Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ  -ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΗ

Σε κλίμα καλοκαιρινό κινείται μετά τις 15 Ιουνίου η Ιεραπετρίτικη αγορά , καθώς μετά το κλείσιμο των σχολείων, την έναρξη των κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμοι-βαπτίσεις) την άνοδο της θερμοκρασίας και τη σχετική αύξηση της τουριστικής κίνησης με κινητήρια  δύναμη τον εσωτερικό τουρισμό κυρίως, οι έμποροι  οι επαγγελματοβιοτέχνες και ο χώρος του καφέ και της εστίασης, άρχισαν να βλέπουν  με μεγαλύτερη αισιοδοξία τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου.

Μετά  τις εορτές του Πάσχα η αγορά της Ιεράπετρας ήταν υποτονική , με τον δροσερό καιρό να μην είναι σύμμαχος για τις αγορές καλοκαιρινών ενδυμάτων και υποδημάτων.

«Τώρα τα μαγαζιά της Ιεράπετρας, έχουν αρχίσει να  δουλεύουν καλύτερα καθώς η αγορά δείχνει έντονα σημάδια ανάκαμψης μετά τις 15 Ιουνίου. Η αυξημένη κίνηση στα μαγαζιά της Ιεράπετρας, μετά της 15 Ιουνίου οφείλεται στο κλείσιμο των σχολείων, στην άνοδο της θερμοκρασίας  και στην ουσία στην έναρξη του καλοκαιριού και θερμοκρασιακά , στις πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις , γάμων και βαπτίσεων,  που είναι προγραμματισμένες κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο και στην επανεμφάνιση των Ελλήνων τουριστών που έρχονται   σταθερά κάθε καλοκαίρι από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς εφέτος στα εμπορικά καταστήματα δεν αφήνουν καθόλου χρήματα οι ξένοι τουρίστες, που έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξόδους τους σε αντίθεση με τους Έλληνες  που κινούν μόνοι τους την αγορά», μας είπε ο πρόεδρος  του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

                                       ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις στην Ιεράπετρα και θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη  στις 31 Αυγούστου.

«Όλοι  οι έμποροι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, έχουν προετοιμαστεί για την περίοδο των θερινών εκπτώσεων , ελπίζοντας ότι οι καταναλωτές θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές τους που για διάφορους λόγους είχαν αναβάλει.

Η Ιεράπετρα πλέον διαθέτει πολύ καλά μαγαζιά με προϊόντα άριστης ποιότητας που απευθύνονται  σε όλα τα βαλάντια . Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα  τις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων γιατί διαθέτει και ποικιλία και καλές τιμές προσθέτει ο κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Την Κυριακή 16 Ιουλίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά , ωστόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας δεν συμφωνεί  με αυτήν την απόφαση.

«Αν και θα είναι ελεύθερος να ανοίξει  το κατάστημα του την Κυριακή 16 Ιουλίου  όποιος έμπορος  το επιθυμεί , εμείς παροτρύνουμε τα μέλη μας να μην ανοίξουν γιατί δε θέλουμε να δουλεύουμε και τις Κυριακές και ζητούμε από την πολιτεία να κάνει επιτέλους τον διαχωρισμό των τουριστικών μαγαζιών και των εμπορικών , ώστε να επιτρέπεται μόνο στα τουριστικά μαγαζιά , στις τουριστικές περιοχές να δουλεύουν και τις Κυριακές», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Η νομοθεσία αναφέρει ότι τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.

Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

 Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

 Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

 Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

 Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.

 Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη  προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

 Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται  για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής  όταν αγοράζουν  προϊόντα με δόσεις.

Να ενημερώνονται  επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

Να ενημερώνονται  από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση έργων στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

admin

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 31.12.2020 & ΔΗ Λ Ω Σ Η

admin

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΝΕΩΝ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment