Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας και Σητείας, οι οποίοι κλήθηκαν στο Ηράκλειο την περασμένη Κυριακή για να πάρουν μέρος στην παγκρήτια σύσκεψη που οργάνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Λευτέρης Αυγενάκης, για την ασφάλιση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, λένε όχι στην υποχρεωτική ασφάλιση  των θερμοκηπίων στον ΕΛΓΑ ενώ είναι εξαρχής υπέρμαχοι της προαιρετικής ασφάλισης  , στον αγροτικό ασφαλιστικό φορέα που θα πρέπει να αλλάξει όνομα και κανονισμό,  ώστε να γίνει πιο αξιόπιστος και πιο προστατευτικός στον παραγωγό.  

«Από την αρχή μας μίλησαν σε αυτή τη σύσκεψη για υποχρεωτική ασφάλιση των θερμοκηπίων στον ΕΛΓΑ από το οποίο έχουμε πάρει απαλλαγή  από το 2001 όσοι δεν θέλουμε να ασφαλιστούμε γιατί δεν είναι προς το συμφέρον μας.

Εμείς ζητήσαμε να αλλάξει όνομα ο ΕΛΓΑ να μη μας θυμίζει το παρελθόν  του, να είναι προαιρετική η ασφάλιση μας και να έχουμε τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούμε να ασφαλιστούμε ακόμα και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε  να επιλέγουμε εμείς το μοντέλο και το κόστος  της ασφάλισης μας. Ο νέος ΕΛΓΑ εκτός από προαιρετικός θέλουμε να είναι και αξιόπιστος, περιλαμβάνοντας και τις πάγιες εγκαταστάσεις μας, και το φυτικό μας κεφάλαιο και την παραγωγή μας αλλά και τις εντομολογικές και άλλες ασθένειες όπως είναι οι εισαγόμενες ιώσεις, για τις οποίες δεν έχει ευθύνη ο καλλιεργητής.

Αν σκέφτονται στο ΥΠΑΑΤ την υποχρεωτική ασφάλιση στις καλλιέργειες υπό κάλυψη , τότε για εμάς τους αγρότες των θερμοκηπίων σημαίνει ότι ξεκινά ο ΄΄πόλεμος΄΄.

Θέλουμε να μας δώσουν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει για τον νέο ΕΛΓΑ να το παρουσιάσουμε στους αγρότες μέλη των συλλόγων μας, να το συζητήσουμε μαζί τους,  να κάνουμε και τις δικές μας προτάσεις  και να καταλήξουμε σε ένα παραδεκτό για όλες τις πλευρές κανονισμό», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Αγροτικός Σύλλογος Σητείας που έδωσε το «παρών» σε αυτή τη σύσκεψη.

“Έχουμε τις ίδιες απόψεις με τον Αγροτικό Σύλλογο της Ιεράπετρας για την ασφάλιση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών”, μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης.

 “Κανείς δε θέλει να διατηρηθεί ο παλιός κανονισμός του ΕΛΓΑ που ισχύει μέχρι σήμερα. Δεν μας καλύπτει  και για το λόγο αυτό όλοι οι θερμοκηπιακοί παραγωγοί ζητούν απαλλαγή  από την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ. Θέλουμε η ασφάλιση των θερμοκηπίων μας και των καλλιεργειών μας,  να είναι προαιρετική και εφόσον θεωρούμε ότι μας εξασφαλίζει σε περίπτωση  που έχουμε κάποια ζημιά στις πάγιες εγκαταστάσεις,   στο φυτικό κεφάλαιο και στο εισόδημα μας , καλύπτοντας όλες τις ζημιές να ασφαλιζόμαστε σε αυτόν διαφορετικά να μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε κάποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Θα πρέπει ακόμα να καλυπτόμαστε  και από  τις ιολογικές  ασθένειες που μεταφέρονται με τον σπόρο και το πολλαπλασιαστικό υλικό,  ακόμα και στο πιο μικρό ποσοστό τους , τότε  ναι  θα πειστούμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να ασφαλιστούμε στον νέο ΕΛΓΑ η σε κάποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία,  όπως κάνουμε με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα.

 Θα περιμένουμε το προσχέδιο του νέου κανονισμού να το μελετήσουμε , να καταθέσουμε και τις δικές μας προτάσεις και μετά να αποφασίσει το Υπουργείο τις αλλαγές που θα αγωνιστούμε να είναι προς όφελος των αγροτών. Θέλουμε επίσης να σταματήσει αυτό που γινόταν στο παρελθόν. Δηλαδή να πληρώνουν τον ΕΛΓΑ όλοι οι αγρότες της Κρήτης και οι εισφορές τους να κατευθύνονται στις ζημιές των καλλιεργειών της άλλης Ελλάδας. Εμείς δεν θέλουμε να μας αποζημιώνουν με χρήματα των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας, όπως δε θέλουμε τα χρήματα των αγροτών της Κρήτης να φεύγουν έξω από το νησί μας. Άρα θέλουμε την περιφερειοποίηση του ΕΛΓΑ, πράγμα το οποίο το θεωρούμε και σωστό και δίκαιο.

Ασφαλώς και μας απασχολούν όλους οι θεομηνίες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ας φτιάξουμε λοιπόν έναν νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ που θα είναι στα μέτρα των παραγωγών μας και η ασφάλιση μας να είναι στην αρχή προαιρετική.  Αν γίνει φιλικός προς τους αγρότες ο ΕΛΓΑ τότε όλοι οι παραγωγοί θα σπεύσουν να σφαλιστούν , όπως τρέχουν να σφαλίσουν τα αυτοκίνητα τους για να προλάβουν μην τους συμβεί κάποιο τρακάρισμα  στο οποίο θα έχουν εκείνοι την ευθύνη και θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για την αποκατάσταση της ζημιάς του άλλου  εμπλεκόμενου στο τρακάρισμα αυτοκινήτου”, πρόσθεσε   ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Τσιφετακης Γιωργος

Γαιτανης Γιάννης

Related posts

Απόφαση – «βόμβα» για τον ελληνικό «γύρο»

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ιεράπετρας με τον Πρόεδρο και με μέλη της Κοινότητας Ιεράπετρας.

admin

Οι υποψήφιοι του “ΜΕΡΑ25 Συμμαχία για την Ρήξη

admin

Leave a Comment