Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΞΑΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΞΑΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Δημιουργείται μια νεα Μασσαλία στο Λασίθι!

—————————————————

Δημοπρατείται στις 11 Αυγούστου το έργο «Εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας στο παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας» που αφορά στην τεχνητή αναπλήρωση της ακτής(αμμουδιάς) 300 μέτρων και στην κατασκευή ύφαλου κυματοθραύστη 330 μέτρων, ο οποίος θα προστατέψει από το χειμέριο κύμα  και τη διάβρωση, το Βορειοανατολικό παραλιακό μέτωπο  της μεγαλύτερης πόλης του Ν Λασιθίου.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.201.400 €
«Παρά τις δύσκολες παρούσες συνθήκες που βιώνουμε, η Δημοτική Αρχή υλοποιεί χωρίς καθυστερήσεις τον προγραμματισμό της και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένα τόσο σημαντικό έργο είναι πλέον πολύ κοντά στην έναρξή του.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμενικό έργο  του Δήμου Ιεράπετρας, που η ολοκλήρωσή του, θα προστατεύει το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ιεράπετρας και θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του», δήλωσε αναφερόμενος σε αυτό το σημαντικό έργο ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Η παρέμβαση αυτή έχει να κάνει με την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου κυματοθραύστη , ο  οποίος  έχουν οραματιστεί οι μελετητές του ότι θα καταφέρει να σώσει  το Βορειοναταλικό παραλιακό μέτωπο της πόλης, και να ξανα δημιουργήσει, την  εντυπωσιακή αμμουδιά που συγκέντρωνε την πλειοψηφία των λουόμενων πριν από περίπου 50-60 χρόνια.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας,  πριν μερικά χρόνια,- επί προεδρίας του κ Αντώνη Πετρά- έψαχνε αγωνιωδώς τρόπους προστασίας της Πάνω Παραλίας, που βρίσκεται εκτεθιμένη στον έντονο κυματισμό τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Αποφάσισε λοιπόν τότε , να αναθέσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης σε μελετητικό γραφείο του Ηρακλείου, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε έναν χρόνο.

Μόλις εγκρίθηκε και η περιβαλλοντική μελέτη, ο Δήμος Ιεράπετρας ήταν έτοιμος να εντάξει το έργο αυτό, σε κάποιο πρόγραμμα η να αναζητήσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Το έργο αυτό αφορά στην κατασκευή ενός τεχνητού υφάλου – κυματοθραύστη, που γίνεται με ογκόλιθους, οι οποίοι τοποθετούνται μέσα στη θάλασσα, ξεκινώντας από βάθος 6 μέτρων και φτάνοντας στο ένα μέτρο βάθος, χωρίς να βγαίνουν οι ογκόλιθοι έξω από το νερό της θάλασσας. Το μήκος αυτού του υποθαλάσσιου κυματοθραύστη θα είναι γύρω στα 300 μέτρα. Θα ξεκινά κάτω από το ανοικτό δημοτικό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας και θα φτάνει περίπου στο ύψος του αστυνομικού μεγάρου» μας είχε εξηγήσει τότε ο  πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Αντώνης Πετράς.

Οι μελετητές είχαν υπολογίσει ότι όταν κατασκευαστεί αυτός ο υποθαλάσσιος κυματοθραύστης, το κύμα ακόμα και με 8 Μποφόρ άνεμο, θα φτάνει ομαλά , χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην ακτή, πρόσθεσε ο κ. Αντώνης Πετράς.

Στην ίδια μελέτη προβλέπεται ένα  μεγάλο κονδύλι για την προσθήκη άμμου στο  τμήμα της πάνω παραλίας, που τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί από το νερό της θάλασσας και έχει γεμίσει βράχια. Έτσι θα ξανα δημιουργηθεί η πανέμορφη αμμώδης ακτή, την οποία θυμούνται με νοσταλγία οι παλιοί ιεραπετρίτες, που την απολάμβαναν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970.

Η ΝΕΑ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΙΘΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΤΟΥ

Το έργο αυτό κοστολογείται γύρω στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται από τους ειδικούς, πώς όταν ολοκληρωθεί και ξανα δημιουργηθεί αυτή η πανέμορφη ακτή, που υπήρχε παλιά στο κέντρο της πόλης, η Ιεράπετρα θα έχει ανυπολόγιστα οφέλη από την περιβαλλοντική, αισθητική και τουριστική αναβάθμιση της, καθώς θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα του πιο τουριστικού τμήματος της, το οποίο θα θυμίζει (λένε όσοι γνωρίζουν), τη Μασσαλία της Γαλλίας.

Οι διάφορες παρεμβάσεις που είχαν γίνει μετά το 1980 στο θαλάσσιο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας, είχαν αλλάξει τη λειτουργία των θαλάσσιων ρευμάτων και σιγά – σιγά η ομορφότερη αμμώδης ακτή που υπήρχε μέσα στο αστικό περιβάλλον της Ιεράπετρας, από την αποβάθρα μέχρι τον Άγιο Αντρέα, άρχισε να εξαφανίζεται από την απάμμωση που άφηνε πίσω της μόνο αφιλόξενα για τους λουόμενους βράχια και γλιστερές πλάκες.

Η Δημοτική Αρχή και το λιμενικό ταμείο Ιεράπετρας, έχουν στα σχέδια και στους στόχους τους, να ανατάξουν περιβαλλοντικά και αισθητικά, το πιο ωραίο κομμάτι της παλιάς γραφικής παραλιακής πόλης της νότιας Κρήτης και σε αυτά τα σχέδια, έχουν σύμμαχους όλους εκείνους τους ιεραπετρίτες,που έζησαν τη «Νύμφη» του Νότιου κρητικού πελάγους, στα καλύτερα της.

Με προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια ευρώ το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020, μετά από σχετική απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόση Καλαντζάκη.

Πρόκειται για έργο που με την υλοποίησή του θα αντιμετωπίσει το βασικότερο πρόβλημα διάβρωσης, που αντιμετωπίζει επί σειρά ετών η παραλιακή ζώνη της πόλης της Ιεράπετρας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής 300 μέτρων καθώς και η κατασκευή ύφαλου κυματοθραύστη 330 μέτρων. Ο ύφαλος κυματοθραύστης αποτελείται από δύο τμήματα που σχηματίζουν εσωτερική γωνία 159ο μοιρών μεταξύ τους.

Το πρώτο τμήμα μήκους 100 μέτρων είναι παράλληλο προς τον κάθετο προβλήτα στον χώρο πρόσδεσης των ημεροπλοίων, σε απόσταση 60 μέτρων για να επιτρέπει τον ελιγμό και την πρόσδεση των σκαφών.

Το δεύτερο τμήμα έχει μήκος 230 μέτρων και είναι σχεδόν παράλληλο προς την ακτογραμμή μπροστά στο δημοτικό γυμναστήριο με όδευση στην κατεύθυνση Δυτικά – Ανατολικά, είναι προσεγγιστικά κάθετος προς τη διχοτόμο του τομέα πελάγους με έμφαση στη Νότια κατεύθυνση με την μεγαλύτερη επιρροή στην εξεταζόμενη ακτογραμμή.

Ο κυματοθραύστης τοποθετείται σε μέση απόσταση 190 μέτρα από τον κρηπιδότοιχο όσον αφορά το δεύτερο τμήμα, ενώ το πρώτο είναι σχεδόν κάθετο σε απόσταση 115 μέτρων.

Το έργο θα υλοποιηθεί από το Δήμο Ιεράπετρας, με παρακολούθηση της  Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Βούλιαξε η Ιεράπετρα απο κοσμο. Ξεπέρασε η συμμετοχή το στόχο των διοργανωτών που ήταν 10.000 κραυγές αγωνίας για το μέλλον του Νοσοκομείου μας.

admin

ΣΤΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΑΚ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Δ.Τ.-Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

admin

Leave a Comment