Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

 

Η «Βικτώρια» μπορεί να πέρασε σχετικά  πιο ήσυχα από την Ιεράπετρα, σε σύγκριση με το Τυμπάκι και τα Χανιά , αλλά δεν παρέλειψε να προκαλέσει και στο Λασιθιώτικο Νότο αρκετά προβλήματα, με σοβαρότερο εκείνο της ολοκληρωτικής καταστροφής  αγροτικής αποθήκης, που έγινε στάχτη έπειτα από κεραυνικό πλήγμα.

«Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είμαστε  σε επιφυλακή την Τετάρτη, για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα δημιουργούσε το κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία ΄΄Βικτώρια΄΄ που έπληττε κυρίως τη νότια Κρήτη. Αν και περιμέναμε πλημμύρες κατά τις 630 μετά το μεσημέρι κληθήκαμε  να σβήσουμε μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε καλαμιώνα στον ποταμό του Στόμιου στη θέση Κοτσιφιανή. Σπεύσαμε με 5 οχήματα και 10 άνδρες και με τη βοήθεια των κατοίκων και της βροχής λίγο αργότερα τη θέσαμε υπό έλεγχο. Έπειτα κληθήκαμε να απεγκλωβίσουμε μια γυναίκα οδηγό που είχε μείνει μέσα στο αυτοκίνητο της πίσω από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου υπήρχε συγκέντρωση όμβριων υδάτων και κατά τις 10.00 το βράδυ μας ειδοποίησαν κάτοικοι που διαμένουν πίσω από το Φράγμα Μπραμιανών, ότι έβλεπαν στον απέναντι λόφο ένα θερμοκήπιο με την αποθήκη του να καίγεται.

Φτάσαμε γρήγορα στο σημείο που μας είχαν υποδείξει αλλά βρήκαμε την αποθήκη να έχει καεί και να απειλείται από τη φωτιά το θερμοκήπιο. Σβήσαμε ότι είχε απομείνει αλλά η ζημιά του συντοπίτη αγρότη είναι πάρα πολύ μεγάλη», μας είπε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, επιπυραγός Μανόλης Ροβιθάκης.

«Εγώ κάλεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν πηγαίνοντας στην κουζίνα μου να πιώ λίγο νερό, τυχαία είδα από το παράθυρο μου στον απέναντι λόφο, ένα θερμοκήπιο να έχει λαμπαδιάσει παρότι έβρεχε.  Κατάλαβα ότι είχε πληγεί από κάποιον από τους εκατοντάδες κεραυνούς που έπεφταν εκείνες τις ώρες μέσα στην καταιγίδα   και κινητοποίησα τις Αρχές», μας είπε η κ Κατερίνα Δραγασάκη, που μένει στην περιοχή του Φράγματος.

ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Κάνοντας και τη δική μας αυτοψία στο θερμοκήπιο που υπέστη το κεραυνικό πλήγμα , βρήκαμε τον ιδιοκτήτη του περίλυπο να προσπαθεί με τη βοήθεια φίλων του να κλείσει το άνοιγμα που άφησε πίσω της φωτιά για να σώσει τουλάχιστον την καλλιέργεια της ντομάτας που βρίσκεται στο ξεκίνημα της.

«Επιστρέφοντας εχθές βράδυ στο σπίτι μου από την  προηγούμενη πυρκαγιά που είχε σβήσει στον ποταμό του Στομίου, και ενώ ήμουν έτοιμος να ξαπλώσω να ξεκουραστώ , ειδοποιήθηκα ότι καίγεται το θερμοκήπιο μου στο Φράγμα Μπραμιανών . Όταν έφθασα  εκεί βρήκα τους πυροσβέστες να σβήνουν ότι είχε απομείνει και έτρεξα να τους απομακρύνω για τι μέσα στην αποθήκη που καιγόταν, είχα δυο φιάλες υγραερίου , πολλά λιπάσματα και φυτοφάρμακα τα οποία είχα για να καλύψω όλη τη χρονιά. Όλα τα αγροτικά μου εφόδια έγιναν  στάχτη. Η ζημιά μου ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και τα πλήγματα που έχω υποστεί,  είναι απανωτά  για μένα .  Πρώτα μας χτύπησε η Εφορία επιβάλλοντας   ένα μεγάλο πρόστιμο για μια παλιά υπόθεση ενός μαγαζιού που είχαμε με τον αδερφό μου πριν από πολλά χρόνια. Μετά ήρθε  δυο φορές ο δυνατός βορράς και μας ξήλωσε τη μια πλευρά του θερμοκηπίου, που καταφέραμε να τη φτιάξουμε , ενώ τώρα μας χτύπησε ο κεραυνός. Πάλι σε εμάς έτυχε αυτό το λαχείο…

 

Δεν έχουμε κουράγιο και δύναμη να τα ξαναφτιάξουμε … αυτά που χτίζαμε πετραδάκι-πετραδάκι 17 ολόκληρα χρόνια.

Θα μπαλώσουμε το θερμοκήπιο, θα αντικαταστήσουμε τα φυτά που τσουρούφλισε η φωτιά και θα βγάλουμε αυτή τη χρονιά χωρίς αποθήκη. Μετά βλέπουμε..

Ευτυχώς βρίσκουμε συμπαράσταση από πολλούς φίλους και συνεργάτες που προσφέρονται να μας συνδράμουν να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία που μας έτυχε…Τους ευχαριστώ όλους!» μας είπε ο 59χρονος αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Μπαλοθιάρης , ο οποίος έχει μάθει τόσα χρόνια να αγωνίζεται  σαν πραγματικός ήρωας και να ξεπερνά όλες τις αντιξοότητες.

Στην περίπτωση αυτή ωστόσο , στάθηκε τυχερός,  γιατί αν έπεφτε ο κεραυνός την ώρα που βρίσκονταν ο ίδιος και οι εργάτες του μέσα στην αποθήκη , ίσως να θρηνούσαμε τώρα και ανθρώπινες ζωές.

Όλοι οι αγρότες πάντως  ξέρουν ότι , εκτός από όλα τα άλλα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που πολλές φορές προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στις καλλιέργειες και στις  πάγιες εγκαταστάσεις τους.

Κεραυνοί κατά τη διάρκεια της καταιγίδας έπεσαν το βράδυ της Τετάρτης  και σε άλλες περιοχές της Ιεράπετρας, διαμελίζοντας στην κυριολεξία διάφορα δέντρα, αλλά χωρίς να προκαλέσουν άλλες πυρκαγιές.

Related posts

Κλήδονας Παρασκευή 24 Ιουνίου.

admin

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

admin

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη από σήμερα Παρασκευή 11 έως Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

admin

Leave a Comment