Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Νέα μέτρα στήριξης λόγω κορονοϊού προτείνει η Κομισιόν, ποιους τομείς αφορούν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέο πακέτο έκτακτων μέτρων για την περαιτέρω υποστήριξη των παραγωγών που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊού.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος, καθώς και έγκριση μέτρων αυτο-οργάνωσης και στήριξης της αγοράς σε τομείς που πλήττονται, όπως φρούτα, λαχανικά και κρασί.

Ωστόσο αντιδράσεις υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Οπωροκηπευτικών (Eucofel), εκπρόσωποι της οποίας τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι «τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Επιτροπή δεν είναι αρκετά για τον τομέα. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση, έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου) για τη λήψη μέτρων με στόχο την ανακούφιση των αρνητικών της επιπτώσεων του COVI-19 στον τομέα των οπωροκηπευτικών».

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν ως περαιτέρω στήριξη λόγω της κρίσης του κορονοϊού περιλαμβάνουν:

Ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση: η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων (αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, βούτυρο, τυρί) και προϊόντα κρέατος (βοδινό, αιγοπρόβειο). Αυτό το σύστημα θα επιτρέψει την προσωρινή απόσυρση προϊόντων από την αγορά για τουλάχιστον 2 έως 3 μήνες και μέγιστη περίοδο 5 έως 6 μηνών. Αυτό το μέτρο θα οδηγήσει σε μείωση της διαθέσιμης προσφοράς στην αγορά και σε ισορροπία της αγοράς μακροπρόθεσμα.

Ευελιξία για προγράμματα στήριξης της αγοράς: η Επιτροπή θα εισαγάγει ευελιξία κατά την εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης της αγοράς για κρασί, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, μελισσοκομία, ενώ θα ενισχυθεί και το ευρωπαϊκό σχολικό πρόγραμμα διανομής στα σχολεία (γάλα, φρούτα και λαχανικά).

Έκτακτη παρέκκλιση από τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ: Θα εφαρμοστεί στους τομείς γάλακτος, λουλουδιών και πατατών, η Επιτροπή θα εγκρίνει την παρέκκλιση από ορισμένους κανόνες ανταγωνισμού σύμφωνα με το άρθρο 222 του κανονισμού για την κοινή οργάνωση αγορών, που επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης να λαμβάνουν μέτρα αυτο-οργάνωσης της αγοράς. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται σε αυτούς τους τομείς να λαμβάνουν συλλογικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Για παράδειγμα, στον τομέα του γάλακτος θα επιτραπεί ο συλλογικός προγραμματισμός της παραγωγής γάλακτος, ενώ ο τομέας των λουλουδιών και των πατατών θα επιτρέπεται να αποσύρει προϊόντα από την αγορά. Επιτρέπεται επίσης η αποθήκευση από ιδιωτικούς φορείς. Τέτοιες συμφωνίες και αποφάσεις θα ισχύουν μόνο για περίοδο έξι μηνών το πολύ. Οι μεταβολές των τιμών των καταναλωτών θα παρακολουθούνται στενά για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων.

Η Επιτροπή σκοπεύει να εγκρίνει αυτά τα μέτρα έως τα τέλη Απριλίου. Προηγουμένως, θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των κρατών μελών. Επομένως είναι πιθανόν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα συγκεκριμένα μέτρα.

Παϊσιάδης Σταύρος

Related posts

Υπέστη θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό – Μόλις το Σάββατο εστάλη η “κίτρινη” κάρτα στον ΕΟΦ

admin

«Στη Βουλή οι προτάσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης»

admin

Να σπάσει το απόστημα της σιωπής και του φόβου!

admin

Leave a Comment