Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΟΙΟΣ Ο ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

 Οι εκπρόσωποι των Διοικητικών  Συμβουλίων  50 Σωματείων και Συλλόγων Καφέ και Εστίασης της χώρας που έχουν συγκροτήσει την «Ελληνική Εστίαση», μετά από πολυήμερη διαβούλευση, συμφώνησαν και συνυπέγραψαν ένα κείμενο προτάσεων, που έχει σταλεί στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και προτείνεται να εφαρμοστεί ως ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει στη διάσωση των καταστημάτων καφέ και εστίασης που πλήττονται από τους περιορισμούς και τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας.

  «Η επόμενη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις, ώστε να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης καθώς και τις υγειονομικές οδηγίες που θα συνοδεύσουν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μας, επιβάλλουν ρηξικέλευθα μέτρα και λύσεις αποτελεσματικές για τον κλάδο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας Μανόλης Μιχελαράκης, ο οποίος  πήρε μέρος στη διαβούλευση .

Ο προτεινόμενος στρατηγικός σχεδιασμός αναφέρεται σε δυο στάδια  και εξειδικεύεται σε μέτρα που αφορούν στο κάθε στάδιο ξεχωριστά.

 Η  πρώτη δέσμη μέτρων αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων όσο διαρκεί η πανδημία.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων αφορά στην  επόμενη μέρα της εστίασης μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών.

«Όσο διαρκεί η πανδημία η «Ελληνική Εστίαση» και τα 50 Σωματεία που την απαρτίζουν προτείνουν:  

Επιλεγμένη αναστολή ώστε τα καταστήματα εστίασης να παραμείνουν κλειστά και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία αλλά και η εύκολη στοχοποίηση από  ορισμένα Αθηναϊκά ΜΜΕ και  μικρού τμήματος της κοινής γνώμης.

Αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών  υποχρεώσεων.

Προστασία  των εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο διάστημα υπολειτουργούν τα καταστήματα εστίασης λόγω των υγειονομικών περιορισμών.

Επιδότηση  μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής , για να καλυφθούν δαπάνες παγίων και βιοτικές ανάγκες των επιχειρηματιών. Αξιολόγηση ώστε τα  ποσά από το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών  να επιδοτούνται έως 100% και ανάλογα με το συνολικό ποσό που έχει λάβει κάθε επιχείρηση.

Διατήρηση της μείωσης των ενοικίων  κατά 40% για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παράταση όλων των  μισθώσεων κατά ένα έτος με απαγόρευση των εξώσεων», αναφέρει ο πρόεδρος των καταστηματαρχών Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας  Μανόλης Μιχελαράκης.

Για την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων προτείνεται  μια δεύτερη

δέσμη μέτρων με σχεδιασμό και ορίζοντα  τουλάχιστον μέχρι το τέλος  του 2022.

«Μεταξύ των μέτρων που προτείνουμε για την επόμενη μέρα , είναι να εφαρμοστεί ενιαίος ΦΠΑ 6% σε όλη την εστίαση μέχρι το τέλος του 2021, με πλήρη  φοροαπαλλαγή των ποσών που ξοδεύονται στην εστίαση.

Αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης, με πρόταση για άμεση καταβολή του ΦΠΑ ημερησίως.

 Στόχος μας είναι , η πραγματική βιωσιμότητα των καταστημάτων εστίασης, αλλά και  η διατήρηση  ή ακόμα και η αύξηση των εσόδων του κράτους .

Ζητούμε τη στήριξη  των θέσεων εργασίας με διατήρηση όλων αυτών που υπήρχαν τον Μάρτιο του 2020 στην εστίαση με επιδότηση της εργασίας.

Κάλυψη  ανά εξάμηνο του μη μισθολογικού κόστους :1ο  εξάμηνο 100% , 2ο  εξάμηνο 75% , 3ο  εξάμηνο 50% και 4ο  εξάμηνο 25%.

Είναι  επιτακτική  η ανάγκη σε αυτό το διάστημα του  εξορθολογισμού του ύψους των εισφορών των εργαζόμενων σε αντιστοιχία με αυτών των ελεύθερων επαγγελματιών», μας λέει ο Μανόλης Μιχελαράκης.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό για τη διάσωση της Ελληνικής Εστίασης προτείνονται επίσης  κάποια στοχευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ, για τον κλάδο της εστίασης  στη Νέα Προγραμματική Περίοδο  2021-2027.

Η  Γενική Γραμματεία Εστίασης καλείται  να αναδιοργανώσει  την λειτουργία και να βάλει τις βάσεις βιωσιμότητας σε έναν κλάδο βαριά πληττόμενο και με παθογένειες δεκαετιών.

«Όλες οι προτάσεις αναλύονται και στοιχειοθετούνται διεξοδικά και είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με την συμμετοχή όλων των Σωματείων.

Η εστίαση θα τα καταφέρει να σταθεί όρθια  και στην χειρότερη οικονομική κρίση  του αιώνα, αν δεν αγνοηθεί όπως στο παρελθόν», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας Μανόλης Μιχελαράκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Παρουσιάστηκε η μελέτη της 4 ης Φάσης του Σχεδίου Πόλης των οικισμών Μακρύ Γιαλού, Κουτσουρά και Ανάληψης

admin

Όσοι «Δίκασαν» Τους Γονείς Του Κοριτσιού Που Διασώθηκε Στο Αντίρριο, Έκαναν Λάθος

admin

Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

admin

Leave a Comment