα για να βοηθήσει  το Νοσοκομείο  που δεν είχε αναπτύξει όλες τις κλινικές του  , όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι ΤΟΜΥ άρχισαν να λειτουργούν σε όλη την Κρήτη , με μια αστεία δικαιολογία,  η Ιεράπετρα βρέθηκε εκτός προγράμματος, ενώ ΤΟΜΥ ιδρύθηκαν στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία.

Οι φορείς της Ιεράπετρας που σε άλλες περιπτώσεις έχουν δείξει την ευαισθησία τους , σε ανάλογα θέματα  , τότε δεν αντέδρασαν και η σιωπή τους δεν μπορούσε εύκολα να εξηγηθεί χωρίς πολιτικούς όρους.

Το θέμα πέρασε  στα ψιλά και εκεί που κανείς δεν μιλούσε πλέον για την ΤΟΜΥ που η πολιτεία έταξε στην Ιεράπετρα και που πάρα πολύ γρήγορα ξέχασε, ήρθε η δημοτική παράταξη «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» να το «ξεθάψει» και να θυμίσει σε αυτούς που φρόντισαν να αγνοήσουν για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη πόλη του Ν  Λασιθίου ότι έχει και αυτή την ανάγκη ίδρυσης μιας τέτοιας δομής δημόσιας υγείας.   

«Με   δεδομένες   τις   αυξημένες   ανάγκες   για   πρωτοβάθμια   περίθαλψη   υγείας   των συνδημοτών μας, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα με την έξαρση των ιώσεων σε όλη τη χώρα, κρίνεται αναγκαίο όσο ποτέ η δημιουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ)στην Ιεράπετρα.  

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι όμοροι Δήμοι Σητείας και Αγίου Νικολάου διαθέτουν μονάδες ΤΟΜΥ από τον Μάιο του 2018 και από τον Ιανουάριο του 2019   αντίστοιχα.   Οι  τοπικές   Μονάδες   Υγείας   είναι   στελεχωμένες   με  οκταμελές   ιατρικό προσωπικό, με δυο ιατρούς και βοηθητικό προσωπικό στον Δήμο Σητείας ενώ στον Δήμο Αγίου Νικολάου η μονάδα ΤΟΜΥ είναι πλήρως στελεχωμένη με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που αριθμεί τα δεκατρία άτομα», αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης  «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα»  Αργύρης Πανταζής.

Οι ΤΟΜΥ αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας,   αλλά   ταυτόχρονα   αναπτύσσουν   εξωστρεφείς   και   κοινοτικού   χαρακτήρα παρεμβάσεις (εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δράσεις ενημέρωσης για τον   γενικό   πληθυσμό,   τακτικές   επισκέψεις   σε   σχολεία,   ΚΑΠΗ,  και   χώρους   εργασίας).

Δημιουργούνται παράλληλα με νέες  ή  παλιές αποκεντρωμένες  δομές   ως περιφερειακές δομές   των   Κέντρων   Υγείας.   Οι   Τοπικές   Μονάδες   Υγείας   (ΤΟΜΥ),   απευθύνονται   σε συγκεκριμένο   πληθυσμό,   στελεχώνονται   από   διεπιστημονική   ομάδα   υγείας,   που περιλαμβάνει   οικογενειακούς   γιατρούς,   παιδιάτρους,   νοσηλευτές,   επισκέπτες   υγείας, κοινωνικό   λειτουργό.   Συνιστούν   μονάδες   οικογενειακής   ιατρικής   με   έμφαση   στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, στη συνεχή και ολιστική φροντίδα του πολίτη ενώ μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στον εμβολιασμό του πληθυσμού.   Έργο   των ΤΟΜΥ είναι η παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία).

Με την απόφαση συγκρότησης κάθε ΤΟΜΥ καθορίζεται η περιοχή ευθύνης της, ο πληθυσμός   της   οποίας   κυμαίνεται   από   10.000   έως   12.000   κατοίκους.   Σε   ειδικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιοχές με πληθυσμιακές, ηλικιακές, γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (νησιά, ορεινοί πληθυσμοί) ή/και πολλαπλή νοσηρότητα, ο πληθυσμός ευθύνης των ΤΟΜΥ μπορεί   να   είναι   μεγαλύτερος     από   12.000   κατοίκους.   Οι   ΤΟΜΥ   στελεχώνονται   από επαγγελματίες  υγείας και λοιπό  προσωπικό, με συμβάσεις  εργασίας ορισμένου χρόνου.

Κάθε Τ.ΟΜ.Υ. αποτελείται κατ’ ελάχιστον από έναν ιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής, έναν Νοσηλευτή ή Επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό. Την εισήγηση για την ίδρυση ΤΟΜΥ σε έναν Δήμο προωθεί για την σύμφωνη γνώμη του στο  Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών  (ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ)  η ηγεσία της Υγειονομικής Περιφέρειας (για την Περιφέρεια Κρήτης η 7η  ΥΠΕ) ενώ την τελική έγκριση για την ίδρυση της Μονάδας υπογράφει ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας.

«Η   δημοτική   παράταξη  ‘’ΜΑΖΙ   ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ   ΤΗΝ   ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’  έχει   στην   πρώτη γραμμή θέματα που άπτονται της υγείας των δημοτών αλλά και στο κοινωνικό προσώπω που   επιβάλλεται   να   αποδίδουν   οι   αιρετές   διοικήσεις   στους   δημότες   τους.   Θεωρούμε λοιπόν, ότι ο Δήμος Ιεράπετρας για άλλη μια φορά ήταν απών   από την διαδικασία των διεκδικήσεων.

  Ως   ο   μεγαλύτερος   Δήμος   του   Νομού   Λασιθίου,  όφειλε   και   οφείλει  σε επίπεδο πολίτικων αποφάσεων να πράξει επιτέλους τα δέοντα, για τον κρίσιμο τομέα της υγείας. Ως γνωστών, το προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν, και για το λόγο αυτό,  προτείνουμε την ίδρυση Τοπικής Μονάδας Υγείας στον Δήμο Ιεράπετρας.

Ένα αίτημα που  έως  τώρα  η δημοτική αρχή του κ.  Καλαντζάκη,  μετά  από  έξι χρόνια   στα   ηνία   του   Δήμου,   δεν   έχει   θίξει   ενώ   ουδέποτε   έχει   εισηγηθεί   το   θέμα   στα θεσμοθετημένα   όργανα   του   Δήμου,   με   δεδομένη   την   λειτουργία   ΤΟΜΥ   στους   άλλους μικρότερους   Δήμους   του   νομού.  Θεωρούμε   ότι   το   να   μην   διεκδικείς   αυτά   που   σου ανήκουν   δεν   διαφέρει   καθόλου   από   αυτά   που   είχες   και   έχασες,   (βλέπε   δημόσιες υπηρεσίες),  το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Ζητάμε από την δημοτική αρχή να θέσει ως άμεση προτεραιότητα το θέμα της ίδρυσης ΤΟΜΥ στην Ιεράπετρα.

Έχουμε θεσμική υποχρέωση να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των δημοτών μαςκαι όχι να  είμαστε  απλοί  παρατηρητές των  εξελίξεων.  Αφουγκραζόμαστε  τις  απαιτήσεις όπως   αυτές   επιβάλλονται   από   τις   παρούσες   δύσκολες   για   την   κοινωνία   συνθήκες, πιστεύουμε ότι  είναι επιβεβλημένη η  ανάγκη  για την δημιουργία δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους δημότες της Ιεράπετρας.

Ως   δημοτική   παράταξη   εισηγούμαστε   την   άμεση   συζήτηση   στο   Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας του θέματος «Δημιουργία ΤΟΜΥ στον Δήμο Ιεράπετρας», για την λήψη απόφασης. Μένουμε κοντά στους δημότες, αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο», καταλήγει ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα», Αργύρης Πανταζής.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕΒ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

admin

Ερώτηση Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

admin

Επιτάφιοι Ιεράπετρας.

admin

Leave a Comment