Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η Α΄ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ  ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ολοκληρώθηκε η α΄ φάση του συνολικού  έργου της ύδρευσης του Δήμου Ιεράπετρας,  από τον Μύρτο έως την περιοχή Σωπάτες Ανατολής   μήκους 6,3 χλμ, με την τοποθέτηση νέων σύγχρονων αγωγών  ύδρευσης  προϋπολογισμού 3.720.000€ .

 Στο μεταξύ  έχει ήδη από τον περασμένο  Νοέμβρη,   υπογραφεί η  σύμβαση για την  β΄ φάση του έργου που αφορά στην αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από την περιοχή  των πηγών και των γεωτρήσεων της Σαρακίνας  των Μύθων , έως και τον Μύρτο, προϋπολογισμού 2.850.000 ευρώ. Η γ΄ φάση των έργων της ύδρευσης,  θα αφορά τον νέο αγωγό από την Ανατολή μέχρι το υδραγωγείο στον Περιστερά Ιεράπετρας καθώς και την κατασκευή νέου μεγάλου σύγχρονου υδραγωγείου ανατολικά της πόλης.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής της Ιεράπετρας ήταν αρχικά  από την προηγούμενη τετραετία  ο ριζικός εκσυγχρονισμός του παλιού υφιστάμενου δικτύου  ύδρευσης μήκους περίπου 6,3 χλμ από τον Μύρτο έως και τις Σωπάτες,  στο οποίο παρατηρούνταν μεγάλες απώλειες νερού   άνω του 30% μέσω μιας σειράς επεμβάσεων που περιλάμβαναν: Την πλήρη κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης μήκους περί των 6.300 μ. Το νέο φρεάτιο διακλάδωσης προς Μύρτο . Τρία φρεάτια διακλάδωσης του αγωγού, δύο προς τις δεξαμενές των οικισμών Ανατολής και Γαβρίλη και ένα προς το αντλιοστάσιο της Ανατολής,  11 εγκαταστάσεις εκκένωσης στα χαμηλά σημεία του δικτύου και 11 εγκαταστάσεις απαγωγής του αέρα στα ψηλά σημεία του δικτύου.

«Σήμερα, όχι μόνο  έχουμε ολοκληρώσει ένα έργο 3.720.000€ με νέο αγωγό 6,3 χιλιομέτρων με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά  έχουμε ήδη υπογράψει και την επόμενη φάση του έργου με προϋπολογισμό 2.850.000€ για νέο αγωγό άνω των 5 χιλιομέτρων. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε πρωταρχικό  μας στόχο να λύσουμε μια και καλή το πρόβλημα υδροδότησης που ταλάνιζε για δεκαετίες την πόλη της Ιεράπετρας και τις περιοχές του Μύρτου, του Στομίου, της Γρα Λυγιάς, της Νέας Ανατολής, της Βαϊνιάς και του Κεντριού,  δίνοντας λύση σε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των επισκεπτών των παραπάνω περιοχών, που είχαν προβλήματα στην ύδρευση ειδικά τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους του Δήμου που μοιραστήκαμε τους ίδιους στόχους καθώς  συνέβαλαν στην ολοκλήρωση ενός ζωτικού έργου για τον Δήμο Ιεράπετρας και συνεχίζουμε άμεσα στην επόμενη φάση επιδιώκοντας την γρήγορη περάτωσή της», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Τη σύμβαση της β΄ φάσης  του έργου ,  για την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από την περιοχή της Σαρακίνας έως και τον Μύρτο, προϋπολογισμού 2.850.000 ευρώ είχε υπογράψει το περασμένο Φθινόπωρο,  ο Δήμαρχος Ιεράπετρας  κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης με την ανάδοχο εταιρεία, παρουσία των αντιδημάρχων κ. Γιώργου Ασπραδάκη και κ. Κωνσταντίνου Αστροπεκάκη, του Διευθυντή της Δ.Υ.Α.Α. κ. Νικου Σεκαδάκη και του ειδικού συνεργάτη του δημάρχου, κ. Γιώργου Κοϊνά. Το έργο περιλαμβάνει α) την κατασκευή νέας δεξαμενής φόρτισης όγκου 1.000 m3, β)την ενίσχυση των δύο αντλιοστασίων των γεωτρήσεων Πολιανών, γ) την κατασκευή νέου αγωγού που προωθεί το νερό από τις γεωτρήσεις των Πολιανών, μήκους 439,60 μ. και δ) την κατασκευή νέου αγωγού από την νέα δεξαμενή έως το φρεάτιο διακλάδωσης προς την Κοινότητα του Μύρτου, μήκους 4.441,60 μ. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο μεγάλο έργο της ύδρευσης  που αφορά την αντικατάσταση του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Σαρακίνας  Μύθων  στην πόλη της Ιεράπετρας και έως το υδραγωγείο  του Περιστερά.

«Το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης που υλοποιήθηκε ποτέ στον Δήμο  Ιεράπετρας  βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη η λειτουργία του νέου αγωγού ύδρευσης μήκους 7χλμ  που συνδέει τον Μύρτο με την περιοχή Σωπάτες της Νέας Ανατολής είχε εξαιρετικά αποτελέσματα μειώνοντας στο ελάχιστο τις διακοπές της υδροδότησης στην πόλη της κατά τη διάρκεια του  προηγούμενου καλοκαιριού  παρά την αυξημένη κατανάλωση, δικαιώνοντας έτσι και την επιλογή μας ως Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει το έργο με τη συγκεκριμένη αντικατάσταση των αγωγών.

Η  υπογραφή της σύμβασης της β΄φάσης του συνολικού έργου ,  έρχεται ως επιστέγασμα μιας συντονισμένης προσπάθειας τόσο δικής μου και των συνεργατών μου, όσο και των Υπηρεσιών του Δήμου Ιεράπετρας που αφορούσε την εκπόνηση και την έγκριση των μελετών, την υποβολή της πρότασης και τελικά την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου θα εξασφαλίσουμε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πόσιμου νερού , ενώ συγχρόνως θα εξαλειφθούν σοβαρές διαρροές του υπάρχοντος παλαιού δικτύου.

Παράλληλα, έχοντας έτοιμες τις μελέτες,  και συνεχίζουμε να διεκδικούμε νέες χρηματοδοτήσεις για την αντικατάσταση του υπόλοιπου τμήματος του αγωγού από την Ανατολή ως το υδραγωγείο του Περιστερά, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας και να καταλήγουν στο υδραγωγείο 1.000 κυβικά νερού την ώρα. Η συγκεκριμένη ποσότητα θα υπερκαλύπτει τις απαιτούμενες ανάγκες των δημοτών και των επισκεπτών μας,  λύνοντας έτσι ριζικά το πρόβλημα υδροδότησης τόσο της πόλης της Ιεράπετρας, όσο και των περιοχών του Μύρτου, του Στομίου, της Γρα Λυγιάς, της Νέας Ανατολής, της Βαϊνιάς και του Κεντριού», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Αγροτικοί Σύλλογοι Κρήτης – Εργάτες Γης 6/2022

admin

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

admin

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ!

admin

Leave a Comment