Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΤην παρέμβαση του


Περιφερειάρχη Κρήτης ζήτησαν  οι εκπρόσωποι των αγροτών της Ιεράπετρας, σε μια προσπάθεια να διεκδικηθούν  επιπλέον πόροι που να ικανοποιούν τον αγροτικό κόσμο και τους καλλιεργητές ως οικονομική ενίσχυση για τις  απώλειες του εισοδήματος τους, λόγω της διαταραχής της αγοράς των οπωροκηπευτικών  από τον covid 19.

Στη συνάντηση ο πρόεδρος του  Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης, παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη και της Αντιδημάρχου Χρύσας Χατζημαρκάκη, ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη,  ώστε να πραγματοποιηθεί  νέα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και να διεκδικηθεί χρηματοδότηση σε ύψος που να καλύπτει όσο γίνεται περισσότερο το πραγματικό κόστος που είχαν οι  Κρητικοί καλλιεργητές κηπευτικών . Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος  Αρναουτάκης, ανταποκρίθηκε θετικά  στο αίτημα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και το μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου  Ιεράπετρας Μανόλης Καβουσανάκης.

«Επισκεφτήκαμε μαζί με τον δήμαρχο Ιεράπετρας κ Θεοδόση Καλαντζάκη τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, συνεχίζοντας την προσπάθεια  μας να ικανοποιηθεί το αίτημα μας για αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης στα θερμοκηπιακά κηπευτικά  της Κρήτης, που έχουν υποστεί τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης από τον περασμένο Μάρτη μέχρι και σήμερα.

Σκοπός μας ήταν  η ενημέρωση του Περιφερειάρχη Κρήτης για τις εξελίξεις σχετικά με το αίτημα μας προς το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και  επιδίωξη μας  ήταν , να οριστεί άμεσα μια συνάντηση με τον Υπουργό κ Μάκη Βορίδη, στην οποία θα μας συνοδεύσει  ο κ περιφερειάρχης , μαζί με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας , προκειμένου να ασκηθεί επιπλέον πίεση, ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας.

Η ανταπόκριση από όλες τις πλευρές ήταν θετική και αναμένουμε να κλειστεί το ραντεβού της συνάντησης, στην Αθήνα.

Μπορεί το ΥΠΑΑΤ να κινήθηκε γρήγορά και να έστειλε για έγκριση στην Ε.Ε. τον φάκελο των οικονομικών ενισχύσεων όπως μας τις  ανακοίνωσε  στο Στόμιο στις 2 Οκτωβρίου ο κ Βορίδης, με τους παραγωγούς θερμοκηπιακής τομάτας, αγγουριού και μελιτζάνας  της Κρήτης να μοιράζονται 9,7 εκατ. ευρώ, εμείς όμως ζητούμε τριπλασιασμό του ποσού που μας ανακοίνωσε και  επίσης απαιτούμε τα χρήματα αυτά, να τα δικαιούνται και οι παραγωγοί όλων των ειδών πιπεριάς, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί άδικα των οικονομικών ενισχύσεων.

Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας , επειδή  πιστεύουμε ότι ο κ Βορίδης, όπως μας υποσχέθηκε , μπορεί να συμπληρώσει τα ποσά που έχει ανακοινώσει  και να ζητήσει συμπληρωματική έγκριση από την Ε.Ε. μετά το τέλος του Οκτώβρη», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτάνης.  

39,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η Ε.Ε.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή ενέκρινε 39,6 εκατ. ευρώ ως οικονομική  στήριξη σε  Έλληνες παραγωγούς οπωροκηπευτικών. Τα 9,7 από αυτά προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση των  Κρητικών θερμοκηπιακών παραγωγών τομάτας , αγγουριού και μελιτζάνας.

 Σκοπός του καθεστώτος αυτής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των δικαιούχων παραγωγών, βοηθώντας τους έτσι , ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της έξαρσης  της κρίσης του κορονοϊού  αλλά και μετά από αυτήν.

Το καθεστώς εγκρίθηκε  από την Ε.Ε. βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το καθεστώς θα απευθύνεται στους παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών «Καλαμών», πρώιμου καρπουζιού που παράγεται με χαμηλή κάλυψη και της Ανοιξιάτικης  πατάτας. Θα απευθύνεται  επιπλέον σε παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών τομάτας, αγγουριού και μελιτζάνας στην Κρήτη.

Σκοπός του καθεστώτος είναι να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των δικαιούχων, βοηθώντας τους έτσι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού και μετά από αυτήν.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: Η ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα 100 000 ευρώ ανά δικαιούχο, όπως προβλέπει το προσωρινό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς γεωργικού τομέα και το καθεστώς θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου  του 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση  της σοβαρής διαταραχής της οικονομίας  ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της Ε. Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΓΕΠΑΔ ΚΡΗΤΗΣ 20.08.2022 (Hρακλειο-Σύλληψη ημεδαπού για απόπειρα ανθρωποκτονίας

admin

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΠΑΡΕΚΑΜΨΕ  ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΜΙΑΣ 55ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ

admin

Leave a Comment