Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: «Πιο χάλια δε γίνεται»

Θέμα: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: «Πιο χάλια δε γίνεται»

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: «Πιο χάλια δε γίνεται»

Λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί και η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων από 1-15 Σεπτεμβρίου, μετά τις θερινές εκπτώσεις που διήρκεσαν από 13 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας Βαγγέλης Μπινιχάκης, απαντώντας στην ερώτηση , πως πήγε η μεγαλύτερη αγορά του Ν. Λασιθίου, υποστηρίζει ότι: «Πιο χάλια δε γίνεται…»

Μετά το  άνοιγμα της τουριστικής αγοράς στις αρχές Ιουλίου και την έναρξη των θερινών εκπτώσεων στις 13 του ίδιου μήνα, οι περισσότεροι έμποροι  στην Ιεράπετρα , πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα της περιόδου του γενικού lockdown  που είχε προηγηθεί μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Η εικόνα της τοπικής αγοράς της Ιεράπετρας κυρίως για τα εμπορικά καταστήματα, ήταν πάρα πολύ κακή μέχρι τώρα στην περίοδο των θερινών και των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που συνεχίζονται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σε γενικές γραμμές είμαστε 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχουν καταστήματα που έχουν περιορίσει τις απώλειες τους γύρω στο 30% και άλλα που έχουν καταγράψει πτώση του τζίρου τους που φτάνει και το 90%. Η κατρακύλα της αγοράς αν δεν σταματήσει σύντομα , οι έμποροι της περιοχής μας αναμένεται να περάσουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», προσθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

«Εκεί που αγορά βρισκόταν στην απόλυτη ακινησία, άρχισε να κινείται κάπως με το ξεκίνημα των θερινών εκπτώσεων  και να ανεβαίνει λίγο περισσότερο τον Αύγουστο, επειδή κινήθηκε λίγο ο εσωτερικός τουρισμός.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, στον εμπορικό κόσμο της Ιεράπετρας, που δίνει μάχη για να καλύψει κάθε μήνα τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Η πτώση του τζίρου στα καταστήματα μας ποικίλει , αλλά είναι σίγουρα πάνω από 30%. Ελπίζουμε να κινηθεί η αγορά τις επόμενες μέρες και με το άνοιγμα των σχολείων», συμπληρώνει ο ταμίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κ Απόστολος Παπαϊάννου.

Η καθίζηση που έχει υποστεί ο τουρισμός της Ιεράπετρας τούτο το καλοκαίρι λειτούργησε αρνητικά και συνέτεινε στην πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων.

«Όταν  ακούμε ότι η επισκεψιμότητα των τουριστών στην Ιεράπετρα ξεπερνά το 70%, τούτο το καλοκαίρι, γνωρίζουμε τι έχει φταίξει και δεν πήγαν καλά τα εμπορικά καταστήματα.

Τα μαγαζιά στηρίχτηκαν μόνο στον ντόπιο καταναλωτή που έμεινε στον τόπο του και στήριξε με τις μικρές του δυνάμεις την τοπική αγορά», προσθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΑ Η ΕΣΕΕ

Τον εξορθολογισμό των μέτρων ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υπό το φως των έντονα αρνητικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά ζήτησε  ο Προέδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας στην τελευταία του  συνάντησή  με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, το οποίο επέτρεψε στον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ να αναδείξει την αναγκαιότητα για αντικατάσταση της πρακτικής των ενισχύσεων της επιχειρηματικότητας, όπως ισχύουν σήμερα βάσει κλάδου και ΚΑΔ, και την προσαρμογή τους στις πραγματικές ταμειακές ανάγκες, απαιτήσεις και δυνατότητες των επιχειρήσεων, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το σοκ του lockdown και τους αναιμικούς τζίρους μετά την επαναλειτουργία τους.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Σκυλακάκη για :Την διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τον τουρισμό. Η ΕΣΕΕ πρότεινε, όλα τα μέτρα που ισχύουν για την υποβοήθηση του τουρισμού να ισχύσουν και για τις εποχικές επιχειρήσεις του εμπορίου, στη βάση του καθορισμού της εποχικότητάς τους, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε για την παράταση των επιταγών και την πρόσφατη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή να έχουν πραγματοποιήσει ποσοστό άνω του 50% του τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.Τον προσδιορισμό των «πληττόμενων επιχειρήσεων» που πρέπει να ενισχυθούν λόγω της πανδημίας. Ο έως τώρα καθορισμός μέσω κλάδου ή μέσω ΚΑΔ είναι αλυσιτελής και ελλειμματικός, καθώς είναι διαπιστωμένο ότι, η πανδημία πλήττει σε διαφορετικό βαθμό επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου. Συνακόλουθα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ πρότεινε ο χαρακτηρισμός μιας επιχείρησης ως «πληττόμενης» να γίνεται με κριτήριο το ποσοστό μείωσης του τζίρου της σε σύγκριση με τον περυσινό για την δεδομένη χρονική περίοδο, κατ΄ αναλογία του μέτρου που εφαρμόζεται για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου στα νομικά πρόσωπα.

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ έγινε αναφορά και στην ανάγκη θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και σύνδεσής του με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να τροφοδοτεί τις λειτουργικές υποχρεώσεις της επιχείρησης. Επισημάνθηκε ότι η υλοποίηση αυτού του μέτρου, από μόνη της θα αρκούσε για να δώσει ανάσες ζωής σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά απέναντι στις προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να σταθεί αρωγός δίπλα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.  Αντιλαμβάνεται, πρόσθεσε, τις μειωμένες οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό, θα προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα επιταχυνθούν τα μέτρα ενίσχυσης. Υπογράμμισε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των φόρων μαζί με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πλαίσιο της επόμενης ημέρας θα αποσαφηνιστεί μέσα από τις προσεχείς εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Ο  πρόεδρος της  ΕΣΕΕ κ Γιώργος Καρανίκας  συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα κρίσιμα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ισπανία: Ενισχύσεις 300 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων

admin

ΜΕ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ 35ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

admin

Leave a Comment