Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Μπλόκο στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων με αναγραφή προέλευσης στην ταμειακή ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ

Νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο των Οικονομικών προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να περιορίσει τα φαίνομενα ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, που καταρρακώνουν τις τιμές παραγωγού για τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης στις αποδείξεις λιανικής πώλησης για όλα τα προϊόντα (οπωροκηπευτικά, ελιές κ.λπ.).

Την σχετική ρύθμιση, που όταν εφαρμοστεί αναμένεται να βάλει –επιτέλους- έναν κάποιο… φραγμό στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, οι οποίες σε μεγάλο βαθό συντελούν ώστε να μένουν αδιάθετες οι σοδειές των ντόπιων αγροτών, είτε να πέφτουν δραστικά οι τιμές παραγωγού (βλέπε πατάτες, όσπρια κ.λπ.), προαναγγέλλει απαντώντας γραπτώς σε σχετική ερώτηση για τις νοθείες στα οπωροκηπευτικά, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αντίστοιχη ρύθμιση έχει ψηφιστεί και για το κρέας, θυμίζουμε, άσχετα αν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν εφαρμόζεται.

«Πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιτυχίες του ελεγκτικού µηχανισµού αρχίζουν να είναι εµφανείς σε κάθε επίπεδο και ότι η αποτροπή των παραβάσεων είναι εντυπωσιακή. Συγκεκριµένα, η προσπάθεια εντοπισµού παράνοµων φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών, αλλά και άλλων προϊόντων, συνεχίζεται και ενισχύεται µε την αναβάθµιση του υλικοτεχνικού εξοπλισµού και των εγκαταστάσεων των σηµείων εισόδου – εξόδου – διέλευσης φορτηγών αυτοκινήτων», τόνισε στην απάντησή της η κα Τελιγιορίδου, για να καταλήξει ως εξής «ενδεικτικά, αναφέρονται η τοποθέτηση X-Ray scan και στο τελωνείο της Κακκαβιάς, καθώς και η κατασκευή ειδικών χώρων ελέγχου και δειγµατοληψίας τροφίµων στους Κήπους του Έβρου που ξεκινάει εντός του 2019. Παράλληλα, η ολοένα και µεγαλύτερη εµπλοκή των νέων τεχνολογιών στους µηχανισµούς ελέγχου της χώρας θα οδηγήσει σε ευκολότερη αντιµετώπιση του φαινοµένου. Αναµένεται, λοιπόν, και online σύνδεση σε πραγµατικό χρόνο των βάσεων δεδοµένων των τελωνείων µε αυτών του ΥΠΑΑΤ, αλλά και άλλων υπηρεσιών».

Ολόκληρη η απάντηση της κας Τελιγιορίδου

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

Related posts

Η Μίσα είχε καταλάβει ότι κάτι τρέχει… Βρέθηκαν ναρκωτικά στα αμπάρια του πλοίου

admin

Συνελήφθη, αλλοδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίωνκάνναβης με τη μέθοδο της υδροπονίας και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, στα Χανιά.

admin

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

admin

Leave a Comment