Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Ενώ έχει ήδη  ξεκινήσει το λιομάζωμα σε όλο το Νομό Λασιθίου από τις πιο πρώιμες παραλιακές  περιοχές , όπως εκείνη της Ιεράπετρας, οι παραγωγοί ελαιολάδου διαπιστώνουν ότι οι πρώτες συγκομιδές κρύβουν παγίδες και διλήμματα , που θα πρέπει να τα συνυπολογίσουν για να μην προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στον ελαιώνα τους.

Επειδή στους πρώτους 2,5 μήνες του Φθινοπώρου οι βροχές που έχουν πέσει στην πρώιμη παραλιακή ζώνη της καλλιέργειας της ελιάς στην Ιεράπετρα, δεν ξεπερνούν τα 36,6 χιλιοστά, μέχρι σήμερα,  όσοι παραγωγοί ξεκίνησαν νωρίς  να μαζεύουν τις ελιές τους από τα λιόφυτα που είχαν ελάχιστες πάνω στα δέντρα τους, αν χρησιμοποιούν ελαιοραβδιστικά μηχανήματα , διαπιστώνουν ότι μαζί με τις ελάχιστες ελιές,  πάνω στα ελαιόδυχτα πέφτουν και πάρα πολλά κλωνάρια που σπάζουν μαζί με τα φύλλα, καθώς τα δέντρα είναι αφυδατωμένα από την ανομβρία , και δεν έχουν ακόμη αποκτήσει την ελαστικότητα που χρειάζεται .

«Έχουμε  ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες να μαζεύουμε ελιές στον κάμπο της Ιεράπετρας σε λιόφυτα που είναι ποτιστικά . Παρόλα αυτά και παρότι δουλεύουμε τα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα με λίγες στροφές , μαζί με τις ελιές πέφτουν  πολλά φύλλα και κλωνάρια. Η αναλογία φαίνεται στο κοσκίνισμα. Βγάζουμε  δυο τσουβάλια φύλλα σε κάθε τσουβάλι ελαιόκαρπου, γιατί τα ελαιόδεντρα δεν έχουν ποτιστεί σχεδόν καθόλου από το νερό της βροχής και φοβούμαι ότι του χρόνου θα φανεί πολύ περισσότερο η ζημιά σε αυτά τα δέντρα που δεν θα έχουν γερούς βλαστούς για να  έχουν καλή ανθοφορία.

Το άλλο αρνητικό που διαπιστώνουμε είναι ότι από την ημέρα που σταματήσαμε τους ψεκασμούς κατά του δάκου, οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει με τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία να αναπτυχθεί γρήγορα ο πληθυσμός του και  αυτό το βλαβερό έντομο να τρυπά τον καρπό που θα πέσει στη γή με τον πρώτο δυνατό αέρα.

Για τους λόγους αυτούς οι παραγωγοί ελαιολάδου βρίσκονται σε δίλημμα. Αν βιαστούν να μαζέψουν τώρα τα λιόφυτα τους θα προκαλέσουν ζημιά στην κόμη των δέντρων, ενώ αν τα αφήσουν περιμένοντας να βρέξει 2-3 φορές μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, θα καταστρέψει τον ελαιόκαρπο ο δάκος και θα τον ρίξει στη γη ο αέρας», μας εξήγησε ο ελαιοπαραγωγός Αντώνης Χατζάκης από τους Μεσελέρους.

«Αν και εμείς που έχουμε φτιάξει συνεργεία συγκομιδής της ελιάς δεχόμαστε μεγάλη πίεση  για να ξεκινήσουμε  άμεσα να μαζεύουμε τις ελιές των πελατών μας, προσπαθούμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο , μήπως βρέξει εν τω μεταξύ, για να μην κάνουμε ζημιά στα δέντρα με τα ελαιοραβδιστικά .

 Οι γονείς μας και οι παππούδες μας, στο χωριό μου , μας συμβούλευαν , να μην ξεκινούμε να μαζεύουμε τις ελιές αν δεν πέσουν πρώτα δυο- τρείς καλές βροχές , και είχαν απόλυτο δίκιο.  Ξέρουμε επίσης  ότι τώρα ο δάκος δουλεύει γιατί τον ευνοεί το ήπιο Φθινόπωρο αλλά δεν έχουμε και άλλη επιλογή», προσθέτει ο  ελαιοπαραγωγός Μανόλης Γαρεφαλάκης  από την Καλαμαύκα.

Από την περασμένη Τετάρτη έχουν ξεκινήσει να αλέθουν  τα πρώτα ιδιωτικά ελαιουργεία της Ιεράπετρας με τις αποδόσεις του ελαιόκαρπου και την ποιότητα του λαδιού να κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα .

«Οι  παραγωγοί που έχουν αλέσει τις πρώτες τους ελιές στο ελαιουργείο μας έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την απόδοση του καρπού σε λάδι αλλά και από την ποιότητα της παραγωγής τους . Έχουμε παραγωγούς που έχουν βγάλει ένα κιλό λάδι ανά 4,5 -6 κιλά ελιές και με οξύτητες από 3-6 γραμμές», μας είπε ο ελαιουργός Μιχάλης Παπαδάκης.

Ο Β΄ Ελαιουργικός Συνεταιρισμός   Ιεράπετρας , η «Δήμητρα» ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου να αλέθει τις πρώτες ελιές των μελών του.

«Οι αποδόσεις του ελαιόκαρπου που αλέσαμε σήμερα ήταν για  ένα κιλό λάδι   4,5 – 5,5 κιλά ελιές. Οι δε οξύτητες της παραγωγής αυτής ήταν 4-5 γραμμές», μας είπε ο διαχειριστής του ελαιουργείου του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας Μανόλης Χαλκιαδάκης.

Οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων στην εμπορία του ελαιολάδου θέλουν την τιμή του προϊόντος που έχει στηρίξει διαχρονικά  την κρητική αγροτική οικονομία , να κυμαίνεται φέτος  σταθερά  πάνω από τα 3 ευρώ.

              ΠΙΘΑΝΕΣ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟ

Στο μεταξύ η    Περιφέρεια   Κρήτης,   σε   συνεργασία   με   τη  Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή σε θέματα φυτοπροστασίας,  ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους   παραγωγούς   για   πιθανή   ύπαρξη   μυκητολογικών προσβολών στον ελαιόκαρπο και συστήνει τον συστηματικό έλεγχο των ελαιόδεντρων τους.

Επισημαίνεται   ότι   κατά   την   εξέταση   δειγμάτων   από   ελαιώνες   των Περιφερειακών   Ενοτήτων   Χανίων   και   Ηρακλείου,   η   οποία πραγματοποιήθηκε   στα   εργαστήρια   του   ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διαπιστώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις η παρουσία μυκήτων του γένους Fusarium,  Alternaria,  Botryosphaeria,  Pseudocercorpora, Colletotrichum, Stemphylium, Capnodium και Aspergillus.

Καθώς οι ανωτέρω μύκητες μπορούν να υποβαθμίσουν σημαντικά τον ελαιόκαρπο   και   το   παραγόμενο   ελαιόλαδο,   και   δεδομένου   ότι   οι επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε   εγρήγορση   και  να   προβαίνουν   σε  τακτική   επισκόπηση   των ελαιώνων τους. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν σημαντικές προσβολές, προτείνεται η έγκαιρη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

                                      ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ιεράπετρα – Άνδρας νεκρός επί ώρες & δεν τον εντόπισε κανείς

admin

ΞΕΧΕΙΛΙΣΑΝ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΜΗΝΑ!

admin

ΠPOΓPAMMA XOPOΣTAΣIΩN ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ TOY ΣEB. MHTPOΠOΛITOY IEPAΠYTNHΣ KAI ΣHTEIAΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022.

admin

Leave a Comment