Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα

Διμερή συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα υπέγραψε στο Κάιρο χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ιχάμπ Νασρ, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι.

H διακρατική συμφωνία, που γίνεται για πρώτη φορά σε διπλωματικό επίπεδο, προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Σημειώνεται πως πρόκειται για 5.000 εργάτες γης, κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής, με διάρκεια παραμονής έως εννέα μήνες ανά περίοδο ενός έτους και ότι η Συμφωνία στοχεύει στην κάλυψη αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα, ενώ μπορεί να αποτελέσει “οδηγό” για μελλοντικές συμφωνίες της χώρας μας, αλλά και της ΕΕ συνολικά με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

«Σήμερα με την υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο ικανοποιούμε ένα αίτημα της ελληνικής περιφέρειας, που ζητά περισσότερα εργατικά χέρια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες του γεωργικού τομέα» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά την υπογραφή. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «γίνεται παράλληλα ένα τεράστιο βήμα, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας δημιουργεί προϋποθέσεις νόμιμης μετανάστευσης μέσα στο πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας».

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, οι αρχές της Αιγύπτου, θα επιλέγουν ποιοι Αιγύπτιοι μπορούν να έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να επιστρέφουν αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. «Για εμάς», σημείωσε, «είναι πολύ σημαντικό να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο και στο πλαίσιο της μετακίνησης εργατικού δυναμικού και χαιρόμαστε γιατί οι αιγυπτιακές Αρχές έτρεξαν πολύ γρήγορα αυτή τη συμφωνία και ελπίζουμε οι πρώτοι Αιγύπτιοι εργάτες στις αρχές του επόμενου χρόνου να βρίσκονται στα ελληνικά χωράφια για να βοηθήσουν στη συγκομιδή της επόμενης σοδειάς».

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της Συμφωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε πρότυπο συνεργασίας της Ελλάδας και της ΕΕ με τρίτες χώρες στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Αναφερθείς στη Συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε πως θα επιτρέψει τη μεταφορά του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για την ελληνική οικονομία από τη φίλη χώρα της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της Συμφωνίας, προβλέπεται η λειτουργία Μεικτής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από ισάριθμους εκπροσώπους των δύο μερών με αρμοδιότητα τα προς εξέταση θέματα. Η Επιτροπή αυτή θα συνεδριάζει εκ περιτροπής στην Αθήνα και το Κάιρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Νωρίτερα, υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός παραβρέθηκαν στην υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας-Αιγύπτου για συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μοχάμεντ Ζάκι.

Στη συνέχεια, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Μ. Βαρβιτσιώτης συμμετείχε στις διευρυμένες συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Related posts

91η Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου,Στο Κέντρο του Ηρακλείου (Αίθριο Λότζια),Σάββατο 07/09/2019 από 10:00 – 13:30

admin

“ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ”

admin

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ – ΚΥΡΙΕ ΚΑΛΛΙΟΝΑΚΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ

admin

Leave a Comment