Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΝΩΡΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΛΟΓΩ ΞΗΡΑΣΙΣ  ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Εδώ και δέκα μέρες η Πυροσβεστική υπηρεσία Ιεράπετρας καλείται καθημερινά να επέμβει για να σβήσει πυρκαγιές που εκδηλώνονται έπειτα από καύση φυτικών υπολειμμάτων ελαιώνων η θερμοκηπίων  και αυτό προβληματίζει την τοπική κοινωνία  και τον ίδιο τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας , αντιπύραρχο  κ Δημήτρη Καλιοτζή.

Το  απίστευτα  ζεστό και άνομβρο Φθινόπωρο που μας πέρασε , ο ανησυχητικά ήπιος χειμώνας που ακολούθησε  όπου καταγράφηκε μόνο ένας χιονιάς και η άνοιξη που μπήκε χωρίς βροχές μέχρι στιγμής , έχουν δημιουργήσει ήδη τις συνθήκες εκείνες όπου χρειάζεται μια σπίθα για να εκδηλωθεί κάποια μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά.

«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες καθημερινά καλούμαστε να επέμβουμε για να σβήσουμε φωτιές που ξεκινούν μετά από απρόσεκτη καύση φυτικών υπολειμμάτων . Το τελευταίο 48ωρο είχαμε δυο πολύ επικίνδυνες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Καλαμαύκα και στο Νέο Μύρτο. Στην  Καλαμαύκα ξεκίνησε από καύση κλαδεμάτων σε λιόφυτο  και η φωτιά επεκτάθηκε σε διπλανή χέρσα έκταση καίγοντας 6 περίπου στρέμματα  δασικής και θαμνώδους έκτασης. Συνελήφθη ως υπαίτιος της πυρκαγιάς ένας 84χρονος και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του. Στο νέο Μύρτο είχαμε το βράδυ της Τρίτης πυρκαγιά σε αυτοσχέδια χωματερή  όπου έκαιγαν φυτικά και άλλα υπολείμματα. Κινδύνεψε μια μεγάλη φυτωριακή μονάδα . Ευτυχώς που ο άνεμος είχε αντίθετη κατεύθυνση  και μας βοήθησε να τη θέσουμε υπο έλεγχο με τα  3 πυροσβεστικά αυτοκίνητα και τη δύναμη των λίγων πυροσβεστών που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Μας βοήθησε και ο Δήμος Ιεράπετρας με ένα μηχάνημα έργου ρίχνοντας χώμα πάνω στην εστία που συνέχισε να σιγοκαίει.

Ζητούμε από όλο τον κόσμο που επιχειρεί να κάψει τα φυτικά του υπολείμματα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου , να παίρνει αυξημένα μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς και να μην ανάβει για κανένα λόγο φωτιά όταν φυσάει αέρας», μας είπε  μεταξύ άλλων ο αντιπύραρχος κ Δημήτρης Καλιοτζής , διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας.

Προβληματισμένος εμφανίζεται και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και πρωτογενή τομέα κ Νεκτάριος Παπαδάκης.

«Από εφέτος φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε μπεί στην τριετή περίοδο της ξηρασίας και της ανομβρίας γι΄ αυτό ξεκίνησαν πολύ νωρίς οι πυρκαγιές . Η ύπαιθρος  είναι  ήδη αφυδατωμένη και η βλάστηση παρουσιάζει εικόνα καλοκαιρινή . Έχουν ξεραθεί τα χόρτα  παντού και αρκεί να πετάξει κανείς ένα  τσιγάρο αναμμένο  για να έχουμε εκδήλωση πυρκαγιάς . Σκέφτομαι ότι θα ήταν σωστό να ζητήσουμε να ληφθούν μέτρα αντιπυρικής προστασίας νωρίτερα την Άνοιξη αν συνεχίσει ο καιρός να μη μας δίνει βροχοπτώσεις.

Θα βοηθούσε ενδεχομένως να είχαμε νωρίτερα σε επιφυλακή στην Κρήτη τα πυροσβεστικά ελικόπτερα , να είχαμε ξεκινήσει πιο νωρίς την αντιπυρική περίοδο , και την ενεργοποίηση πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά  των εποχικών δασοπυροσβεστών.

Εμείς σαν πολιτική προστασία του Δήμου Ιεράπετρας καλούμε όλους τους αγρότες και τους ετεροαπασχολούμενους που ασχολούνται με τις καλλιέργειες , να παίρνουν πιο αυστηρά μέτρα πρόληψης της πυρκαγιάς όταν έχουν φυτικά υπολείμματα για καύση. Να έχουν πάντα αρκετό  νερό δίπλα τους , να καθαρίζουν από τα ξερόχορτα το σημείο στο οποίο θα κάνουν την καύση, να μην βάζουν τα κλαδιά που έχουν σκοπό να κάψουν δίπλα σε χέρσες  και θαμνώδεις εκτάσεις  και να  τα καίνε σε μικρούς σωρούς ελεγχόμενης καύσης. Καλό θα ήταν να ειδοποιούν και την Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν έχουν σκοπό να κάψουν κλαδιά και να το κάνουν πάντα με άπνοια», μας είπε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα και πολιτικής προστασίας κ Νεκτάριος Παπαδάκης.  

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Υ. ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Την ερχόμενη Παρασκευή στις 10  το πρωί θα γίνει η αντισεισμική  άσκηση «Σεισίχθων Λασίθι 2023»στο κτίριο του Δημαρχείου της Ιεράπετρας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας .

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει  δράσεις απεγκλωβισμού σε  όλο το κτίριο του νέου  Δημαρχείου όπου μετά από μεγάλη σεισμική δόνηση στη θάλασσα της Ιεράπετρας  έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στον 1ο όροφο, υπάρχουν  κάποια άτομα  εγκλωβισμένα στο 2ο όροφο και  ένας δημοτικός υπάλληλος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην ταράτσα και θα πρέπει να απεγκλωβιστεί με τη χρήση καλαθοφόρου οχήματος που θα έρθει από τον Άγιο Νικόλαο, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να εκκενωθεί όλο το κτίριο από τους εργαζόμενους δημοτικούς υπαλλήλους.

Η άσκηση έχει στόχο να εκπαιδευτούν οι πυροσβέστες στην  ασφαλή εκκένωση όλων των εργαζομένων του Δήμου οι οποίοι θα βρίσκονται κανονικά στα γραφεία τους , θα καταγραφούν τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν και θα ακολουθήσει αργότερα σχετική εκπαίδευση της μαθητικής κοινότητας στα σχολεία σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους καθηγητές.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΔΕΙΤΕ το νέο ωράριο των καταστημάτων από τις 4 Μαϊου

admin

Τυμπάκι: Εικόνες σοκ από το τροχαίο με νεκρό 21χρονο – Ισοπέδωσε παλιό σπίτι

admin

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΧΟΙΝΟΚΑΨΑΛΩΝ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

admin

Leave a Comment