Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ομάδα “Ζείδωρος” Ηρακλείου τίμησε την ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα “Ζείδωρος” Ηρακλείου για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με σύνθημα “δυο λαμπάδες- δυο κεριά για τα θύματα της γενοκτονίας”. 

Το τρισάγιο τελέστηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο Ηρακλείου στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας. Παρευρέθησαν στην εκδήλωση οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Πέτρος Ινιωτάκης  και Τάσος Τσατσάκης, επίσης  συμμετείχε με χαιρετισμό η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Ηρακλείου. 

Χαιρετισμό απεύθυνε η γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων κ. Αντωνία Τζαγκαράκη μετά το πέρας του τρισάγιου καθώς και εκ των διοργανωτών της ομάδας “Ζείδωρος” Ηρακλείου, Γιάννης Φουρνάρος. 

Η Γραμματέας  της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων τόνισε: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ασχέτως των προβλημάτων που υπάρχουν με την πανδημία και τις απαγορεύσεις, υπάρχουν άνθρωποι που τιμούν την μνήμη της ποντιακής γενοκτονίας.” συνεχίζοντας παρακάτω είπε :”Είμαστε οι απόγονοι αυτών που φιλοξένησαν τους μύριους του Ξενοφώντα, που όταν είδαν τα παράλια φώναξαν θάλαττα, θάλαττα. Είμαστε αυτοί που κρατήσαμε τον πυρρίχιο χορό, που πρωτοχόρεψε ο Αχιλλέας στην Τροία.  Είμαι εγώ που αν μπορούσαν τα μάτια μου, να κρατούσαν μνήμη, να τα δάνειζα στις δικές σας κόγχες να δείτε την προγιαγιά μου που ήρθε από την Σαμψούντα, να εξιστορεί τα πάθη και τις πορείες τους μέχρι να φτάσουν στην μητέρα γη, την Ελλάδα. 

Και ναι, είναι χρέος μας να κάνουμε ότι μπορούμε να παραμείνει η μνήμη ζωντανή, η ιστορία αυτή να βρει δικαίωση. 

Είναι παράκληση μας προς το ελληνικό κράτος, να ενταχθεί στην διπλωματική του ατζέντα, η διεθνοποίηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Πόντου, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση της αλήθειας, διότι δεν γίνεται να υπάρχουν δυο αλήθειες., αλλά μια.  

Αυτή που βίωσαν οι πρόγονοι μας. Τίποτα δεν ξεχνιέται όσο εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι την αποκατάσταση της ορθής αλήθειας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλα αυτά τα όμορφα, τα πολύτιμα που μας άφησαν, την παράδοση και τον πολιτισμό. Πάντα θα υπάρχετε στην καρδιά μας, στην συλλογική μας μνήμη. 

Δεν ξεχνώ αλλά Τιμώ.

Ο κ. Φουρνάρος ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα την ενορία και τον ιερέα της ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου, που με θέρμη αγκάλιασε την εκδήλωση αυτή, καθώς και τον σύλλογο, πρόεδρο και γραμματέα της “Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ηρακλείου”. 

Επίσης δήλωσε ότι η δικαίωση της γενοκτονίας των Ποντίων δεν είναι θέμα του ποντιακού ελληνισμού αλλά ολόκληρου του ελληνικού έθνους.  Η 19 Μαΐου είναι ημέρα Μνήμης, Ανθρωπισμού αλλά και Ιστορικής συνέχειας και Ελπίδας του αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού μέχρι την τελική δικαίωση” 

Ομάδα “Ζείδωρος” Ηρακλείου 

Related posts

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Έφοδος αστυνομικών σε κελιά των φυλακών Κορυδαλλού – Τι βρήκαν

admin

Ασφαλής και άμεση επανεκκίνηση του τουρισμού στην Κρήτη για το 2021

admin

Leave a Comment