Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΩΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 Εμφανίστηκε  στη Νότια Κρήτη, ο ιός της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας .

Ενώ οι παραγωγοί κηπευτικών της Νότιας Κρήτης δίνουν καθημερινά τη μάχη , για να ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματα  που έχει επιφέρει η πανδημία , με την υποκατανάλωση και τις χαμηλές τιμές στα περισσότερα προϊόντα, προσπαθώντας να καλύψουν το υψηλό κόστος παραγωγής, ξαφνικά πληροφορούνται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής , ότι ένας νέος καταστροφικός ιός, εκείνος της ποικιλοχλώρωσης που προκαλεί ρυτίδωση κυρίως στη μελιτζάνα , απειλεί επίσης, αν δεν ληφθούν μέτρα,  και τις καλλιέργειες πιπεριάς και ντομάτας

Η υπεύθυνη γεωπόνος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της  Π.Ε. Λασιθίου, κ Αγγελική Καραταράκη με έγγραφο της που υπογράφεται από την  αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΔΑΟΚ  κ Μαρία Φουντή, γνωστοποιεί ότι διαπιστώθηκε η παρουσία-προσβολή από τον ιό της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (EMCV), σε δείγματα φυτικών ιστών μελιτζάνας από δυο θερμοκήπια στην περιοχή  του Τυμπακίου Ηρακλείου Κρήτης.

Επειδή κάπως έτσι ξεκίνησε προ πέρυσι και η προσβολή από τον ιό της Καστανής Ρυτίδωσης της ντομάτας από τα Χανιά και έπειτα εμφανίστηκε και σε άλλες περιοχές της Κρήτης και έγινε τεράστια προσπάθεια από όλους για να ελεγχθεί η απειλή της εξάπλωσης της , με καλά μέχρι σήμερα αποτελέσματα, για το λόγο αυτό σπεύδουν οι  ΔΑΟΚ της Κρήτης , να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους παραγωγούς, ώστε να πάρουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να επαγρυπνούν για  να εντοπίσουν έγκαιρα  την πιθανή προσβολή των καλλιεργειών τους από την ίωση της ποικιλοχλώρωσης στη γένεση της και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών ιολόγων γεωπόνων, ώστε να προλάβουν την καταστροφή της καλλιέργειας τους.

«Αυτή η επικίνδυνη ίωση εμφανίστηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ.  Μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η τομάτα, το πελαργόνιο, κ.α. Τα  συμπτώματα  της  ίωσης  περιλαμβάνουν,  νανισμό,  χλωρώσεις  φύλλων,  κηλιδώσεις φύλλων και καρπών, καθώς και παραμορφώσεις των καρπών. Η μετάδοσή του γίνεται πολύ εύκολα με μηχανικό τρόπο.

Με τα μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα αλλά και από φυτό σε φυτό,  και πιθανόν και με το σπόρο. Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά. Στους καλλιεργητές, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό EMCV, συστήνονται τα παρακάτω μέτρα:

  Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά την μεταφύτευση τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο και απομάκρυνση/καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.

Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0.5% NaOCl ή Virkon S.

 Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των αγροτικών εργαλείων

  Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων.

 Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.

 Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων/φυτεύσεων

  Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.

  Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.

 Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, καθώς και για απολύμανση των χώρων του θερμοκηπίου.

 Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων. Τονίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην Υπηρεσία μας οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων. Παρακαλούνται οι αγροτικοί φορείς  να το γνωστοποιήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί και γεωπόνοι», καταλήγει η κ Αγγελική Καραταράκη, υπεύθυνη  του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λασιθίου.

Μερικούς μήνες μετά την περσινή εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης της προσβολής των καλλιεργειών ντομάτας και πιπεριάς  από τον  καταστροφικό ιό της καστανής ρυτίδωσης, διαπιστώνεται ότι  η κατάσταση βρίσκεται σήμερα υπό πλήρη έλεγχο και οι παραγωγοί με τα προληπτικά μέτρα που ακολουθούν μέχρι στιγμής,  έχουν κρατήσει μακριά από τις καλλιέργειες τους αυτήν την απειλή,  που στην αντιμετώπιση της θυμίζει τα μέτρα που λαμβάνει ο άνθρωπος για να σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοιού.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Τιμές κηπευτικών Ιεράπετρας 03-05-2023

admin

ΜΑΛΛΕΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ: ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΟΥΣ

admin

ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΔΙΨΑΣΜΕΝΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment