Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 

Από πυρκαγιά που πιθανολογείται ότι ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στην κουζίνα, κάηκε ολοσχερώς το μοναδικό καφέ –οβελιστήριο στην πλατεία της Βασιλικής Ιεράπετρας, λίγο πριν τα μεσάνυκτα της περασμένης Δευτέρας.

Γύρω στις 11.00 πριν τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κ Δημήτρης Ραϊνάκης , επιστρέφοντας στο μαγαζί του, για  να πάρει το κινητό του, είδε ότι έβγαιναν φωτιές και καπνοί από το βάθος της κουζίνας.

«Βρισκόμουν από το πρωί της Δευτέρας όλη μέρα στο μαγαζί  και το καθάριζα  προετοιμάζοντας το, για  να ανοίξω μετά από 2,5 μήνες που ήταν κλειστό, λόγω των περιορισμών και των απαγορεύσεων του κορονοϊού. Όταν επέστρεψα αργά το βράδυ στο  σπίτι μου, διαπίστωσα ότι στο μαγαζί μου, είχα ξεχάσει το κινητό μου και γύρισα να το πάρω. Τη στιγμή που πήγα να ανοίξω την πόρτα είδα από το τζάμι στο βάθος στην κουζίνα, να ξεπηδούν φωτιές και καπνοί. Μπήκα γρήγορα μέσα ανέβηκα στο πατάρι και πήρα έναν πυροσβεστήρα για να ρίξω αφρό πάνω στη φωτιά που άρχισε να επεκτείνεται πάρα πολύ γρήγορα και ταυτόχρονα κάλεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία  για βοήθεια. Πάρα πολύ γρήγορα έφτασαν  από την Ιεράπετρα τρία Πυροσβεστικά οχήματα και οι πυροσβέστες προσπάθησαν να περιορίσουν την πυρκαγιά καταφέρνοντας να μην επεκταθεί στα διπλανά σπίτια .

Επειδή το μαγαζί μου είχε πάρα πολλές ξύλινες επενδύσεις εσωτερικά  καθώς και ψευδοοροφή, η φωτιά σε ελάχιστα λεπτά έκαψε τα πάντα. Τα  ξύλινα ραμποτέ στους τοίχους, την ψευδοοροφή, τα τραπεζοκαθίσματα, την κουζίνα με όλο τον εξοπλισμό της. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έχω κάνει, εκτιμώ ότι, για να αποκαταστήσω τις ζημιές  του κτηρίου και της επιχείρησης μου, θα χρειαστώ πάνω από 80.000 ευρώ.

Το μαγαζί μου ήταν ανασφάλιστο. Έχω αποκλείσει την  περίπτωση η πυρκαγιά να οφείλεται σε εμπρησμό, γιατί δεν έχω προηγούμενα με κανένα. Από τώρα και στο εξής όμως, δεν θα αφήνω τίποτα ανασφάλιστο. Ήταν το μοναδικό καφέ-οβελιστήριο του χωριού και δεν είχαμε προβλήματα με ανταγωνιστές», μας είπε ο ιδιοκτήτης της κατεστραμμένης επιχείρησης στην πλατεία της Βασιλικής κ Δημήτρης Ραϊνάκης.

Από τους καπνούς και τις φωτιές που ξεπηδούσαν από το μαγαζί την ώρα που η πυρκαγιά εξελισσόταν, πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους οι λιγοστοί ηλικιωμένοι κάτοικοι της Βασιλικής και όσοι μπορούσαν, έτρεξαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, για να μην εξαπλωθεί στα διπλανά σπίτια.

«Στενοχωρηθήκαμε όλοι που κάηκε το μαγαζί του Δημήτρη. Τον αγαπούμε και τον έχουμε σαν παιδί μας, γιατί έμεινε πολύ νωρίς ορφανός από πατέρα και μητέρα . Αυτό το μαγαζί  το είχε πρώτα ο παππούς του και έπειτα το πήρε εκείνος , το έφτιαξε πολύ ωραία και  έδωσε ξανά ζωή στην πλατεία του χωριού μας.

Είναι το μαγαζί στην πλατεία που μαζεύονται όλοι, νέοι και ηλικιωμένοι να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Είναι το μοναδικό μαγαζί του χωριού μας.

Ο Δημήτρης Ραϊνάκης σαν πιο νέος στο χωριό , μας προσφέρει τη βοήθεια του σε ότι χρειαστούμε εμείς οι ηλικιωμένοι.

Το μαγαζί του πρέπει να ξαναφτιαχτεί και σε αυτό πρέπει να συνδράμουμε όλοι. Όπως η τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας βοήθησε να ξαναστηθούν τα δυο μαγαζιά που κάηκαν στην Ιεράπετρα και στο Μύρτο, θα πρέπει να πάρουν  ξανά εκείνοι που μπορούν την πρωτοβουλία, να γίνει κάτι ανάλογο για το παιδί αυτό που είναι πραγματικά παιδί μάλαμα», μας είπε με δάκρυα στα μάτια η 75χρονη κ. Ζαμπία Περάκη, κρατώντας στα χέρια της ένα πιάτο με ζεστά  τυροπιτάκια  που είχε μόλις φτιάξει για να κεράσει τον πυρόπληκτο συγχωριανό της κ Δημήτρη Ραϊνάκη!

Στις προηγούμενες δυο πυρκαγιές σε καφέ-μεζεδοπωλεία, στην Ιεράπετρα και στο Μύρτο, η  αλληλέγγυα τοπική κοινωνία της  Ιεράπετρας, είχε ανταποκριθεί με επιτυχία ,στην πρωτοβουλία που είχαν αναλάβει οι τοπικοί κλαδικοί φορείς του καφέ και της εστίασης , συγκεντρώνοντας από διάφορες εκδηλώσεις  ένα καλό χρηματικό ποσό, πού έδωσε κουράγιο και δύναμη στους πυρόπληκτους νέους επιχειρηματίες , οι οποίοι αντιμετώπισαν τα πρώτα μεγάλα έξοδα της αποκατάστασης μέρους των ζημιών που υπέστησαν.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

«Πνίγηκε» ξανά η Κρήτη – Πλημμυρισμένοι δρόμοι και ζημιές σε υποδομές – Φωτογραφίες

admin

Τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές απάτες: Χιλιάδες πολίτες θύματα …

admin

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

admin

Leave a Comment