Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ AΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» επισημαίνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν περίπου 1.850 εκπαιδευτικοί, ανάμεσά τους και πολλοί εκπαιδευτικοί μέλη του για μη υπαγωγή τους στους πίνακες κατάταξης με πιθανό αποκλεισμό από 1 έως και 2 έτη από τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι οι τεχνικές δυσλειτουργίες της πλατφόρμας του ΑΣΕΠ, οι ασάφειες των οδηγιών σχετικά με το παράβολο, οι τραγικές διακλαδώσεις μέσω των τραπεζών με καμία διασύνδεση με τα ηλεκτρονικά παράβολα που είχαν εκδοθεί καθώς επίσης και η ελλιπής διαχείριση και πρόβλεψη από μέρους του ΑΣΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας.

« Έπειτα από την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων γενικής αγωγής, τη Δευτέρα 29/6/2020, γίναμε αποδέκτες διαμαρτυριών πολλών συναδέλφων αναπληρωτών που έχουν υποβάλει την αίτησή τους για υπαγωγή στους πίνακες κατάταξης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποκλεισμού γιατί φέρονται, είτε ότι δεν πλήρωσαν έγκαιρα το απαιτούμενο παράβολο εξ’ αιτίας δυσλειτουργίας του συστήματος, είτε  oτι καταχώρησαν λάθος αριθμό παράβολου – ακόμα και περιπτώσεις διπλά εκδοθέντων παράβολων, προέκυψαν εξαιτίας των διαδικαστικών πληρωμών και διασυνδέσεων των τραπεζών με την πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης e-παράβολο.

 Οι υποψήφιοι φέρονται ως απορριπτέοι λόγω του ότι δεν κατέβαλαν το πληρωμένο παράβολο (ανεξάρτητα εάν έχουν ήδη πληρώσει το παράβολο των 3 ευρώ) εξ αιτίας των ασαφών οδηγιών ενώ πήραν το μήνυμα ότι η αίτησή τους ήταν ενεργή και υποβλήθηκε με επιτυχία καθώς και αριθμό πρωτοκόλλου δίχως να λάβουν καμία ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής ενώ είχε έρθει η επιβεβαίωση από τον ΑΣΕΠ. Υπάρχουν και περιπτώσεις συναδέλφων που δεν υπάγονται στους πίνακες απορριπτέων αν και η  αίτησή τους καταχωρήθηκε και έλαβαν αριθμό πρωτοκόλλου», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» κ Γιάννης Πασπαράκης.

«Η προχειρότητα, η πολιτική σκοπιμότητα για να γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών από τους προσωρινούς πίνακες, ενώ υπήρχε δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας από πέρυσι τον Αύγουστο ότι θα προχωρούσαν σε αλλαγή του πλαισίου διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών, οδηγεί σε τραγικές συνέπειες ανθρώπους που έχουν στηρίξει το δημόσιο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια της αδιοριστίας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας άλλοι με 5 και 10 ή και περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, όχι μόνο να μη διοριστούν ως μόνιμοι αλλά και να μην προσληφθούν ως αναπληρωτές (αφού ο πίνακας είναι ενιαίος), είναι σαφές ότι οφείλεται σε υπαιτιότητα των αρμόδιων που δεν πρόβλεψαν να διορθώσουν τα ψηφιακά συστήματα και να διασυνδέσουν το πεδίο καταχώρησης του αριθμού παράβολου με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης e-παράβολο, πράγμα που είχαμε επισημάνει από τις διαδικασίες προκήρυξης της ειδικής αγωγής», προσθέτει ο κ Πασπαράκης.

Οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να μπουν σε διαδικασία ενστάσεων  καταβάλλοντας παράβολο των 20 ευρώ όταν από τα παραστατικά αποδεικνύεται ότι η μη καταβολή ήταν τεχνικό καθαρό πρόβλημα καθώς υπάρχουν και δικαιολογητικά επιβεβαίωσης που αποδεικνύουν ότι ενώ έκαναν οριστική υποβολή δεν υπάγονται στους πίνακες. Η εκδίκαση της ένστασης καθώς και η έκβαση της διαδικασίας αποτελεί πολιτικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει άμεσα για να μην αποκλειστεί κανένας από τη δυνατότητα πρόσληψης εφόσον έχει όλα τα απαραίτητα τυπικά προσόντα για να προσληφθεί στο δημόσιο σχολείο.

«Υπάρχουν ακόμη αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι Παιδαγωγικών Ακαδημιών πριν το 1988, οι οποίοι μην έχοντας κάνει εξομοίωση του πτυχίου τους αποκλείονται από την είσοδο στους πίνακες. Οι συνάδελφοι αυτοί αν και επιθυμούν δεν μπορούν να κάνουν εξομοίωση επειδή κανένα Πανεπιστήμιο δεν προσφέρει τέτοιο πρόγραμμα. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σ’ αυτούς να κάνουν εξομοίωση του πτυχίου τους έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στους πίνακες.

Καλούμε τον Α.Σ.Ε.Π. και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εκκινήσουν την εκδίκαση των ενστάσεων όλων όσων εμφανίζονται ως απορριπτέοι και να εκδοθούν πριν τον Αύγουστο οι οριστικοί πίνακες διαφορετικά οφείλουν να εκδώσουν νέους προσωρινούς πίνακες, επικαιροποιημένους, μετά την εκδίκαση όλων των ενστάσεων για μη υπαγωγή στους πίνακες ώστε να έχουν δικαίωμα στην εργασία και να μην χάσουν τη δυνατότητα τουλάχιστον 1 έτος πρόσληψης στο δημόσιο σχολείο», τονίζει ο κ Πασπαράκης.

     Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  «Μαρία Λιουδάκη», καλεί το  Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και κατευθύνσεις ώστε να βρεθεί το κατάλληλο περιβάλλον για διόρθωση όλων αυτών των δυσλειτουργιών και παραλήψεων με απόλυτη έμφαση στη δικαίωση όλων των ενστάσεων των εκπαιδευτικών που έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ένταξη στους πίνακες

 Καλεί επίσης τη  διοίκηση του ΑΣΕΠ να προβεί άμεσα σε κινήσεις με έμφαση, προτεραιότητα και εντατικοποίηση της διόρθωσης όλων των περιπτώσεων που έχουν προκύψει για να δοθεί λύση στο πρόβλημα  και  τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας,  να συμβάλλει στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας όσο και στον ΑΣΕΠ με κάθε είδους πρωτοβουλίες.

                                                     ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης εγκαινιάστηκε το Πνευματικό Κέντρο Φανερωμένης

admin

admin

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΟ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ

admin

Leave a Comment