Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ο «ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» ΣΤΗΝ  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΤΟΥ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ο «ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» ΣΤΗΝ  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΤΟΥ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προετοιμάζεται και εκπαιδεύεται , όχι μόνο για τις δασικές αλλά και για τις αστικές πυρκαγιές,  που συνήθως αυξάνονται σε περιόδους ξηρασίας , όπως αυτή την οποία διανύουμε από το περασμένο Φθινόπωρο.

Προκειμένου να εκπαιδευτούν λοιπόν με τα πιο σύγχρονα μέσα οι 100 πυροσβέστες που υπηρετούν στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία, φιλοξενείται από τη  Δευτέρα 15 Μαίου για μια εβδομάδα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας , στο Κεντρί, ο υπερσύγχρονος προσομοιωτής πυρκαγιάς σε διαμέρισμα(κοντεινερ), το γνωστό “Fire Dragon” που δεν είναι τίποτε άλλο,  παρά ένα συνηθισμένο σπίτι κανονικά επιπλωμένο και εξοπλισμένο, στο οποίο  εκδηλώνεται πυρκαγιά και μέσα σε κανονική φωτιά και καπνό , μπαίνουν ανά 20 άτομα  καθημερινά οι  πυροσβέστες και μαθαίνουν στην πράξη πλέον,  πώς να σβύνουν μια αστική πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας.

Ο «Δράκος της φωτιάς» είναι ένα τεράστιο κοντέινερ μήκους 12 μέτρων. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν εξομοιωτή στον οποίο εκπαιδεύονται οι πυροσβέστες κάτω από ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας,  αφού φτάνει μέχρι και τους 300 βαθμούς Κελσίου!

Μάλιστα  8 ειδικοί εκπαιδευτές  από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της  Αθήνας έφτασαν στην Ιεράπετρα για να συνδράμουν  στην εκπαίδευση, καθώς το όχημα διαθέτει κάμερες, υπερσύγχρονα συστήματα, ειδικό εξαερισμό κλπ.

Με ειδικές στολές λοιπόν και ένα νέο υπερσύγχρονο «όπλο» στη διάθεση τους οι πυροσβέστες του Ν Λασιθίου που θα εκπαιδευτούν τούτη την εβδομάδα στην Ιεράπετρα,  πρόκειται να ριχτούν έχοντας την εμπειρία της πραγματικής αστικής πυρκαγιάς στη μάχη  της κατάσβεσης των πυρκαγιών  και αυτό το καλοκαίρι που αναμένεται πιο ζεστό από το προηγούμενο.

«Οι 100 περίπου πυροσβέστες μας,  που υπηρετούν σε όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του Ν Λασιθίου, θα εισέλθουν  από τη θεωρία στην πράξη, καθώς θα επισκέπτονται ανά 20 άτομα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας και θα εκπαιδεύονται από τους 8 έμπειρους εκπαιδευτές αξιωματικούς που μας ήρθαν από την Αθήνα, στην κατάσβεση μιας αστικής πυρκαγιάς που εκδηλώνεται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα.

Αυτή η εκπαίδευση θα γίνεται στον πιο σύγχρονο εξομοιωτή που διαθέτει η Π.Υ. στον «Δράκο της Φωτιάς», που αποτελεί το καλύτερο εργαλείο εκπαίδευσης  για τους νέους πυροσβέστες. Εμείς οι παλαιότερο έχουμε εκπαιδευτεί στο προηγούμενο μοντέλο εξομοιωτή», μας είπε ο διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας, αντιπύραρχος κ Δημήτρης Καλιοτζής.  

To Fire Dragon θα βοηθήσει τους  υπαλλήλους  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Σητείας, να εκπαιδευτούν άριστα και να  εξοικειωθούν με τον πλήρη ατομικό εξοπλισμό τους σε ρεαλιστικές συνθήκες πυρκαγιάς που προσομοιάζει αστικούς κλειστούς χώρους. Καλούνται όλοι οι πυροσβέστες  να εφαρμόσουν νέες σύγχρονες τεχνικές πυρόσβεσης σε περιβάλλον με πραγματικές εστίες, υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν μηδενική ορατότητα. Τους βοηθά συγχρόνως  να εξασκηθούν στις ενέργειες έρευνας και διάσωσης θύματος, μετά από την παρακολούθηση ενός ιδιαίτερα εμπλουτισμένου θεωρητικού μέρους, από κατάλληλα καταρτισμένους  αξιωματικούς -εκπαιδευτές.

Μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των 100 περίπου μονίμων υπαλλήλων της Π.Υ. στο Ν. Λασιθίου η οποία θα διαρκεί καθημερινά περίπου 8 ώρες, με τις 4 πρώτες να αφιερώνονται στη θεωρητική εκπαίδευση και οι άλλες 4  ώρες στην  πρακτική άσκηση προσομοίωσης.

 Η εκπαίδευση στη συμπεριφορά της φωτιάς σε κλειστούς αστικούς  χώρους  με τη χρήση του αυτοκινούμενου εξομοιωτή “Fire Dragon γίνεται ακατάπαυστα τα τελευταία  χρόνια.

Μετά από μακρά παύση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας, το “Fire Dragon” επέστρεψε δυναμικά στα τέλη της αντιπυρικής περιόδου. Από τον μήνα Οκτώβριο έως τις αρχές του μηνός Δεκεμβρίου εκπαιδεύτηκαν (360) υπάλληλοι από τις ΔΙ.Π.Υ.Ν Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Χαλκιδικής, (60) υπάλληλοι από τα Πυρ. Κλιμάκια Εθν. Οδών της «Αυτοκινητόδρομου ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», 103 Δόκιμοι Πυροσβέστες και 84 υπάλληλοι από Π.Υ Αεροδρομίων.

Στο μεταξύ μετά την εφαρμογή της απόφασης για έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από τις 20 Απριλίου λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, τις τελευταίες 25 μέρες έχουν μειωθεί θεαματικά οι περιπτώσεις που έχει κληθεί η Π.Υ. Ιεράπετρας , για την κατάσβεση  κάποιας  αγροτικής  η δασικής πυρκαγιάς, και αυτό δείχνει ότι η απόφαση που πάρθηκε ήταν σωστή και είχε και τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ανοίγει αυλαία το 10 ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας!

admin

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 4.11..2022             

admin

Ελεύθεροι αλλά μακριά από το Τυμπάκι οι Πακιστανοί!

admin

Leave a Comment