Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ 2ης ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» ζητά την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας που  καθορίζει  πως, από το επόμενο σχολικό έτος, η οργάνωση των ξενόγλωσσων τμημάτων για τη δεύτερη ξένη γλώσσα,   θα   γίνεται   αποκλειστικά   με   την   αρχή   της   πλειοψηφίας, σε  κάθε  τμήμα χωριστά, καθώς   και την αντικατάστασή της με νέα που θα προβλέπει τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής και παρακολούθησης της δεύτερης ξένης γλώσσας από όλους και όλες τους  μαθητές και τις μαθήτριες.

Το ΥΠΑΙΘ καταργεί στην πράξη την επιλογή της 2ης  ξένης γλώσσας από τους  μαθητές και «σπρώχνει» εκτός Εκπαίδευσης αναπληρωτές εκπαιδευτικούς . Με τη νέα εγκύκλιο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας περιορίζει δραστικά το ελεύθερο δικαίωμα των μαθητών στην επιλογή 2ης ξένης γλώσσας και ταυτόχρονα μειώνει τον αριθμό των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών από τα Δημόσια Σχολεία.

«Συγκεκριμένα,   η  εγκύκλιος (με  Αρ.  Πρωτ.   Φ52/55240/Δ1/18-05-2021)   καθορίζει  πως, από το επόμενο σχολικό έτος, η οργάνωση των ξενόγλωσσων τμημάτων για τη 2η ξένη γλώσσα   θα   γίνεται   αποκλειστικά   με   την   αρχή   της   πλειοψηφίας   σε   κάθε   τμήμα χωριστά. Με τον τρόπο αυτό περικόπτεται η λειτουργία μεικτών παράλληλων τμημάτων (για   γερμανικά   και   γαλλικά)  και   δεν   υπάρχει   η   δυνατότητα   οι   μαθητές   να παρακολουθήσουν   την   ξένη   γλώσσα   που   επιθυμούν   παρά   μόνο   αν   η   επιλογή   τους αποτελεί   και   πλειοψηφία   στο   σύνολο   των   μαθητών   του   κάθε   τμήματος   ξεχωριστά.

Πρόκειται για έναν ακόμη περιορισμό που επιβάλει η παρούσα κυβέρνηση στη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής για τη 2η ξένη γλώσσα. Επιπρόσθετα η εγκύκλιος ορίζει ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου, εάν δεν έχει καλυφτεί η θέση   του   εκπαιδευτικού   της   ξένης   γλώσσας   που   επιλέχτηκε   από   το   τμήμα,   τότε   οι μαθητές θα διδαχτούν τη γλώσσα για την οποία υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας.

Είναι προφανές πως η ρύθμιση αυτή αφενός απαξιώνει τις μορφωτικές ανάγκες και το δικαίωμα   των   μαθητών να   επιλέξουν   ελεύθερα   τη   β’   ξένη   γλώσσα   και   αφετέρου «σπρώχνει» εκτός Δημόσιας Εκπαίδευσης αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που στηρίζουν εδώ και χρόνια το Δημόσιο Σχολείο.

Σαν Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» ζητάμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και την αντικατάστασή της με νέα που θα προβλέπει τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής και παρακολούθησης 2ης ξένης γλώσσας από όλους τους μαθητές  και όλες μαθήτριες», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη» κ Γιάννης Πασπαράκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Γιάννης Πασπαρακης

Related posts

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

admin

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 25.2.2022 

admin

admin

Leave a Comment