Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΠΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Από τα πολύ παλιά ήθη και έθιμα των χωριών και της πόλης της Ιεράπετρας, διασώζεται και συνεχίζεται,  ο καθαρισμός και το άσπρισμα των κεντρικών δρόμων  και των κοινόχρηστων χώρων των πλατειών , των αυλών γύρω από τις εκκλησίες και τα σοκάκια,  από τα οποία περνά συνήθως ο επιτάφιος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Φέτος ιδιαίτερα,  οι καθαρισμοί και τα ασπρίσματα  ξεκίνησαν από το Δήμο Ιεράπετρας και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών,  λίγο πιο νωρίς επειδή άρχισαν  νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά  να ανοίγουν τα ξενοδοχεία και να έρχονται  οι ξένοι επισκέπτες.

«Έχουμε ξεκινήσει  σαν υπηρεσία καθαριότητας από την προηγούμενη εβδομάδα ενόψει των εορτών του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου να καθαρίζουμε πιο εντατικά  στην πόλη της Ιεράπετρας,  στους οικισμούς και τις τοπικές κοινότητες, κάνοντας την αρχή από τη Γρα Λυγιά , όπου είχαμε μια καλή συνεργασία με τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος αν το επιθυμεί θα πάρει υλικά από εμάς για να κάνει και ασπρίσματα στα σημεία από όπου θα περάσει ο επιτάφιος.

Όποιο Τοπικό Συμβούλιο,  η Πολιτιστικός Σύλλογος μας ζητήσει βοήθεια σε υλικά και ανθρώπινο δυναμικό ανταποκρινόμαστε αν και έχουμε λίγους εργάτες καθαριότητας.

Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε, αν βρούμε διαθέσιμους, να προσλάβουμε μέχρι και 10 εργάτες καθαριότητας, με δίμηνες συμβάσεις,  ώστε να  μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μας,  μέχρι να πάρουμε εργάτες με 8μηνες συμβάσεις», μας είπε σχετικά η αντιδήμαρχος καθαριότητας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Την περασμένη Κυριακή στην τουριστική κοινότητα του Αγίου Ιωάννου,  ο τοπικός Σύλλογος Ανάπτυξης,  οργάνωσε την πρώτη εκστρατεία καθαριότητας ενόψει των εορτών του Πάσχα, κάνοντας «λαμπίκο» το μεγαλύτερο τμήμα των Φέρμων και του Κουτσουναρίου.

«Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, ξεκινήσαμε  τις εθελοντικές εργασίες καθαρισμού της περιοχής μας . Τα χορτοκοπτικά έβγαλαν σπίθες …Οι ασπριτζήδες ζωγράφισαν … Οι δρόμοι έλαμψαν… γιατί όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε ετούτο τον τόπο, χωρίς να περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν κάτι για εμάς.

Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που άφησαν τις δουλειές τους και ήρθαν να βοηθήσουν, το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων για την βοήθεια , τις επιχειρήσεις που πρόσφεραν  τα πρωινά και την Μαρία Αθάνατου για το μεσημεριανό φαγητό που ετοίμασε, ώστε να κάνουμε έστω ένα μικρό κέρασμα στους 20 συντοπίτες μας που πήραν μέρος με ιδιαίτερη χαρά στην  πρώτη φετινή εξόρμηση μας. Αυτές οι μέρες του Αγίου Πάσχα που έρχονται , εύχομαι να φέρουν σε όλους υγεία και να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου να το ξανακάνουμε», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου κ Νίκος Αθάνατος.

Είχε προηγηθεί το κάλεσμα της νέας προέδρου του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου κ Ρένας Πατεράκη, η οποία έλεγε ότι  , ο Σύλλογος Ανάπτυξης  λόγω των ημερών του Πάσχα που μας έρχονται θα πραγματοποιήσει καθαρισμό και άσπρισμα σε Φέρμα και Κουτσουνάρι την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 9:00 π.μ. Όσοι το  επιθυμούν να βοηθήσουν σε αυτή την δράση. Χώρος συγκέντρωσης έξω από το Δημοτικό σχολείο .

Το Σάββατο 1 Απριλίου στην αίθουσα του συλλόγου Ανάπτυξης φτιάχτηκαν τα Πασχαλινά λαμπαδάκια τα οποία θα διατεθούν στην εκκλησία και από τα έσοδα θα γίνει το καθιερωμένο κέρασμα σε όλους τη βραδιά της  Ανάστασης του Κυρίου.

Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 29-01-23 η σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου έχει ως εξής: Πρόεδρος: Πατεράκη Ειρήνη . Αντιπρόεδρος Α: Αθάνατος Νικόλαος Αντιπρόεδρος Β : Μπαρμπερακης Κωσταντίνος . Ταμίας: Βασιλείου Απόστολος Γραμματέας: Καββουσανάκη Θεόκλη . Ειδικός Γραμματέας: Ζυγακης Κωσταντίνος και  Μέλος: Μπαχλιτζανακης Νικόλαος.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΣΠΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Την περασμένη Κυριακή εκστρατεία καθαριότητας και ασπρίσματος είχαν οργανώσει και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυροχωρίου Κουτσουρά , μετά από το κάλεσμα που είχε απευθύνει η  δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου κ Ελευθερία Ορφανάκη.

«Το Σταυροχώρι είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου  αλλά την Άνοιξη είναι ακόμη πιο όμορφο. Χρώματα και μυρωδιές παντού σε προδιαθέτουν ευχάριστα! Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε  από  τα σοκάκια του χωριού όπου καθαρίσαμε  είναι ενδεικτικές της ομορφιάς του χωριού μας  .  Περιδιαβαίνοντας στα στενά σοκάκια , συναντήσαμε  τις ηλικιωμένες γυναίκες που ήθελαν να μας προσφέρουν το κέρασμα τους και εντυπωσιαστήκαμε από την τέχνη της κ   Μαρίας Ψαρουδάκη η οποία έπλεκε τους σταυρούς με τα βάγια που θα μοιραστούν την Κυριακή των Βαίων στην εκκλησία. Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Σαραντώνη , και τον Γιάννη Γρασάκη   για την βοήθεια τους. Προ ημερών ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της παραδοσιακής πέτρινης βρύσης με την πρωτοβουλία του συλλόγου μας που πραγματικά στολίζει την είσοδο του χωριού. Ελπίζουμε να ξεδιψάσει όλο τον κόσμο και να την ευχαριστηθούν οι επισκέπτες μας  όσο εμείς», μας είπε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυροχωρίου Κουτσουρά κ Ελευθερία Ορφανάκη.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη δράση μετά το Πάσχα όπου θα γίνει καθαρισμός στα  παραλιακά τμήματα του Κουτσουρά.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ιεράπετρα: Άρπαξαν 500 κιλά τοματίνα και έγιναν… καπνός

admin

Κ. Σπυριδάκη: «Τα προβλήματα δεν λύνονται με διαχειριστικές ρυθμίσεις και μικροδιευθετήσεις»

admin

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

admin

Leave a Comment