Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

    

Μετά τις δυο δύσκολες τουριστικές σαιζόν πού πέρασε ο τουριστικός κλάδος της Ιεράπετρας, εν μέσω πανδημίας, κι ενώ μέχρι την περασμένη Πέμπτη η ροή των κρατήσεων στα μεγάλα και τα μεσαία  ξενοδοχεία της περιοχής , έδειχνε ότι η νέα σαιζόν θα μπορούσε να εξελιχτεί αναγεννητικά για αυτόν τον βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία  στις 24 Φεβρουαρίου, έβαλε φρένο στις κρατήσεις από την Ευρώπη, χωρίς όμως να σβήσει τις ελπίδες για ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στην  άνοιξη και στο καλοκαίρι.

«Ενώ  το τελευταίο διάστημα η πανδημία υποχωρεί και η μία χώρα μετά την άλλη προχωρούν  σε άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και σε άνοιγμα των συνόρων τους  για τους  ταξιδιώτες, με την περιοχή μας να παρουσιάζει  μια  σταθερή αύξηση της ζήτησης για διανυκτερεύσεις, με μεγάλο αριθμό παλιών και νέων πελατών μας  να προχωρούν σε κρατήσεις για  διακοπές πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ξαφνικά και αμέσως μετά την εισβολή επικράτησε μια παγωμάρα που ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστεί», μας είπε ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

 Από την περασμένη Πέμπτη, χιλιάδες  άνθρωποι  άρχισαν να ξανά  σκέφτονται το ενδεχόμενο του επανασχεδιασμού των καλοκαιρινών τους διακοπών  αναβάλλοντας τις τελικές τους αποφάσεις, ενώ  μια καταταλαιπωρημένη ταξιδιωτική βιομηχανία που περίμενε σα ρόδο στο μαντήλι μια επιτυχημένη από κάθε άποψη  καλοκαιρινή σεζόν, ξαφνικά  έρχεται αντιμέτωπη με έναν καινούργιο  κύκλο αβεβαιότητας.

Ταξιδιώτες που έχουν, προχωρήσει τις κρατήσεις τους για την άνοιξη και το καλοκαίρι, τώρα  έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα εάν πρέπει να διατηρήσουν τα υπάρχοντα σχέδιά τους ή αν θα πρέπει να τα  ακυρώσουν, επαναπρογραμματίζοντας τις διακοπές τους μόλις η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ομαλοποιηθεί. Σαφώς υπάρχουν και εκείνοι , που δε βλέπουν κανένα λόγο να αλλάξουν τις κρατήσεις  των ταξιδιών  τους και των τουριστικών μας σχεδίων.

  «Ο τουριστικός κλάδος στην Ιεράπετρα, είχε έτσι κι αλλιώς προβλήματα τα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας και σε αυτά έρχονται να προστεθούν τώρα τα καινούργια προβλήματα που δημιουργεί αυτός ο αιφνιδιαστικός  πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα μεγάλα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, που είχαν συμβόλαια με την τουριστική αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ξενοδοχεία δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από έναν πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη γειτονιά μας. 

Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας  στην Ουκρανία έρχεται σε αντίθεση με την ελπίδα που μας δημιουργεί  η ραγδαία πτώση των κρουσμάτων Covid και η χαλάρωση των διεθνών περιορισμών, που  έχουν τροφοδοτήσει μια ισχυρή και σταθερή αύξηση της ζήτησης για ταξίδια», προσθέτει ο κ Γιώργος Βαρδάκης.

Ο τουριστικός κλάδος της Ελλάδας και ειδικότερα της Κρήτης , έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων και αναταράξεων από πολέμους που έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

«Επειδή σε ανάλογα τέτοια γεγονότα η εμπειρία μας λέει ότι ο κόσμος που θέλει να κάνει το ταξίδι που δεν έκανε τα δυο προηγούμενα χρόνια , έχει κοντή μνήμη και αφήνει πίσω του κάθε ζήτημα που του χαλάει την ψυχολογία, ελπίζουμε ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν γρήγορα  και οι επισκέπτες μας θα κάνουν τις κρατήσεις τους έστω και την τελευταία στιγμή, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατόν και να επιστρέψουμε στα φυσιολογικά πλαίσια της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μας  μονάδων που συνεχίζουν να προετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες»,  κατέληξε ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.  

                                    Ο ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Στο μεταξύ η υφυπουργός Τουρισμού κ  Σοφία Ζαχαράκη ,  η οποία μας είχε αποκαλύψει τα σχέδια της για την ανάπτυξη του θεματικού Τουρισμού στην τελευταία επίσκεψη της στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας,  σε μια πρωτοβουλία  ενθάρρυνσης και προώθησης  του γαστρονομικού τουρισμού, προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου  συνεργασίας  με τον Υφυπουργό Αγροτικής ανάπτυξης κ  Σίμο Κεδίκογλου και  στη δημιουργία μιας Ομάδας Διαχείρισης του Αλιευτικού Τουρισμού.

Στην προσωπική της σελίδα η κ  Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι , « αυτή η  συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και προβλέπει τη δημιουργία μίας διυπουργικής “Ομάδας Διαχείρισης Αλιευτικού Τουρισμού”, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με τον σχεδιασμό θεσμικού πλαισίου, συνεργειών και δράσεων προβολής και ανάδειξης του αλιευτικού τουρισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων κατάρτισης σε επαγγελματίες της αλιείας κ.α. Στο πλαίσιο του μνημονίου τα δύο Υπουργεία θα προχωρήσουν για πρώτη φορά και στην κατάρτιση και υλοποίηση μιας “Εθνικής Στρατηγικής Προώθησης του Αλιευτικού Τουρισμού” με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία. Με το μνημόνιο που συμφωνήσαμε και υπογράψαμε , επιδιώκουμε την ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνούς προορισμού για τον αλιευτικό τουρισμό» , κατέληξε η  κ  Σοφία Ζαχαράκη.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Στη Βουλή το θέμα της αντιμετώπισης των λαγοκεφάλων και η οικονομική ενίσχυση των αλιέων της Κρήτης

admin

Σε ακινησία παραμένει η κινητή μονάδα υγείας (ασθενοφόρο) παρά τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής

admin

10 επιπλέον εκ. Ευρώ στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που υλοποιεί η Περιφερεια Κρήτης που υλοποιεί η Περιφερεια Κρήτης

admin

Leave a Comment