Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗΣ: «ΖΗΤΑΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ν.Ο.»

Με τη λήξη της τετραήμερης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, άρχισαν σιγά-σιγά να λύνονται τα προβλήματα της σύνδεσης της νησιωτικής Ελλάδας  κυρίως με το λιμάνι του Πειραιά και να τελειώνει η περίοδος της αγωνίας των Κρητικών  παραγωγών ευπαθών κηπευτικών, οι οποίοι στο μεταξύ συνεχίζουν να ζητούν μια διαφορετική  λύση για διασφάλιση της μόνιμης και απρόσκοπτης ακτοπλοϊκής σύνδεσης των λιμανιών της Κρήτης με το λιμάνι του Πειραιά, ακόμα και σε περιόδους  δίκαιων απεργιακών κινητοποιήσεων  των ναυτεργατών τις οποίες στηρίζει η αγροτική τάξη.

Και σε αυτή την 4ήμερη απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ, φάνηκε ότι ο Νόμος που έχει ψηφίσει η Ν.Δ. και προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, αποδείχτηκε ότι είναι ανεφάρμοστος και για το λόγο αυτό συνεχίζει να βρίσκεται αδρανοποιημένος.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης , εκπροσωπώντας την αγροτική κοινωνία του Δήμου του,  είχε αναλάβει την πρωτοβουλία  , να ενεργοποιήσει  τους Δήμους  Βιάννου, Φαιστού και Σητείας,  να ανέβουν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε να πιέσουν από κοινού  την κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας  άλλης λύσης για την εξασφάλιση της  αδιασάλευτης ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κρήτης με το λιμάνι του Πειραιά, γνωρίζοντας ότι η λύση του πλοίου ασφαλείας δεν εξασφαλίζει την ομαλή, συνεχή και ασφαλή σύνδεση της Κρήτης με την άλλη Ελλάδα.

«Σε μια εποχή που ο αγροτικός κλάδος έχει πληγεί πολλαπλώς, καθώς ήταν ο κλάδος με τις μεγαλύτερες   απώλειες   μέσα   στην   πανδημία,   χωρίς   μάλιστα   να   λάβει   τις   απαραίτητες αποζημιώσεις,   το   κόστος   παραγωγής   έχει   φτάσει   σε   δυσθεώρητα   ύψη   λόγω   των ανατιμήσεων των εφοδίων και της αύξησης της ενέργειας, ενώ οι τιμές των προϊόντων των παραγωγών   είναι   πολύ   χαμηλές   και   συγχρόνως   εξαιτίας   του  covid  υπάρχει   έλλειψη εργατικού δυναμικού, ήρθαν τώρα να προστεθούν και οι δυσμενείς συνέπειες από την απεργία της Π.Ν.Ο.

Μόνο   με   την   αρχική   εξαγγελία   της   απεργίας   οι   τιμές   των   αγροτικών   προϊόντων καταποντίστηκαν,   ενώ   αγορές  του εξωτερικού   άρχισαν   να   χάνονται   και   συμβόλαια   να   ακυρώνονται, κάνοντας ορατό τον κίνδυνο οικονομικού αδιεξόδου των αγροτών μας»,   τόνισε   ο Δήμαρχος  Ιεράπετρας, κ.  Θεοδόσης  Καλαντζάκης,   κατά την  έκτακτη και εσπευσμένη   μετάβασή   του  στην   Αθήνα.   

«Από  την   πρώτη   ημέρα   που   εξαγγέλθηκε   η απεργία είχα ενημερώσει τον αρμόδιο Υπουργό για τις συνέπειες και τα προβλήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι αγρότες της Κρήτης και ότι άμεσα έπρεπε να δώσει λύση. Βρέθηκα  στην Αθήνα   γιατί οι  αγρότες καταστρέφονται  και  η Κυβέρνηση  έπρεπε να  το αντιληφθεί τάχιστα.

Υστερα   από   συζήτηση   με   τους   συναδέλφους   μου   Δημάρχους,   Βιάννου,   κ.   Μηνά Σταυρακάκη,   Φαιστού,   κ.   Γρηγόρη   Νικολιδάκη   και   Σητείας,   κ.   Γεώργιου   Ζερβάκη   καιέχοντας   στα   χέρια   μου   και   την   ομόφωνη   απόφαση   του   Δημοτικού   Συμβουλίου   της Ιεράπετρας για την έκδοση ψηφίσματος αναφορικά με τις επιπτώσεις στη διακίνηση και εμπορία των κηπευτικών της Ιεράπετρας από την κινητοποίηση της Π.Ν.Ο. καθώς και τις αποφάσεις   των   αγροτικών   συλλόγων,   συναντήθηκα   με   τον   Υπουργό   Ναυτιλίας   και Νησιωτικής   Πολιτικής,   κ.   Ιωάννη   Πλακιωτάκη,   προκειμένου   να   τον   ενημερώσω   για πολλοστή φορά για τα προβλήματα των αγροτών, ώστε να δοθεί η βέλτιστη λύση για τη μεταφορά των κρητικών αγροτικών προϊόντων.

Οι αγρότες της Ιεράπετρας και γενικά της Κρήτης δεν αντέχουν άλλο και αυτό πρέπει να το καταλάβουν   όλοι.   Μετά   από   επτά   ώρες   εντατικών   διαβουλεύσεων   στο   Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η απεργία της Π.Ν.Ο. επιτέλους έληξε. Δεν έληξε όμως η αγωνία και το άγχος των αγροτών μας για το τι θα συμβεί την επόμενη φορά.  

Η  προσπάθειά  μας   πρέπει  να  συνεχιστεί,   μέχρι   να  βρεθεί  μια  μόνιμη   λύση.  Η  τοπική αυτοδιοίκηση με τους αγροτικούς συλλόγους και τους φορείς πρέπει να συναποφασίσει και να καταθέσει στην Κυβέρνηση κοινή πρόταση προς όφελος των αγροτών της Κρήτης. Πάγια θέση μου ως Δήμαρχος Ιεράπετρας είναι ότι η μεταφορά των αγροτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα ακόμη και σε περίπτωση απεργίας της Π.Ν.Ο.

Ευχαριστώ τον Υπουργό, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ανταπόκρισή τους και την καθοριστική συμβολή τους στη λύση της απεργίας», κατέληξε ο κ Καλαντζάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Αναφορά Θραψανιώτη για χρηματοδότηση ΒΟΑΚ στο Λασίθι

admin

ΕΚΔΛΗΛΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΕ ΣΔΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Τελετή παράδοσης 2 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω ΕΣΠΑ στην 7η ΥΠΕ Κρήτης-Θα παραδοθούν άλλα 12 ασθενοφόρα-Χρηματοδότηση έργου 1,15 εκ. ευρώ

admin

Leave a Comment