Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ιεράπετρα: Πολλά τα συμβάντα πρόκλησης πυρκαγιάς απο αμέλεια

Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στην περιοχή, όταν εκδηλώνονται ταυτόχρονα έστω και μικρές πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία, τα οποία μάλιστα απέχουν μεταξύ τους πάρα πολλά χιλιόμετρα

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας αν και υποστελεχωμένη, τρέχει καθημερινά σε δεκάδες περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, καθώς αγρότες και ετεροαπασχολούμενοι προσπαθούν να προλάβουν πριν αρχίσει την Πρωτομαγιά η αντιπυρική περίοδος, να κάψουν τα φυτικά υπολείμματα που έχουν συγκεντρώσει σε μια άκρη του αγροκτήματος τους μετά το τέλος του κλαδέματος των ελαιόδεντρων, χωρίς να λαμβάνουν οι περισσότεροι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στην Ιεράπετρα  όταν εκδηλώνονται ταυτόχρονα έστω και μικρές πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία, τα οποία μάλιστα απέχουν μεταξύ τους πάρα πολλά χιλιόμετρα.

Μια τέτοια αρνητική συγκυρία είχε να αντιμετωπίσει το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας το περασμένο Σάββατο 16 Απριλίου, όταν κατά τις απογευματινές ώρες εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα δυο αγροτικές πυρκαγιές πολύ επικίνδυνες στην Ανατολή και στο Κάτω Χωριό, ενώ την ίδια ώρα κινδύνευε ένα σκυλί που είχε πέσει σε ρέμα και θα έπρεπε μια ομάδα πυροσβεστών να δεθεί με σκοινιά και  να κατεβεί μέσα στο ρέμα  να σώσει το ζώο που βρισκόταν σε κίνδυνο.

«Στην περίπτωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε μέσα σε κήπους εντός του οικισμού του Κάτω Χωριού, υπήρχε πραγματικός κίνδυνος να εξαπλωθεί η φωτιά μέσα στα σπίτια που βρίσκονται στη θέση Κάτω Βρύση. Μας ειδοποίησαν κατά τις 4:00 το απόγευμα του Σαββάτου ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά σε κήπους μέσα στο χωριό και σπεύσαμε ταχύτατα με τρία οχήματα και πέντε άντρες, ενώ όταν φτάσαμε είχε ήδη ξεκινήσει  την κατάσβεση της πυρκαγιάς ο ίδιος ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Χωριού Λάκης Πυργιωτάκης , με το κοινοτικό πυροσβεστικό όχημα  και για τον λόγο αυτό τον ευχαριστούμε καθώς και όσους κατοίκους του χωριού μας βοήθησαν να τη θέσουμε γρήγορα Βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που επιχειρούσε να κάψει τα φυτικά του υπολείμματα κάτω από ένα δέντρο και είχε προκαλέσει την πυρκαγιά και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο για πυρκαγιά από αμέλεια, ενώ η φωτιά είχε προκαλέσει ζημιές σε αυλές σπιτιών και στα όμορα  αγροτικά ακίνητα» μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αντιπύραρχος Δημήτρης Καλιοτζής. υπό έλεγχο.

Ταυτόχρονα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας κλήθηκε σε μια άλλη αγροτική πυρκαγιά  κοντά στον παραδοσιακό οικισμό της  Ανατολής, όπου ένας εργάτης γης είχε κάψει τα λιόκλαδα   της ιδιοκτήτριας  ενός ελαιώνα και χωρίς να ρίξει μετά την καύση των κλαδιών  νερό στα κάρβουνα,  εγκατέλειψε το σημείο της καύσης , με αποτέλεσμα να γίνει αναζωπύρωση λόγω του αέρα και να καταστραφεί  τμήμα του ελαιώνα , μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και να θέσει την πυρκαγιά υπό έλεγχο πριν επεκταθεί προς τα τελευταία σπίτια της Ανατολής.

Την ίδια ώρα τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χτυπούσαν και πάλι για ένα νέο συμβάν που αφορούσε στη διάσωση ενός σκύλου που είχε πέσει σε ένα βαθύ ρέμα   στο Πάνω Χωριό  Ιεράπετρας.

«Την ώρα που το λιγοστό προσωπικό που έχουμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας ήταν απασχολημένο σε δύο πυρκαγιές που απείχαν μεταξύ τους γύρω στα 30 χιλιόμετρα, έπρεπε να οργανώσουμε και επιχείρηση διάσωσης ενός σκυλιού που βρισκόταν σε κίνδυνο καθώς είχε πέσει σε ένα βαθύ ρέμα στο Πάνω Χωριό. Υπερβάλοντας εαυτούς καταφέραμε και τις πυρκαγιές να θέσουμε υπό έλεγχο αλλά και το σκυλί να δασώσουμε και να το παραδώσουμε σώο στον ιδιοκτήτη του», πρόσθεσε  ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, αντιπύραρχος Δημήτρης Καλιοτζής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι, «συνεχίζουμε καθημερινά να περιπολούμε σε όλο το Δήμο Ιεράπετρας και  να ελέγχουμε όπου γίνεται καύση φυτικών υπολειμμάτων,  αν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας για πρόκληση πυρκαγιάς. Όπου δεν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα πυροπροστασίας, δεν έχει καθαριστεί ο χώρος συγκέντρωσης των κλαδιών και δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού για να σβηστούν στο τέλος τα κάρβουνα η ξεκινούν οι πολίτες να καίνε με δυνατό αέρα , επιβάλλονται τα προβλεπόμενα χρηματικά πρόστιμα που είναι  πολύ τσουχτερά».

Είναι προτιμότερο να μείνουν άκαυτα τα ξερόκλαδα και να καούν το ερχόμενο Φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές από τα να καίγονται κάτω από  αντίξοες καιρικές συνθήκες και με  μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος την 1η Μαΐου οπότε θα απαγορεύεται «δια ροπάλου» κάθε καύση στην ύπαιθρο.

Related posts

Από τα “ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ” εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

admin

Έκτακτη ενίσχυση έως 7.000 ευρώ σε αγρότες, λόγω κορωνοϊού

admin

Open field days Hazera

admin

Leave a Comment