Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΚΙΝΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 

Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, βρίσκεται και εφέτος αντιμέτωπη με τον τεράστιο όγκο των καλαμιών που φύονται στις κοίτες των ποταμιών και των ρεμάτων  προσπαθώντας να κερδίσει τη μάχη με το χρόνο, ώστε  να προλάβει   να καθαρίσει τα πιο επικίνδυνα σημεία  σε ολόκληρο το Νομό Λασιθίου, δίδοντας μεγαλύτερη έμφαση στη λεκάνη απορροής της αγροτικής Ιεράπετρας, όπου υπάρχει πλούσιο ιστορικό πλημμυρών, από τα προηγούμενα χρόνια.

«Παρά την  μεγάλη προσπάθεια που έγινε μέσα στο 2019 και στις αρχές του 2020 στην Ιεράπετρα, όπου καθαρίστηκαν σχεδόν όλα τα ποτάμια και τα ρέματα ανατολικά βόρεια και δυτικά της πόλης, οι πλούσιες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα , έθρεψαν εντυπωσιακά την ενδοποτάμια βλάστηση, με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπουμε ξανά, στα ίδια ποτάμια που καθαρίσαμε προ  μηνών, τα καλάμια να έχουν και πάλι γιγαντωθεί. Για να καθαριστούν όλα αυτά τα επικίνδυνα σημεία που βρίσκονται  ανατολικά και δυτικά της Ιεράπετρας  και που θα μας υποδείξει ο οικείος Δήμος, εγκρίναμε την περασμένη Δευτέρα στην Οικονομική Επιτροπή μια εργολαβία  ύψους 60.000 ευρώ και ελπίζουμε ο εργολάβος να εγκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξεκινήσει τις εργασίες αρχές Οκτωβρίου ,  πριν μας προλάβουν τα  πρωτοβρόχια. Η μάχη που δίνουμε σαν περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με τα καλάμια των ποταμιών  είναι συνεχής, αλλά άνιση, γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε μόνιμα και πιο αποτελεσματικά», μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Νομού  Λασιθίου κ Γιάννης Γουλιδάκης.

Υπάρχουν αρκετά σημεία στον Άγιο Ανδρέα, στο Τζιβέρι, στα Λιβάδια στα Παραδείσια, στη Βαϊνιά, στο Κεντρί στις Μπουντούλες και στη Γρα Λυγιά  Ιεράπετρας, όπου κάτω από τα γεφυράκια, η οργιώδεις  ενδοποτάμια βλάστηση  και τα καλάμια που φτάνουν  πλέον τα 5 μέτρα ύψος, δεν επιτρέπουν την απορροή των όμβριων  υδάτων προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να  κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αν συμβεί να βρέξει έντονα τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου και προκληθούν πλημμύρες.

Η  αντιδήμαρχος καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη, κάνει έκκληση σε όλους εκείνους , που έχουν παρατήσει η έχουν πετάξει μπάζα , φυτικά υπολείμματα και σκουπίδια πάσης φύσεως στις όχθες η στις κοίτες των ρεμάτων, να πάνε μόνοι τους , να τα περισυλλέξουν.

«Αν οι βροχές  έρθουν νωρίτερα και απότομα φέτος το Φθινόπωρο,  θα βρεθούμε απροετοίμαστοι, γιατί πράγματι υπάρχει πρόβλημα σε πολλά σημεία , τα οποία έχουμε υποδείξει με σχετικό μας έγγραφο στο τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Ν. Λασιθίου. Σε ορισμένα ποτάμια η βλάστηση θυμίζει  ξανά ζούγκλα», μας είπε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.. «Η Π.Ε. Λασιθίου, όταν θα  ξεκινήσει τις εργασίες με τον εργολάβο που έχει πάρει την εργολαβία των 60.000 ευρώ, θα έχει και τη δική μας βοήθεια. Κάθε χρόνο καθαρίζονται τα περισσότερα ρέματα και κάθε  τέλος καλοκαιριού κάνουμε έναν νέο  έλεγχο, για να δούμε που υπάρχουν επικίνδυνα σημεία , να τα καθαρίσουμε», κατέληξε  η αντιδήμαρχος  κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

«Τα καλάμια  έχουν κλείσει τελείως το ποτάμι   στο Τζιβέρι και στα Λιβάδια. Κάτω από το  γεφύρι  δεν μπορεί να περάσει το νερό που κατεβαίνει από το βουνό . Έχουμε πλημμυρίσει στο παρελθόν  πολλές φορές. Εκτός από καλλιέργειες εδώ  έχουμε και σπίτια όπου κατοικούν άνθρωποι οι οποίοι κινδυνεύουν», μας  είπε ο 75χρονος Μπάμπης Φραγκούλης.

Τα προηγούμενα χρόνια τα κονδύλια που διέθετε η Περιφέρεια Κρήτης για τον καθαρισμό των ρεμάτων  ήταν μεγαλύτερα.

Φέτος λόγω έλλειψης πιστώσεων, ο καθαρισμός θα γίνει με μόλις 60.000 ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανό, να καθαριστούν  μόνο τα μεγάλα  ποτάμια και να μείνουν ακαθάριστα τα μικρότερα ρέματα και οι χείμαρροι.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιεράπετρας , αναμένεται να μισθώσει χωματουργικά  μηχανήματα , τα οποία αν χρειαστεί θα επιχειρήσουν μικρές  τοπικές παρεμβάσεις καθαρισμού , συνεπικουρώντας τις εργασίες που θα επιβλέπει η Αντιπεριφέρεια Νομού Λασιθίου.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

 

Related posts

«Μέτρα προστασίας και στήριξης των παραγωγών – Να ανακληθεί η απαγόρευση συμμετοχής στις λαϊκές της Αττικής για τους παραγωγούς άλλων Περιφερειών».

admin

Θέμα Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 10.5.2019 

admin

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΩΜΕ’Ι’ΚΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

admin

Leave a Comment