Image default
TOPIKA NEA

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Ξεκίνησε από χθες ένα ακόμη τετραήμερο στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ομάδα  Ελλήνων και ξένων εθελοντών κτηνιάτρων στο Δήμο Ιεράπετρας, Σε συνέχεια μιας  προσπάθειας που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια να περιοριστεί ο αριθμός των  αδέσποτων σκυλιών και γατιών, που έχει αυξηθεί πάρα πολύ .
«Θα παρακαλούσα όσους έχουν υπόψη τους κάποια αδέσποτα ζώα συντροφιάς να ενημερώνουν το υπεύθυνο τμήμα του Δήμου  Ιεράπετρας στο τηλ. 2842340371, για να  προχωρήσουμε εφόσον χρειάζεται στη στείρωση τους.
Επίσης θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο  εστιατόριο που υποστηρίζει την προσπάθεια μας
με τα γεύματα που προσφέρει στην ομάδα των εθελοντών, οι οποίοι  συμμετέχουν κάθε φορά στις στειρώσεις του Δήμου μας», αναφέρει η υπεύθυνη αντιδήμαρχος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Οι στειρώσεις διοργανώνονται από τους εθελοντές κτηνιάτρους  4 φορές το χρόνο σε 4 τετραήμερα, αν όμως υπάρχει ανάγκη ενδιάμεσα γινονται και κάποια διήμερα στειρώσεων .

«Τους εθελοντές τους φιλοξενούμε στο δημοτικό ξενώνα  μας στα Αχλιά, ενώ εθελοντικά  μας συνδράμουν και ντόπιοι φιλόζωοι», προσθέτει η κ Ρουμελιωτάκη.

Ο Δήμος Ιεράπετρας, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κάνει προσπάθειες να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τα αδέσποτα ζώα .

Από το 2015 μέχρι και σήμερα μεταξύ άλλων έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:

Για τη « Φροντίδα αδέσποτων ζώων συντροφιάς », με απόφαση δημάρχου υπογράφηκαν συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους ( καθώς ο Δήμος Ιεράπετρας δεν διαθέτει Κτηνίατρο ), από το 2015 έως και το 2019 αξίας 74.000 ευρώ περίπου.

Σήμανση, στείρωση αντιλυσσικός εμβολιασμός κλπ. από εθελοντές κτηνιάτρους: για το έτος 2016 συνολικά 50 αδέσποτων σκύλων.
Για το έτος 2018 συνολικά σε 143 σκύλους (και τεστ λεϊσμανίασης) και 76 γάτες.
Για το έτος 2019  σε 139 σκύλους και 119 γάτες’, μας λέει η κ  Ρουμελιωτάκη.

Στα πλαίσια του προγράμματος ΄΄ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ΄΄από το Δήμο Ιεράπετρας, θα κατατεθεί  ολοκληρωμένη μελέτη για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

«Παράλληλα με τις δράσεις του Δήμου Ιεράπετρας, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ζώα συντροφιάς, να φροντίσουν για την ηλεκτρονική τους σήμανση και καταγραφή. Επιπλέον ο καθένας αυτόνομα θα πρέπει να φροντίσει, ώστε να παύσει πλέον η τακτική της ασυνείδητης εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς στους δρόμους, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα της ραγδαίας αύξησης των αδέσποτων», συμπληρώνει η κ. Ρουμελιωτάκη.

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΔΙΝΕΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ

Στα πλαίσια του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Ιεράπετρας, δίδονται προς υιοθεσία αδέσποτα σκυλάκια. Οι υιοθεσίες οριστικοποιούνται με την υπογραφή της

« Δήλωσης Υιοθεσίας » μεταξύ του Δήμου Ιεράπετρας και του νέου ιδιοκτήτη.

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια των εθελοντικών στειρώσεων  από το Δήμο Ιεράπετρας, βρέθηκαν (3) αδέσποτοι σκύλοι με ηλεκτρονική σήμανση. Σχηματίσθηκε δικογραφία για “εγκατάλειψη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς” κατά παράβαση του άρθρου 5 και του Ν.4039/2012 ενώ επιβλήθηκαν και τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ

Με ανακοίνωση που υπογράφει ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ Μαρίνος Γαϊτανάκης, διευκρινίζονται κάποια καίρια ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Επειδή καθημερινά η Δημοτική Αστυνομία δέχεται δεκάδες καταγγελίες σχετικά με τα «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» και υπάρχουν πολλές προστριβές με πολίτες, υπενθυμίζεται ότι:
1) Η Δημοτική Αστυνομία σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3731/2008 και το άρθρο 5 του Ν.4039/2012 έχει αρμοδιότητα, για τα «δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς», τα ζώα δηλαδή που έχουν ιδιοκτήτη(κακοποιήσεις, ευζωία, σήμανση, περιττώματα, διαταράξεις κ.α.)
2) Συνεπώς η Δημοτική Αστυνομία, όπως και η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει αρμοδιότητα για τα αδέσποτα.
3) Για τα αδέσποτα αρμοδιότητα έχει μονάχα ο οικείος Δήμος (περισυλλογή, φροντίδα, στειρώσεις, κυνοκομεία κλπ)
4) Κάθε Δήμος υποχρεούται να διαθέτει μια «Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς» και ένα εκπαιδευμένο «Συνεργείο «Περισυλλογής» .
5) Η Επιτροπή θα πρέπει να συνεδριάζει με πρακτικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα, να εξετάζει όλες τις αιτήσεις των δημοτών και όλες τις αναφορές της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας και να παίρνει αποφάσεις.

Πως θα έπρεπε να λειτουργεί το σύστημα:
α) ότι αδέσποτο δηλώνετε θα πρέπει να περισυλλέγεται από το ειδικό συνεργείο του Δήμου, να στειρώνεται, να εμβολιάζεται να μπαίνει σήμανση στο όνομα του Δήμου και να επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον,
β) ότι επιθετικό ή πολύ άρρωστο ζώο δηλώνεται, θα πρέπει να κρατείτε ένα διάστημα στο κυνοκομείο του Δήμου, και κατόπιν η επιτροπή να παίρνει μια απόφαση για την τύχη του ζώου, από αλλαγή περιβάλλοντος, εκπαίδευση σε εκπαιδευτή σκύλων μέχρι ευθανασία.
γ) ο Δήμος θα πρέπει να έχει και ένα καλό σύστημα υιοθεσιών, με ιστοσελίδα, κοινοποιήσεις στα social media κλπ

Η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας, κάποιες φορές μαζεύει  αδέσποτα τα οποία βρίσκει στο δρόμο της, επειδή είναι ανήμπορα, τραυματισμένα σε τροχαία, τα οποία δηλαδή κινδυνεύουν άμεσα. Συνεπώς παρακαλούνται οι πολίτες, για καταγγελίες που αφορούν περισυλλογή αδέσποτων, όπως επικοινωνούν με το αρμόδιο Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου στο τηλέφωνο 2842340371.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

admin

Το «Eco..Χριστούγεννα 2019 στο μαγεμένο δάσος»

admin

Leave a Comment