Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις αγροτικής γης λόγω δασικών, πρόβλημα με νέους αγρότες

17/05/2021 11:16 πμΈχει μπλοκάρει η μεταβίβαση χωραφιών που βρίσκονται εντός αναρτημένου δασικού χάρτη λόγω αδυναμίας σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων και μεταγραφής τους στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. 

Έχει μπλοκάρει η μεταβίβαση χωραφιών που βρίσκονται εντός αναρτημένου δασικού χάρτη λόγω αδυναμίας σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων και μεταγραφής τους στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αγρότες που θέλουν να μεταβιβάσουν αγροτική γη στα παιδιά τους να μην μπορούν να το κάνουν, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στην ένταξή τους στο επικείμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών. 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, το επικείμενο πρόγραμμα Νέων Γεωργών (για το οποίο βγήκε και η σχετική προδημοσίευση) θα είναι προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ, Νικόλαος Παυλονάσιος, «έχουμε ενημερώσει το ΥπΑΑΤ για το πρόβλημα. Για ν ενταχθεί ένας νέος αγρότης στο πρόγραμμα πρέπει να έχει ΟΣΔΕ 2021 και αποκτά μόρια αν έχει ιδιόκτητη αγροτική γη, κάτι που με τους δασικούς χάρτες δεν είναι εύκολο να γίνει. Ζητάμε άμεσα να τηλεδιάσκεψη με τον γενικό γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Κώστα Μπαγινέτα. Το πρόβλημα όμως περνά και από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

Πολλοί υποθηκοφύλακες και κτηματολογικά γραφεία ζητούν από τους συμβαλλόμενους να προσκομίσουν για τη μεταβίβαση πρόσφατο εξαρτημένο τοπογραφικό. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται αφενός από βεβαίωση μηχανικού που να αναφέρει εάν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με αναρτημένο δασικό χάρτη και αφετέρου από απόσπασμα του χάρτη όπου θα φαίνεται ο χαρακτήρας της έκτασης. Μια λύση θα ήταν να υπάρξει ρύθμιση ώστε να συνεχιστούν οι συμβολαιογραφικές πράξεις κατά τη διάρκεια της ανάρτησης, καθώς ο δρόμος μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών είναι ακόμη μακρύς». 

Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά ρύθμιση με την οποία τα χωράφια που εμφανίζονται ως αγροτικά στους χάρτες να είναι δυνατόν να γίνονται συμβολαιογραφικές πράξεις. Επίσης ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που να αποσαφηνίζει ότι σε περίπτωση ιδιοκτησίας της οποίας ένα τμήμα είναι δασικό, να μη θεωρείται παράνομη η μεταβίβαση του υπολοίπου.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση αναμένει την έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί τριών προσφυγών που είχαν γίνει κατά της πρόσφατης αναθεώρησης των δασικών χαρτών. Οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μετά την συγκεκριμένη απόφαση.
 Παϊσιάδης ΣταύροςΜοιράσου τοΣχετικά άρθρα

Εγκύκλιος Καλογήρου για αιτήματα τροποποίησης στα Βιολογικά

Εγκύκλιος Καλογήρου για αιτήματα τροποποίησης στα Βιολογικά17/05/2021 12:17 μμ

Κατ’ εξαίρεση για το 2021 έως τα τέλη του Μαΐου τα αιτήματα στο Πληροφοριακό Σύστημα.

Εγκύκλιο σε σχέση με τα Βιολογικά εξέδωσε το ΥπΑΑΤ.

Σε αυτήν αναφέρεται πως τα αιτήματα τροποποίησης από τους δικαιούχους δύναται να υποβληθούν μέσω ΠΣ από την 01/04 έως και την 15/05 κάθε έτους και τα οποία θα αφορούν τα επόμενα έτη εφαρμογής της κάθε Δράσης μέχρι και την λήξη των δεσμεύσεων στην κάθε Δράση. Εξαιρούνται τα αιτήματα τροποποίησης που θα υποβληθούν τα έτη 2019 και 2021 και θα αφορούν το έτος εφαρμογής 2019-2020 και 2021-2022 αντίστοιχα για την κάθε Δράση, για τα οποία η περίοδος υποβολής στο ΠΣ ορίζεται το χρονικό διάστημα από 01/04/2019 έως και την 27/05/2019 για το έτος 2019 και από 01/04/2021 έως και την 31/05/2021 για το έτος 2021.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο μεταβιβαστής σε κάθε περίπτωση οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις του για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται για το προηγούμενο έτος εφαρμογής για το οποίο υπέβαλε ΕΑΕ/αίτηση πληρωμής Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη δέσμευση των δικαιούχων για σύναψη σύμβασης: α) με γεωπόνο σύμβουλο και την καταχώρησή της στο ΠΣ, και β) με ΟΕ&Π.

Δείτε όλη την εγκύκλιο Καλογήρου πατώντας εδώ

Related posts

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΝΟΛΗ ΚΛΩΝΤΖΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

admin

Σε ολοένα φθίνουσα πορεία τα διαπραγματευτικά χαρτιά της δημοτικής αρχής για τον ΒΟΑΚ, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

admin

Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα;

admin

Leave a Comment