Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

 

Μετά τους καύσωνες του καλοκαιριού αλλά και την καλά οργανωμένη προσπάθεια δακοκτονίας και  μείωσης του πληθυσμού του δάκου στον κάμπο της Ιεράπετρας, από τον Β΄ Ελαιουργικό Συνεταιρισμό(Η Δήμητρα), οι ελαιώνες των Ιεραπετριτών  από τα όρια του Αγίου Ιωάννου, μέχρι το Κάτω Χωριό και τη Νέα Ανατολή, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, με ελάχιστη μέχρι στιγμής  προσβολή από τον δάκο.

Αν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, που αναμένεται να ξεκινήσει το άλεσμα του ελαιόκαρπου στις πιο πρώιμες περιοχές, δεν αλλάξει η σημερινή καλή εικόνα των ελαιώνων, η Ιεράπετρα θα καταφέρει  να εξασφαλίσει μια από τις ποιοτικότερες παραγωγές λαδιού των τελευταίων 10 χρόνων.

«Ο κάμπος της Ιεράπετρας πάει πάρα πολύ καλά μέχρι σήμερα και αυτό φαίνεται στις δακοσυλήψεις  ,  μετά την ολοκλήρωση των τρίτου δολωματικού ψεκασμού κατά του δάκου της ελιάς.

Δεν παρατηρούμε  ιδιαίτερες προσβολές στον καρπό από το δάκο, αλλά έχουμε ένα μικρό ποσοστό καρπόπτωσης από μπίμπικα(ρυγχίτη) και πυρηνοτρίτη.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες με την αυξημένη υγρασία και τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του καταστροφικού για την ελαιοπαραγωγή εντόμου, κάναμε στο σωστό χρόνο τον τρίτο ψεκασμό και θα δούμε πότε θα κάνουμε τον τέταρτο», μας είπε ο πρόεδρος του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ Αντώνης Φρονιμάκης.

Στο μεταξύ στη γεωγραφική ενότητα των κοινοτήτων που βρίσκονται γύρω από το Κάτω Χωριό έχει γίνει ήδη και ο τέταρτος ψεκασμός , καθώς λόγω των δροσερών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτή την περιοχή, οι δακοσυλήψεις  πλησίαζαν το διψήφιο νούμερο. Στη βόρεια παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας και στις δημοτικές κοινότητες Παχιάς Άμμου και Καβουσίου οι  αυξημένες δακοσυλήψεις (γύρω στους 15 δάκους ανά παγίδα) κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τον ελαιόκαρπο και στέλνουν μήνυμα για έναν νέο γύρο ψεκάσματος με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά.

Οι γεωπόνοι συνιστούν στους ελαιοπαραγωγούς να παρακολουθούν από τώρα και μετά πιο συχνά τους ελαιώνες τους και εφόσον διαπιστώσουν ότι υπάρχει σοβαρός λόγος , να προχωρήσουν ακόμα και σε ψεκασμό κάλυψης, με το κατάλληλο σκεύασμα , αν έχουν σκοπό να ξεκινήσουν το λιομάζωμα έναν μήνα αργότερα.

«Όπως είναι σήμερα οι ελαιώνες στην περιφέρεια του Δήμου Ιεράπετρας, εκτιμούμε ότι, η παραγωγή λαδιού  θα κυμανθεί γύρω στο 60% σε σύγκριση με την πιο παραγωγική χρονιά των τελευταίων χρόνων. Φαίνεται όμως ότι, η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη από τη φετινή αν βοηθήσουν και οι βροχές, τις οποίες περιμένουμε από τώρα μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη για να ξεκινήσει στην ώρα της η  συγκομιδή του ελαιόκαρπου», μας είπε ο έμπορος ελαιολάδου κ Γιώργος Νικολαράκης από την Καλαμαύκα.

Παρά το ότι είναι χρονιά μεσοβεντέμας , στην Ιεράπετρα οι ελαιοπαραγωγοί που είναι στην πλειοψηφία τους και παραγωγοί κηπευτικών , δηλώνουν προβληματισμένοι με την έλλειψη εργατών γης που παρατηρείται και φέτος. Ζητούν λοιπόν να προσκληθούν νέοι και νέες που δε βρίσκουν δουλειά στη Βόρεια Ελλάδα το χειμώνα , να εργαστούν όλο το χειμώνα μέχρι και την άνοιξη στους ελαιώνες και στα θερμοκήπια.

Related posts

ο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και η κατάργηση του 8ώρου δεν θα περάσουν.

admin

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 3.2.2023 

admin

Επίσκεψη Τριαντοπουλου

admin

Leave a Comment