Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ο Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΜΕΤΡΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ»

Ο Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΜΕΤΡΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ»

Ο Νομός Λασιθίου είναι ο πιο κερδισμένος , κατά το τελευταίο τριήμερο, καθώς η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» τον αφήνει με τις λιγότερες ζημιές αλλά και με πολλά οφέλη ,από το νερό της βροχής, σε σύγκριση με τους άλλους  τρείς Νομούς της Κρήτης.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η τριήμερη κακοκαιρία δεν άφησε πίσω της ζημιές .

«Σοβαρότερες για την αντιπεριφέρεια Λασιθίου, είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί από τη θαλασσοταραχή, οι κυματοθραύστες των αλιευτικών καταφυγίων του Σισίου και της Παχιάς Άμμου.

Στη  Μαρωνιά Σητείας αναγκαστήκαμε να παρέμβουμε με χωματουργικά μηχανήματα  στην κοίτη του ποταμού, για να αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα και   ζημιές σε καλλιέργειες.

Στην Ανατολή , στο Καλό Χωριό και στη Μαλαύρα Καβουσίου, είχαμε καταπτώσεις βράχων και κατολισθήσεις, όπου προχωρήσαμε με μισθωμένα χωματουργικά μηχανήματα στην απομάκρυνση τους και στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Μεγάλο πρόβλημα έχουμε  μέσα στον πλημμυρισμένο κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου, όπου δε μπορεί κανείς να εισέλθει γιατί υπάρχει απαγόρευση. Οι επαρχιακές οδοί όμως , από την πλευρά του Αγίου Νικολάου και από την πλευρά του Ηρακλείου που οδηγούν στο Οροπέδιο, έχουν καθαριστεί από το χιόνι», μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Γιάννης Γουλιδάκης.

ΧΙΟΝΙΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 850 ΜΕΤΡΑ

Στα ανατολικά και στα δυτικά ορεινά της Ιεράπετρας το χιόνι στρώθηκε σε υψόμετρο πάνω από τα 850 μέτρα, αφήνοντας παραπονεμένους εκείνους που περίμεναν να χιονίσει και σε ημιορεινά χωριά με υψόμετρα 500-600 μέτρα.

«Γύρω στα δυο χιλιόμετρα βορειότερα του οικισμού της Θρυπτής με υψόμετρο 850-900 μέτρα έχει στρωθεί το χιόνι, αν και εμείς περιμέναμε να το στρώσει και μέσα στον παραθεριστικό οικισμό της Θρυπτής», μας είπε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάτω Χωριού κ Λάκης Πυργιωτάκης.

«Κι εμείς στις Μάλλες δυτικά της Ιεράπετρας περιμέναμε να χιονίσει στο χωριό μας αλλά δεν είδαμε χιόνι τελικά , ούτε εμείς ούτε και οι εκατοντάδες επισκέπτες του τριημέρου, παρά μόνο πάνω από το Σελάκανο, στο Ρούσο Ξύλο και στο Ρογδιό. Οι οδηγοί που κινούνται προς τις Μάλλες , πρέπει να προσέχουν όμως γιατί έχουμε μια κατάπτωση μεγάλου  βράχου στον επαρχιακό δρόμο πριν το μοναστήρι της Παναγίας Εξακουστής, τον οποίο και θα απομακρύνουμε με μηχάνημα από την περιοχή μας», ανέφερε η κ Μαρία Βολυράκη, νέα πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαλλών.

ΣΤΟ ΣΕΛΑΚΑΝΟ ΓΙΑ ΧΙΟΝΟΠΟΛΕΜΟ

«Πολλοί εκδρομείς ανέβηκαν μέχρι το Σελάκανο, για να παίξουν χιονοπόλεμο, καθώς το χιόνι είχε στρωθεί  στο δάσος 500 μέτρα βόρεια του παραθεριστικού οικισμού του Χριστού. Κάποιες στιγμές χιόνισε και το έστρωσε λίγο και μέσα στο Σελάκανο, αλλά το χιόνι έλιωσε γρήγορα από τη βροχή που ακολούθησε. Στο στενό πέρασμα της Σχίστρας έχουν πέσει μεγάλες πέτρες στο οδόστρωμα και πρέπει οι οδηγοί να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί.  Κάποιο άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα δεν αντιμετωπίσαμε ούτε στον Χριστό ούτε και στο Σελάκανο», μας είπαν ο Αιμίλιος Πετσαγγουράκης και η Δέσποινα Καπαράκη.

ΕΥΛΟΓΙΑ ΟΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

Σημαντικότατες είναι οι βροχές που έπεσαν στα ορεινά και ημιορεινά της Ιεράπετρας  τις τελευταίες μέρες, κάνοντας τους ανθρώπους  της διοίκησης του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας,  να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

«Ο τρόπος που έπεφτε το νερό της βροχής στην περιοχή μας το τελευταίο τριήμερο ήταν  τόσο ευεργετικός για τον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, που ήταν σαν να τον είχαμε κάνει παραγγελία. Δεν είχαμε μεγάλες απορροές προς τη θάλασσα και καταφέραμε να βάλουμε στον ταμιευτήρα πάρα πολύ νερό. Συνεχίζει βέβαια και έρχεται αρκετό νερό στον ταμιευτήρα, καθώς έχουν ανοίξει και οι πηγές της Καλαμαύκας, ενώ τα χιόνια πάνω από το Σελάκανο λιώνουν σιγά-σιγά.

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε στον ταμιευτήρα  των Μπραμιανών 11  εκατομμύρια κυβικά μέτρα ποιοτικού νερού με αγωγιμότητα γύρω στα 1000 mS/cm.

Εφόσον συνεχίσουν οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις,  ο ταμιευτήρας μας θα γεμίσει μέχρι το τέλος του χειμώνα και θα έχουμε αποθηκευμένο για την επόμενη σαιζόν 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού», μας είπε ο κ Μανόλης Παπαδάκης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.

Related posts

 ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ: ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ

admin

Λίβανος: Iσραήλ και Χεζμπολάχ τονίζουν ότι δεν έχουν σχέση με την έκρηξη στη Βηρυτό

admin

Leave a Comment