Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΟΛΛΆ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

 

Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών,  τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας , σε συνδυασμό με το  αυξημένο κόστος  στα αγροτικά εφόδια και στις μεταφορές,  δημιουργούν πολλά  προβλήματα στην ομαλή διακίνηση των οπωροκηπευτικών και στην ομαλή τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας του κλάδου της αγροδιατροφής.

Στην αγροτική Ιεράπετρα καθώς και σε ολόκληρη την κεντρική και νότια Ελλάδα, όπου έχει ξεκινήσει η περίοδος του λιομαζώματος και της καλλιέργειας των θερμοκηπιακών Φθινοπωρινών και Χειμερινών κηπευτικών, η ανεπάρκεια ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργατών γης ανεβάζει το εργατικό κόστος, την ώρα που οι αυξήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες παραγωγής λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων , βγάζει εντελώς εκτός στόχου τις προγραμματισμένες εποχικές  καλλιέργειες, που  δεν βρίσκουν κανένα μέτρο στήριξης από την πολιτεία. Αγρότες , γεωτεχνικοί και έμποροι αγροτικών εφοδίων ζητούν από την κυβέρνηση ως άμεσο πρώτο μέτρο ανακούφισης,  τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια σε εκείνα που τώρα  είναι στο 24% να μειωθεί στο 13% και σε εκείνα που είναι στο 13% να μειωθεί στο 6%.

Υπάρχουν λιπάσματα που έχουν διπλασιάσει την τιμή τους και άλλα που έχουν αυξηθεί από 45-70% .  Μόνο αυτός ο παράγοντας,  προκαλεί  τεράστια προβλήματα στην παραγωγή κηπευτικών, ελαιολάδου και χειμερινών φρούτων. Και ενώ το κόστος της παραγωγής αυξάνεται θεαματικά,  οι τιμές πώλησης των παραγόμενων φρούτων και λαχανικών δεν ακολουθούν την ίδια αλλά την αντίθετη πορεία.

Η σαιζόν των επιτραπέζιων σταφυλιών σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού συμβούλου της Incofruit Hellas  κ Γιώργου Πολυχρονάκη , ολοκληρώνεται από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής και η αποτίμηση της  μέχρι σήμερα είναι προβληματική για τις κύριες ποικιλίες αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών ,

Η έναρξη αυτής της περιόδου για τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή ζήτηση  αντιμετωπίζοντας  δυσκολίες στην πώληση  Ειδικά για τα πορτοκάλια, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή και οι τιμές πολύ χαμηλές, κυρίως λόγω εισαγωγών από το νότιο ημισφαίριο. Η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη προς κάλυψη της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς. 

 Το μεταξύ συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην  εργαστηριακή ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων .

 «Παρά την έκδοση απόφασης του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Εντατικοί έλεγχοι σε αποστελόμενα στην Ε.Ε. φορτία οπωροκηπευτικών» εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους,  ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών ,κατευθείαν από τον αγρό,  κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και κατά  την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TGUE), που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, η οποία ακύρωσε μέρος της γεωργικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου, και συγκεκριμένα αυτή που αφορούσε τη Δυτική  Σαχάρα και  των προτιμήσεων που δόθηκαν στο Μαρόκο, ώστε μέχρι να επιλυθεί αυτή η διαφορά, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος.

Με αυτόν τον τρόπο, όλα θα παραμείνουν ίδια για τις μαροκινές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κηπευτικών από τη Δυτική Σαχάρα, οι οποίες, πιστεύουμε ότι βλάπτουν τον κοινοτικό και συνεπώς τον Ελληνικό  παραγωγικό τομέα, καθώς τα ίδια προϊόντα θα διακινούνται στην Ευρωπαϊκή αγορά, με την ίδια ημερολογιακά παραγωγή και χωρίς οι συνθήκες ανταγωνισμού στον κοινωνικό,  και περιβαλλοντικό τομέα … να είναι ίδιες. 

Λόγω της  αύξησης στο κόστος παραγωγής και επεξεργασίας των ενωσιακών νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων  ζητούμε : Αναθεώρηση των τιμών εισόδου που ορίζονται για τα οπωροκηπευτικά από  τις τρίτες χώρες στις προτιμησιακές συμφωνίες,  και την προσαρμογή τους στο τρέχον κόστος των ευρωπαϊκών παραγωγών.  Είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να υπερασπιστεί την απαίτηση να αναθεωρηθούν αυτές οι συμφωνίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποφασίζει  για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει ο κ Πολυχρονάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΑΓΚΟΜΑΧΩΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕ-ΣΤΙΑΣΗΣ

admin

ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΕΣ

admin

Leave a Comment