Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΟΛΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ

Παπαδάκης Νεκταριος

Στρατάκη Νικος

Σκορδιλη Μανολης

ΠΟΛΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ

Η θερμοκηπιακή Ιεράπετρα από το Μύρτο μέχρι τον Κουτσουρά,  πέρασε μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα με τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους να λυσσομανούν μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, φτάνοντας κατά διαστήματα μέχρι και τα 12 Μποφώρ, καταστρέφοντας ολοσχερώς η μερικώς πολλά  θερμοκήπια, ξεριζώνοντας ελαιόδεντρα και άλλα δασικά δέντρα, εκσφενδονίζοντας από τις ταράτσες  των σπιτιών ηλιακούς θερμοσίφωνες και ντεπόζιτα νερού, σπάζοντας τζαμαρίες και γυάλινα τραπέζια, αναποδογυρίζοντας μέχρι και ένα βαγόνι νταλίκας βάρους 7 τόνων,  ευτυχώς όμως,  χωρίς να προκαλέσουν στους κατοίκους ούτε έναν τραυματισμό.

Οι παραγωγοί κηπευτικών , έμειναν άυπνοι όλη τη νύχτα , έχοντας την αγωνία αν θα αντέξουν στην απίστευτη δύναμη του ανέμου,  οι ευάλωτες σε αυτές τις  ακραίες καιρικές συνθήκες θερμοκηπιακές τους εγκαταστάσεις , σπεύδοντας με το πρώτο φως της ημέρας, να κάμουν την πρώτη τους επιθεώρηση, καταλήγοντας στο  πρώτο γενικό  συμπέρασμα , ότι, το 98% των υπερσύγχρονων νέων κατασκευών  μεταλλικών θερμοκηπίων άντεξαν ακόμα και σε αυτές τις τόσο ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Δυστυχώς όμως δεν άντεξαν όλα τα θερμοκήπια στην ανεμοθύελλα και στους ανεμοστρόβιλους που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας. Έχουμε καταγράψει εκατοντάδες μικροζημιές σε πάρα πολλά θερμοκήπια , που επισκευάστηκαν άμεσα γιατί οι καλλιέργειες βρίσκονται στο φόρτε της παραγωγής τους, έχουμε όμως και γύρω στα 20 στρέμματα θερμοκηπίων που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλες ζημιές στις πάγιες εγκαταστάσεις τους αλλά και στην παραγωγή τους. Παρακαλώ  αυτούς τους παραγωγούς που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές , είτε είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ είτε είναι ανασφάλιστοι , να πάνε στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να δηλώσουν τις ζημιές τους,  για να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι για το χαμένο εισόδημα τους και για τις κατεστραμμένες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις η τα πλαστικά κάλυψης τους , ενώ οι ανασφάλιστοι θα αποζημιωθούν από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ) μόνο για τις διαλυμένες πάγιες εγκαταστάσεις τους.

Παρακαλώ και τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν ξεριζωμένες ελιές η μεγάλη καρπόπτωση όπου οι ελαιώνες είναι  αμάζευτοι , όπως π.χ. στις Μάλλες, να πάνε να δηλώσουν τις ζημιές τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ», μας είπε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας κ Νεκτάριος Παπαδάκης.

Στην περιοδεία καταγραφής των ζημιών που κάναμε επισκεφτήκαμε στο Στόμιο ένα θερμοκήπιο κοντά στον Α.Σ. Ανατολή, το οποίο ήταν φυτεμένο με αγγουράκι μίνι και είχε καταστραφεί ολοσχερώς σε ποσοστό 100%. Αν και ο ιδιοκτήτης του απουσίαζε,  είδαμε ότι όλο το  μεταλλικό θερμοκήπιο  Ισραηλίτικης κατασκευής, είχε ξεριζωθεί εκ θεμελίων, και μέσα σε μια νύχτα οι θυελλώδεις βορριάδες είχαν καταστρέψει 100% και την καλλιέργεια του που ήταν στη φάση της συγκομιδής. Αυτό το θερμοκήπιο μάθαμε ότι ήταν ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ και ο ιδιοκτήτης του θα αιτηθεί τη νόμιμη αποζημίωση.

Λίγο δυτικότερα στη θέση Ψαλίδαινα, ανεμοστρόβιλος κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε μεγάλης έκτασης ζημιές στα θερμοκήπια του κ Δημήτρη Στρατάκη  ενώ η ανεμοθύελλα απειλούσε να σηκώσει στον αέρα όλα τα θερμοκήπια  της περιοχής.

«Γύρω στις 2.00 μετά τα μεσάνυκτα σηκώθηκε ανεμοστρόβιλος και προκάλεσε μεγάλες ζημιές , γύρω στο 60% των θερμοκηπίων του πατέρα μου», μας είπε ο  γιός του παραγωγού Νίκος Στρατάκης.

«Στα υπόλοιπα θερμοκήπια της περιοχής έχουν γίνει μόνο μικροζημιές. Ο πατέρας μου ήταν φαίνεται ο πιο άτυχος. Η καλλιέργεια  πιπεριάς τύπου ντολμά ήταν στα καλύτερα της και τώρα θα δηλώσουμε τη ζημιά αν και είναι ανασφάλιστος μήπως πάρει κάτι έστω για τις πάγιες εγκαταστάσεις», πρόσθεσε ο Νίκος Στρατάκης.

Στους Καθαράδες και στο Κάτεργο  Αγίου Ιωάννου ανατολικά της Ιεράπετρας  οι θυελλώδεις βορριάδες , προκάλεσαν πάρα πολλές «πληγές» στο πλαστικό κάλυψης και στο σκελετό των θερμοκηπίων , τα οποία θα πρέπει να επισκευαστούν άμεσα μόλις τα συνεργεία μπορέσουν να δουλέψουν αφού πέσει η ένταση του ανέμου.

«Ήρθαμε να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε ο θυελλώδης βόρειος άνεμος σε αυτό το θερμοκήπιο έκτασης 8 στρεμμάτων φυτεμένο  με ντομάτα σε ελαφρόπετρα, αλλά δεν μας αφήνει να ανέβουμε πάνω στο θερμοκήπιο ,γιατί  η ένταση του ανέμου συνεχίζει να είναι κατά διαστήματα πάνω από 9 μποφώρ και κινδυνεύουμε  να σκοτωθούμε αν εκσφενδονιστεί κάποιο ξύλο και μας  χτυπήσει. Ζημιές έχουμε κατά τόπους σε όλη την αγροτική Ιεράπετρα. Θα τις επισκευάσουμε αφού το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες», μας είπε ο κ Μανόλης Σκορδίλης που  επιχειρεί με ένα από τα πολλά  τεχνικά συνεργεία   να  κρατήσει τις πληγωμένες καλλιέργειες ζωντανές.

Κλειστά παρέμειναν  την Πέμπτη όλα  τα σχολεία λόγω του δυνατού αέρα, με απόφαση  του δημάρχου Ιεράπετρας κ Θεοδόση Καλαντζάκη.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΒΟΤΑΝΟ ΑΛΑΔΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

admin

Μεγάλη φωτιά στην Ιεράπετρα κινητοποίησε την Πυροσβεστική

admin

Leave a Comment