Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Ο ΚΟΙΝ.ΣΕΠ “ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ”

Την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», κ. Ιωάννης Ρεμεδιάκης και είχε συνάντηση με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος σε συνέχεια επιστολής που του είχε αποστείλει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» και της διαμεσολάβησης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλου, αποδέχθηκε το αίτημα να γίνει κοινωνός των δραστηριοτήτων της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, για δεύτερη φορά, σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη του 2017.

Ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», μετέφερε τις ευχαριστίες και τις θερμότερες ευχές των μελών του συνεταιρισμού, αλλά και όλων των Ιεραπετριτών και ευχήθηκε εκ μέρους όλων, μακροημέρευση, υγεία και ευόδωση του Θεάρεστου έργου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.
Ο κ. Ρεμεδιάκης, ενημέρωσε τον Παναγιότατο για το πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων της Κρήτης, το οποίο συνεχίζεται με επιτυχία αλλά και για το αίτημα του ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ στο να υπάρξει από την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού, νομοθέτηση προστασίας των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων. Ο Παναγιότατος δήλωσε ότι θα συμβάλλει στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ αιτήθηκε από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, το ελαιόλαδο που θα χρειαστεί για την Παρασκευή του Άγιου Μύρου το 2022, να προσφερθεί από τον συνεταιρισμό ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ και να είναι από αρχαία ελαιόδεντρα. Ο Παναγιότατος, ενθουσιάστηκε με την πρόταση και την αποδέχθηκε. Προσφέρθηκε, επίσης, στον Παναγιότατο, από τον κ. Ρεμεδιάκη, μία συλλεκτική συσκευασία με ελαιόλαδο από υπεραιωνόβιες ελιές.


Ο κ. Ρεμεδιάκης, μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη και μια κόρη από αρχαία ελιά του Ιερού Άλσους Καβουσίου. Την ελιά ευλόγησε ο Παναγιότατος και έδωσε άμεση εντολή να φυτευτεί η ελιά στο κηπάριο, του Πατριαρχείου και μάλιστα δίπλα στην πόρτα  της εισόδου του Πατριαρχείου.
Ο Πρόεδρος του ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ, συναντήθηκε επίσης και με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Αρχιμανδρίτη κ. Ιωακείμ Μπίλλη και του παρέδωσε το βιβλίο λεύκωμα του Σητειακού φωτογράφου Μανόλη Τσαντάκη με τις υπέροχες φωτογραφίες των υπεραιωνόβιων ελιών της Κρήτης.

ΡΑΒΔΙΣΤΗΚΑΝ  ΟΙ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Στο μεταξύ στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2019 οι ιδιοκτήτες, των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που έχει καταγράψει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, μάζεψαν τις ελιές από τα υπεραιωνόβια δέντρα τους.

Στην ελαιοσυλλογή βοήθησαν έξι Γερμανοί, μία Γαλλίδα και ένας Έλληνας φίλοι του συνεταιρισμού, που για  το λόγο αυτό ταξίδεψαν ώστε να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη διαδικασία.

Στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η κοινή άλεση των ελιών, στο ελαιουργείο του Β΄ ελαιουργικού συνεταιρισμού Ιεράπετρας.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρόεδρο και το προσωπικό του ελαιουργείου για την προσφορά τους στη δωρεάν άλεση των ελιών.
Συλλέχθηκαν ελιές από τις περιοχές Ορεινού, Σχινοκαψάλων, Αγίου Στεφάνου, Βαινιάς, Κάτω Χωριού, Κεντριού, και Μύρτου. Από 1240 κιλά ελιές παρήχθησαν 286 λίτρα ελαιολάδου», αναφέρει ο ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ.
Στα πλαίσια των σκοπών του Συνεταιρισμού, για τρίτη συνεχή χρονιά θα τυποποιηθεί ελαιόλαδο, από αρχαίες ελιές, σε συλλεκτικές συσκευασίες των 500ml και 100ml. Κάθε συσκευασία, φέρει αρίθμηση και συνοδεύεται από φυλλάδιο με φωτογραφία συγκεκριμένου ελαιοδέντρου, αναφέροντας διαστάσεις, τοποθεσία και όνομα παραγωγού ή διαχειριστή. Στο 12σέλιδο έντυπο, της μεγάλης συσκευασίας, που είναι μεταφρασμένο σε 8 γλώσσες, περιγράφονται οι στόχοι του προγράμματος αειφορικής διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων.
Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει πάνω από 300 ελαιόδεντρα του Δήμου Ιεράπετρας. Η καταγραφή συνεχίζεται. Η μέση ηλικία των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων ελαιοδέντρων, είναι τα 1800 έτη. Η μικρότερη είναι 800 ετών και η μεγαλύτερη φτάνει στα 3000 έτη.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καταγραφής, μπορούν να έλθουν σε επαφή με τα μέλη του ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ στα τηλέφωνα 6981916832 και 6932403188. Πληροφορίες: www.eptatiktos.gr

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ  ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

2ο Παιδικό φεστιβάλ ΚΥΡΒΕΙΑ – ΚΙΑ

admin

admin

Leave a Comment