Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΗΣ ΡΥΤΙΔΩΣΗΣ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΗΣ ΡΥΤΙΔΩΣΗΣ
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης και Μανόλης Θραψανιώτης και με τη συνυπογραφή επιπλέον 13 βουλευτών, επισημαίνοντας το μεγάλο κίνδυνο της εξάπλωσης του ιού της καστανής ρυτίδωσης (ToBRFV), που έχει εμφανιστεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας,  τους τελευταίους μήνες, μεταξύ αυτών και η Κρήτη και πλήττει τις καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς.
Ο ιός αναγνωρίζεται από συγκεκριμένες παραμορφώσεις τόσο στα φύλλα, όσο και στους καρπούς πιπεριάς και τομάτας, με αποτέλεσμα  τη μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση και τελικά τη μείωση της παραγωγής, η οποία εκτιμάται στο 30 έως 70%.
Η παρουσία του διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στη Γερμανία και Ιταλία το 2018 και περιλαμβάνεται στη λίστα επιφυλακής (alert list) του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών (EPPO).
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μόνιμη Επιτροπή Υγείας των Φυτών [Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (PAFF Committee)] κατά τη συνεδρίαση της, τον Ιούλιο του 2019, έλαβε Απόφαση για επίσημα μέτρα µε σκοπό την αποφυγή της εισόδου και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού ToBRFV στον Ενωσιακό χώρο. Η συγκεκριμένη Απόφαση τέθηκε σε ισχύ από 01.11.2019. Βασικά σημεία της απόφασης αποτελούν:
📍  η υποχρέωση των Κρατών µελών για την πραγματοποίηση ετήσιων επισκοπήσεων στην επικράτεια τους για τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό καραντίνας,
📍  η υποχρέωση των διακινούμενων φυτών και σπόρων τομάτας και πιπεριάς να συνοδεύονται από φυτοϋγειονοµικό διαβατήριο και να ελέγχονται και για τον ToBRFV,
📍  η υποχρέωση των εισαγόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση φυτών και σπόρων τομάτας και πιπεριάς να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας που να καλύπτει τις απαιτήσεις τις Ένωσης και για τον ιό ToBRFV.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΔ 365/2002 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και το οποίο αναφέρεται στα μέτρα προστασίας κατά της εισαγωγής από άλλο κράτος μέλος ή τρίτη χώρα, στη Χώρα ή μέσω αυτής σε άλλο κράτος μέλος της Κοινότητας οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της, δεν έχει περιληφθεί η Εκτελεστική Απόφαση 2019/1615 της Επιτροπής της 26ης Σεπτεµβρίου 2019 «σχετικά µε τη θέσπιση μέτρων έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς στην Ένωση του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τοµάτας (ToBRFV)».
Οι βουλευτές τονίζουν ότι η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τους παραγωγούς, ειδικά σε μία περίοδο, κατά την οποία, λόγω πολλαπλών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στη διάθεση των κηπευτικών Κρήτης το προηγούμενο διάστημα, το αποτέλεσμα ήταν πολλά από αυτά να καταλήξουν στη χωματερή. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια της τομάτας, με αποτέλεσμα την αύξηση εισαγωγών αλλά και της τιμής της για τον καταναλωτή.
Με βάση τα παραπάνω οι κ.κ. Βαρδάκης και Θραψανιώτης καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει αν έχουν ληφθεί, από το αρμόδιο Υπουργείο, ουσιαστικά μέτρα πρόληψης αλλά και αποφυγής της διασποράς του ιού, δεδομένου ότι σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές τόσο στον οικονομικό, όσο και παραγωγικό τομέα. Επίσης ζητούν να μάθουν γιατί, εφόσον απαιτείται, δεν έχει γίνει ενσωμάτωση της Εκτελεστικής Απόφασης 2019/1615 της Επιτροπής της 26ης Σεπτεμβρίου 2019, στο ΠΔ 365/2002 καθώς και αν προτίθεται να δημιουργήσει ειδικό κλιμάκιο στις κατά τόπους ΔΑΟΚ για να γίνουν έλεγχος καταλληλότητας εδάφους και έλεγχος των φυταρίων που θα χρησιμοποιηθούν για φύτεψη, αλλά και παρακολούθηση της παραγωγής σε όλα της τα στάδια.

Related posts

Αφόρητη η ζέστη στις πόλεις της Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της νύχτας 24-25/6/2021 (+Διαγράμματα )

admin

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον Διοικητή Πυροσβεστικών υπηρεσιών είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου

admin

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment