Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Αρχιμ. Αναστασίου Χατζάκη στο Ιερό Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιον Εστίν Ιεράπετρας.

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και παρουσία πλήθους πιστών, αλλά με την πιστή τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου 2022 στον Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάσεως του Κυρίου και Υπεραγίας Θεοτόκου «το Άξιον Εστί» Ιεράπετρας η Εξόδιος Ακολουθία του αοιδίμου Αρχιμ. Αναστασίου Χατζάκη, οραματιστή, κτήτορος και επί σειρά ετών Εφημερίου και Πνευματικού του Ιερού Ησυχαστηρίου, ο οποίος εξεδήμησε προς Κύριον το πρωί της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου σε ηλικία 91 ετών.

Πλήθος χριστιανών παρευρέθηκαν στην ακολουθία ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που πέρασαν από το Ιερό Καθολικό, όπου βρισκόταν το σεπτό σκήνωμα του από την προηγούμενη ημέρα και καθ᾽ όλη τη διάρκεια της νύκτας μέχρι και την Εξόδιο Ακολουθία, για να προσφέρουν τον τελευταίο ασπασμό στον μακαριστό Γέροντα και να λάβουν την ευχή του για τελευταία φορά. 

Στην ακολουθία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος και εκφώνησε τον επικήδειο λόγο, εκφράζοντας την κατ’ άνθρωπον οδύνη  και θλίψη όλων για την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Γέροντος Αναστασίου. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «με πενθηφόρα συναισθήματα αποχωριζόμαστε έναν αληθινό πνευματικό πατέρα, ένα γνήσιο και άξιο ιερομόναχο, έναν καλογερόπαπα όπως λέμε στην Κρήτη, ένα χαρισματικό Κληρικό, επίλεκτο μέλος της ιερατικής οικογένειας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος από τα νεανικά του χρόνια πόθησε με όλη την δύναμη της ψυχής του τον ουράνιο Νυμφίο και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην διακονία του Αμπελώνος του Κυρίου και του αγίου θελήματός του. Όμως το ανθρώπινο πένθος μας είναι και χαροποιό, καθώς η μακαρία, άδολη και αγνή ψυχή του Γέροντος Αναστασίου μετέστη χθες το πρωί προς τα θεία σκηνώματα, τον Ουρανό, την πραγματική πατρίδα των Χριστιανών, ένθα ουκ εστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός αλλά ζωή ατελεύτητος.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στους κυριότερους σταθμούς της επίγειας πορείας του μακαριστού Ιερομονάχου, που ξεκίνησε το έτος 1931 από το ιστορικό και ηρωικό χωριό των Κάτω Ασιτών Μελεβιζίου, σημειώνοντας ότι «για πολλά χρόνια υπηρέτησε υποδειγματικά ως Εκκλησιαστικός Σύμβουλος στην Ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κάτω Ασιτών και υπήρξε από τους πιο στενούς συνεργάτες του μακαριστού και μεγάλου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου στην αναστήλωση και ανακαίνιση της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι, αλλά και της λειτουργίας της ως χώρο κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Σε ώριμη ηλικία, ακούγοντας τον ευαγγελικό λόγο εγκατέλειψε τα πολλά κτήματά του και τις επίγειες μέριμνες και ασχολίες και αποφάσισε να καρεί Μοναχός στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Ηρακλείου το έτος 1967 από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Ευγένιο (Ψαλλιδάκη)». 

Επίσης, τόνισε ότι «αφορμή και έναυσμα για την έλευσή του στην Ιεράπετρα ήταν η γνωριμία του με την μακαριστή Μοναχή Άννα Τζανιδάκη, η οποία Διδασκάλισσα τότε, τον προσκάλεσε να δημιουργήσει ένα γυναικείο μοναστήρι εδώ στην περιοχή μας για την άσκηση της ισαγγέλου μοναστικής πολιτείας». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα πολλά χαρίσματα του κοιμηθέντος Γέροντος, όπως στην ταπείνωση, στην ιώβεια υπομονή, στο ακατάβλητο ασκητικό φρόνημα και το καλογερικό ήθος, στη σεμνότητα και στην ιεροπρέπειά του, καθώς και στους καθημερινούς κόπους και την αγωνία του, αλλά και στη διάθεση όλης της προσωπικής του περιουσίας, για την ολοκλήρωση του θεάρεστου έργου της ανέγερσης των κτηριακών εγκαταστάσεων και του ναού του Ησυχαστηρίου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κατέληξε τον συγκινητικό επικήδειο λόγο του με τα παρακάτω λόγια: «Σεβαστέ μας Γέροντα, αξιομακάριστε και αείμνηστε αδελφέ και συλλειτουργέ μας, πάτερ Αναστάσιε, σε ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για αυτό που υπήρξες. Για όσα έζησες και μας δίδαξες, για όσα μας αφήνεις ως ιερά παρακαταθήκη και πολύτιμο πνευματικό κειμήλιο και θησαυρό. Για όσα προσέφερες στην Ιερά μας Μητρόπολη, στην Ιερά Μονή αυτή, στις Αδελφές και σε όλα σου τα πνευματικά παιδιά, κυρίως τις αμέτρητες ώρες που δαπάνησες από τον προσωπικό σου χρόνο και θυσιάστηκες για να ακούσεις, να αφουγκραστείς και να νουθετήσεις εν Χριστώ κάθε πονεμένη και ταλαιπωρημένη, όμως ελέους Θεού επιδεομένη ψυχή. Δίδαξες υπακοή και σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τη ζωή και το παράδειγμά σου. Χωρίς διαφήμιση, χωρίς υποκρισία, χωρίς υστεροβουλία και ανθρωπαρέσκεια. Η αγάπη, ο απέραντος σεβασμός και η βαθιά ευγνωμοσύνη εμού προσωπικά ως Επισκόπου αυτού του ευλογημένου τόπου και όλων των φιλάγιων και φιλογενών ανθρώπων του για «όσα αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα», όλα όσα μας προσέφερες με αυταπάρνηση και αυτοθυσία θα σε συνοδεύουν στο ουράνιο ταξίδι σου. Την ανθρώπινη λύπη μας απαλύνει η ελπίδα ότι έχεις παρρησία στο Θεό και εισέρχεσαι στην αιώνια χαρά του Κυρίου, καθώς κατά τα αδιάψευστα χείλη Του «Ος δ’ αν ποιήση και διξάξη, ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών». Ας είναι «μακαρία η οδός η πορεύη σήμερον, ότι ητοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως»… Ας είναι η μνήμη σου αιωνία και άληστος! Αμήν».

Επίσης, αναγνώσθηκε το συλλυπητήριο ψήφισμα του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ζαχαρίας Επίσκοπος Σητείας» από τον Πρόεδρο Αιδεσιμολ. πρωτ. Ιωάννη Νεστοράκη.

Ακολούθησε η ταφή του μακαριστού Γέροντος στον αύλειο χώρο του Ι. Ησυχαστηρίου, νοτιοανατολικά του Ιερού Βήματος, δίπλα από τους τάφους των κεκοιμημένων μοναζουσών, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, συμπαραστατούμενο από τον παριστάμενο Ιερό Κλήρο. 

Στην Εξόδιο Ακολουθία έλαβαν μέρος και παρέστησαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Καψά Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημος Κατρίνης, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Ορφανουδάκης από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Παν/τος Προηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Χρυσόστομος Παπαδάκης, ο Αιδεσιμολ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφημερίων της Ι. Μητροπόλεως Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας Κάτω Ασιτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης πρωτ. Γεώργιος Φασουλάκης, γενέτειρας του εκλιπόντος Ιερομονάχου, και άλλοι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών. Παρέστησαν επίσης Μοναχές άλλων Μονών, μεταξύ των οποίων η Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου Θεοδώρα Μοναχή, πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, πολλά πνευματικά τέκνα του αοιδίμου Γέροντος από τη Σητεία, τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο, καθώς και κατά σάρκα συγγενείς και συγχωριανοί του από τις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου.

Related posts

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΛΑΣΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ.

admin

ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

admin

Leave a Comment