Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΟΥ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΜΥΡΤΟΥ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΟΥ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΜΥΡΤΟΥ

ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2022 ΘΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ ΚΟΣΤΟΥΣ 70 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Αφού μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Μύρτο τα 6 πρώτα χιλιόμετρα των αγωγών του ελατού χυτοσιδήρου διατομής ενός μέτρου, η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία,  ξεκίνησε αμέσως να τοποθετεί τα πρώτα τμήματα ,  στην περιοχή μεταξύ Μύθων και Μύρτου,  όπου θα κατασκευαστεί δεξαμενή 2.500 κυβικών μέτρων, από την οποία θα ξεκινά το νερό για να φτάσει με φυσική ροή  στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών.

Παράλληλα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανάκαμψης με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών, με την δημοπράτηση τους να προγραμματίζεται μέσα στο τρέχον έτος.

«Είναι αλήθεια ότι η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει την  κατασκευή της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, συνεχίζει κανονικά τις εργασίες τοποθετώντας τα πρώτα τμήματα του αγωγού στην περιοχή όπου θα κατασκευάσει την μεγάλη δεξαμενή χωρητικότητας 2.500 κυβικών μέτρων νερού , που θα έρχεται από τα συλλεκτήρια του φαραγγιού της Σαρακίνας και αφού μείνει στη λεκάνη ηρεμίας και καθαρίσει από τις φερτές ύλες , θα συνεχίζει με τον νέο αγωγού διατομής ενός μέτρου, να έρχεται με φυσική ροή στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών. Αφού κατασκευαστεί η δεξαμενή θα συνεχιστεί η τοποθέτηση των πρώτων 6 χιλιομέτρων του αγωγού μέχρι να έρθουν από το εξωτερικό  τα υπόλοιπα 12 χιλιόμετρα περίπου», μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης(γεωπόνος).

«Είναι αλήθεια ότι το έργο έχει καθυστερήσει αλλά είμαι χαρούμενος γιατί τώρα βλέπω ότι οι εργασίες προχωρούν, ενώ περιμένουμε και τη δημοπράτηση των συμπληρωματικών έργων του Φράγματος Μπραμιανών προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ πού έχουν ενταχθεί με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του ταμείου ανάκαμψης. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και μας μένει  μόνο μια έγκριση  από την αρχαιολογική υπηρεσία  η οποία καθυστερεί αδικαιολόγητα», πρόσθεσε ο κ Παπαδάκης.

Στα συμπληρωτικά έργα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η αντιπλημμυρική προστασία της Γρα Λυγιάς, η νέα περίφραξη του Φράγματος,  ο καθαρισμός του ταμιευτήρα από τη λάσπη, η δημιουργία χώρων αναψυχής καθώς ο ταμιευτήρας θεωρείται από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Νότιας Ευρώπης.   Έτσι  θα γίνει επισκέψιμος για το κοινό και ιδιαίτερα για τα παιδιά των σχολείων που θα το επισκέπτονται στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης . Θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος περιμετρικά του φράγματος και θα επεκταθεί η ζώνη άρδευσης ώστε να γίνουν ποτιστικές  και πολλές περιοχές που τώρα είναι άνυδρες», κατέληξε ο κ Παπαδάκης.

Σχετική ερώτηση για την ολοκλήρωση των μελετών των συμπληρωματικών έργων του Φράγματος Μπραμιανών είχε καταθέσει στη βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου . Επιπλέον είχε ζητήσει  τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών προκειμένου να προχωρήσουν οι μελέτες και να ολοκληρωθούν  τα συμπληρωματικά έργα :

α)Διαχείρισης των φερτών υλών για τον περιορισμό της πρόσχωσης του ταμιευτήρα και η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής κατάντη του υπερχειλιστή του Φράγματος με την τοποθέτηση ρυθμιστικού θυροφράγματος.

β)Αύξησης της παροχετευτικότητας των αγωγών μεταφοράς του νερού από τις υδροληψίες Καλαμαυκιανού και Μύρτου στον Ταμιευτήρα Μπραμιανών με την κατασκευή και του Φράγματος σε θέση κοντά  τον οικισμό Μύθων του χειμάρρου Μύρτου.

γ)Βελτίωσης του οδικού δικτύου και της περίφραξης περιμετρικά του ταμιευτήρα προκειμένου να διαμορφωθούν χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  του κοινού και

δ)Βελτίωσης διαχείρισης του υδατικού δυναμικού του ταμιευτήρα για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου Ιεράπετρας και της ευρύτερης αρδευόμενης περιοχής.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Πιπεριές & Καλοκυθάκια Αλβανίας κατεσχέθησαν λόγω φυτοφαρμάκων

admin

Τα ΣΥΝ.ΚΑ βάζουν μπρος για Χριστούγεννα με πλούσια δώρα!

admin

Ιεράπετρα: Άρπαξαν 500 κιλά τοματίνα και έγιναν… καπνός

admin

Leave a Comment