Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Ένα μακρόπνοο σχέδιο εξωστρέφειας που θα έχει ως στόχο την αναθέρμανση των  εμπορικών , τουριστικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με την Αίγυπτο, έχει επεξεργαστεί ο Δήμος Ιεράπετρας, ανοίγοντας ένα μεγάλο παράθυρο προς τη Βόρεια Αφρική ,  ξεκινώντας τη διαδικασία της αδελφοποίησης της Ιεράπετρας με την Αλεξάνδρεια και αναβιώνοντας στην ουσία τις σχέσεις που είχαν αναπτύξει πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια οι αρχαίοι Ιεραπύτνιοι με τους Αιγυπτίους.

Εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη φάση του σχεδίου της Δημοτικής Αρχής της Ιεράπετρας, που αφορά στην αδελφοποίηση,  θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του σχεδίου που έχει να κάνει με την κατασκευή τουριστικής μαρίνας δυτικά της πόλης της Ιεράπετρας ,όπως έχει προβλεφθεί στο master plan του Δήμου, αλλά και εγκατάσταση υδατοδρομίου, από το οποίο μπορεί να γίνει η τουριστική διασύνδεση  και με υδροπλάνα, της Ιεράπετρας με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,  εκτός των άλλων.

 Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη πρόσκληση εκατοντάδων Αιγύπτιων εργατών γης  και αλιείας που έρχονται ως μετακλητοί , βάσει της διμερούς συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, που  προβλέπει την αποδοχή σε πρώτη φάση 5.000 εργατών οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη και έρχονται  στη χώρα μας. Ορισμένοι  μάλιστα εργάζονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Η πρωτοβουλία της αδελφοποίησης με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αναλήφθηκε από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ Θεοδόση Καλαντζάκη, ο οποίος είχε δεχτεί αυτήν την πρόταση απο πολλούς  επώνυμους Ιεραπετρίτες και την είχε αποδεχτεί.

Με την Πληρεξούσιο Υπουργό του Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, κ. Noha Kamal και με τη Σύμβουλο του Εμπορικού Τμήματος, κ. Φωτεινή Ζαφειράκη, συναντήθηκαν στο πλαίσιο αυτό ,   ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κ. Ευάγγελος Μπινιχάκης , ώστε να ξεκινήσουν την διαδικασία της αδελφοποίησης,  η οποία απαιτεί πολλές αποφάσεις  και συμμετοχή της Ελληνικής πολιτείας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε μεταξύ άλλων  η αδελφοποίηση του Δήμου της Ιεράπετρας με την πόλη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η  Αλεξάνδρεια είναι μια πόλη με ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί έδρα του ομώνυμου Ορθόδοξου Πατριαρχείου, με προκαθήμενο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ -ο οποίος είναι κρητικής καταγωγής- και της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής.

Οι εμπορικές σχέσεις της Κρήτης με την Αίγυπτο ανάγονται ήδη από την τρίτη χιλιετία προ Χριστού, ενώ σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας έμειναν άρρηκτα συνδεδεμένες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας, σύμφωνα με έρευνες, ήταν όμοιο με το αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας  της  Αιγύπτου.

 «Υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της Αλεξάνδρειας και της Ιεράπετρας, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι ιδιαίτερα φιλικές γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι πολλοί δημότες μας επιθυμούν την αδελφοποίηση τους.

Επιδίωξη μας είναι να ανοίξουμε μια «πύλη» επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών μέσω της διασύνδεσης τους και ήταν ψηλά στην ατζέντα μας ήδη από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Δυστυχώς, όμως, η εξάπλωση της πανδημίας προκάλεσε καθυστέρηση στις διαδικασίες. Τώρα, όμως, δίδεται πλέον η δυνατότητα να προχωρήσει η αδελφοποίηση, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους των δύο πόλεων ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών», τόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης  Καλαντζάκης.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΗΤΑΝ ΟΜΟΙΟ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΑΣ

Υποβρύχια έρευνα, από αρχαιολογική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και ομάδα γεωφυσικών από το Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ), που πραγματοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια ,  στο λιμάνι της Ιεράπετρας, έδειξε ότι το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπυτνας ήταν όμοιο με εκείνο της αρχαίας Αιγύπτου.

Ήταν τριήμερη αναγνωριστική έρευνα για την κατανόηση των καταλοίπων λιμενικών έργων και φυσικών σχηματισμών που εντοπίζονται στην περιοχή.

Η σύντομη έρευνα, υποστηριζόμενη από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Ιεράπυτνα», βοήθησε στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων για την κατανόηση του χώρου.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεώτερης γραμματείας που αναφέρονται στο λιμάνι, βοηθούν στην αποσαφήνιση των σχετικών αναφορών σε τρεις λιμενολεκάνες και την ομοιότητα του αρχαίου λιμανιού με αυτό της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Το λιμάνι της  Αρχαίας Ιεράπυτνας ήταν  ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της εύκολης πρόσβασης  των πλοιαρίων προς την Αίγυπτο.

Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την μελέτη του σημαντικού αυτού λιμανιού της ρωμαϊκής Κρήτης και τον προγραμματισμό εκτενέστερης υποβρύχιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στο μέλλον, αναφέρει το «Αρχείον Πολιτισμού» βασιζόμενο σε στοιχεία από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Μεταξύ 25 – 27 Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί η τέταρτη δόση για το επίδομα παιδιού Α21 ωστόσο σε κάποιους που ήταν δικαιούχοι δεν θα καταβληθεί λόγω της αλλαγής των εισοδημάτων τους.

admin

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 η ΜΑΡΤΗ 2023 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

admin

Συνελήφθη, αλλοδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίωνκάνναβης με τη μέθοδο της υδροπονίας και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, στα Χανιά.

admin

Leave a Comment