Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΟ 70%ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΦΕΤΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Η ακρίβεια , οι ατελείωτες επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς και η ίδια η Ιεράπετρα με τις ατελείωτες δαντελωτές παραλίες της , όπου μπορεί ο καθένας να συνδυάσει σε πολύ λίγο χρόνο την απόλαυση του βουνού και της θάλασσας, σε κοντινές επαναλαμβανόμενες σύντομες αποδράσεις 2-3 ημερών, είναι οι βασικοί λόγοι που δικαιολογούν ότι τουλάχιστον το 70% των Ιεραπετριτών δεν θα πάνε φέτος κανονικές διακοπές 7-15 ημερών σε κάποια περιοχή εκτός Κρήτης η εκτός Ελλάδας.

Στο πλαίσιο μιας μικρής έρευνας που κάναμε ρωτώντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μόνιμων κατοίκων της Ιεράπετρας, αν θα πάνε διακοπές , σε ποιόν τουριστικό προορισμό και τους λόγους που δεν θα πάνε όσοι απαντούν αρνητικά , πήραμε ποικίλες και πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις, δεδομένου ότι η πλειοψηφία ανήκει στην αγροτική τάξη.

«Όχι δεν θα πάμε διακοπές, όπως εννοούν οι κάτοικοι σε αστικές περιοχές αλλά θα επιλέξουμε κάποιας μορφής 3μερη η 5μερη απόδραση , σε κάποιο κοντινό μέρος εντός Κρήτης. Δεν κάνουμε πολυήμερες διακοπές εκτός Κρήτης. Πρώτος και βασικός λόγος είναι ότι στον τόπο που ζούμε, πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σε μόνιμες διακοπές… Δεύτερον , η δουλειά μας στα θερμοκήπια είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν προβλέπεται μακριά περίοδος απραξίας» μας είπε ο οικονομολόγος , αγρότης και συνεταιριστής κ Φώντας Δουλούμης.

«Εμείς οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουμε πολλές επιλογές. Θα πάμε όμως για λίγες μέρες στα Χανιά που έχουμε δικό μας σπίτι και θα μένουμε στης αδελφής μου γιατί δεν μας περισσεύουν χρήματα για ξενοδοχεία. Για άλλα μέρη είναι δύσκολο για δύο συνταξιούχους όπως είμαστε εμείς. Με τις συντάξεις μας, λόγω ακρίβειας στα είδη διατροφής, ρεύματος κλπ, ίσα ίσα που τα βγάζουμε πέρα¨, μας είπε η συνταξιούχος κ Χρύσα Σταυρακάκη –Λουτριανάκη.

Κάποιοι άλλοι δεν βρίσκουν κανέναν ιδιαίτερο λόγο να απομακρυνθούν από τις πανέμορφες παραλίες της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού ετούτο το καλοκαίρι.

«Ζούμε στον Παράδεισο. Κατοικούμε στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη και δεν μας έρχεται τόσο εύκολο να εγκαταλείψουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τις παραλίες μας να πάμε σε άλλους άγνωστους τόπους. Στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας διαθέτουμε καθαρές θάλασσες, πεντανόστιμη παραδοσιακή κουζίνα, , έχουμε αναπτυγμένο το αίσθημα της φιλοξενίας, συνδυάζουμε σε ελάχιστο χρόνο βουνό και θάλασσα, έχουμε πανέμορφες περιπατητικές διαδρομές και εντυπωσιακά φαράγγια. Τι άλλο θέλουμε; H Κρήτη είναι πραγματικά ο επίγειος Παράδεισος», μας είπε ο κ Ελευθερία Ορφανάκη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυροχωρίου Ιεράπετρας.

Πιο δύσκολη φαίνεται η προοπτική των διακοπών για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που μόνο με το μισθό τους προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα.

«Δεν θα πάω διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Αντιθέτως θα δουλέψω και σε δεύτερη βραδινή δουλειά για να τα βγάλω πέρα. Όταν έχεις οικογένεια με δυο παιδιά που έχουν φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες , στην εποχή μας είναι πολύ δύσκολα να τα βγάλεις πέρα και να έχεις περίσσευμα χρημάτων για να προγραμματίσεις διακοπές. Θα κάνουμε όμως κάθε Κυριακή οικογενειακές διακοπές στο χωριό μας παρά καθόλου», μας είπε ο ιδιωτικός υπάλληλος κ Γιάννης Αϊβαλιωτάκης.

Κάποιοι νέοι εργαζόμενοι θα συνδυάσουν τις διακοπές τους με τις διήμερες αποδράσεις για κοινωνικούς σκοπούς , αφού το καλοκαίρι είναι η περίοδος των γάμων και των βαπτίσεων.

«Όχι δεν θα πάω διακοπές αυτό το καλοκαίρι γιατί έχω μόνο μια εβδομάδα άδεια που όμως δεν συμπίπτει με την άδεια των δικών μου. Όμως με τόσους γάμους και βαπτίσεις εκτός Ιεράπετρας θα τις κάνω σε διήμερα οπότε θα είναι κάτι σαν μίνι διακοπές» μας είπε η ιδιωτική υπάλληος κ. Βιβή Χρυσοφάκη.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΝΕΛΟ»

«Οι διακοπές είναι ….μια ωραία λέξη για ανθρώπους με έτοιμες βαλίτσες», μας απάντησε ο αγρότης –μαντιναδολόγος κ Αντώνης Κουτσελάκης(Νέλος) , στέλνοντας μας τις εξηγήσεις του σε δεκαπεντασύλλαβο.

«Μια έρευνα εκάνανε στη Νέα Κρήτη πάλι , και ρώτησαν για διακοπές , ο δρόμος που θα βγάλει.

Για διακοπές με ρώτησαν κι είπα ηντάνε τούτο; Που να φορτώσω τσοι δουλειές… πρέπει να βρω έναν κούκο.

Δε βγάνει η στράτα σε γιαλό, μηδέ και σε βαπόρι, μηδέ τουρίστας με σακί στη πλάτη και στα όρη.

Από δουλειά σ΄ άλλη δουλειά , κι αυτό το καλοκαίρι, κι όποιος δε πάει διακοπές να ΄ρθεί να συνεισφέρει.

Κι αν τύχει, μια και δυο και τρεις μέρες να χαραμίσω, σ΄ ένα γιαλό εδώ κοντά τη κάψα μου θα σβήσω…»

Ένας ακόμη σκληρά εργαζόμενος ιδιωτικός υπάλληλος μας απάντησε ότι δεν θα πάει διακοπές.

«Εργάζομαι σε σουβλατζίδικο και στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχω φτιάχνω κήπους για να συμπληρώσω το εισόδημα μου. Παρά ταύτα χρήματα δεν μου μένουν για να προγραμματίσω διακοπές αυτό το καλοκαίρι, κι έτσι θα αρκεστώ να κάνω μερικές βουτιές στις πιο κοντινές μας παραλίες. Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω στους συντοπίτες μου να μην αφήνουν τα σκουπίδια τους έξω από τους κάδους απορριμμάτων και τα αυτοκίνητα τους πάνω στα πεζοδρόμια που είναι για τους πεζούς», μας είπε ο ιδιωτικός υπάλληλος κ Αλέκος Τσικαλουδάκης.

«Τα τεχνικά επαγγέλματα, έχουν μια ιδιαίτερη εποχιακή έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξ΄ αυτού του λόγου λοιπόν, έχω να πάω καλοκαιρινές διακοπές εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια», μας είπε και ο Ηλεκτρολόγος κ Παντελής Μαστοράκης.

« Όχι δεν θα πάμε διακοπές, για τους ευνόητους οικονομικούς λόγους, που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι εργάζονται στον αγροτικό τομέα….λεφτά γιοκ», μας απάντησε η αγρότισσα κ Δέσποινα Νερατζούλη.

Από τις απαντήσεις που ζητήσαμε να μας δώσουν οι συντοπίτες μας δεν έλειψαν και οι πολιτικές αναφορές.

«Δεν θα πάω διακοπές λόγω ακρίβειας και αυξημένου πληθωρισμού πράγματα για τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει και επιπλέον υπάρχει περίπτωση τρίτου γύρου εκλογών τον Αύγουστο όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», μας απάντησε ο κ Τάκης Πατεράκης μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ.

«Εγώ θα πάω διακοπές 4 μέρες στη Χίο και θα περάσω απέναντι στη Μικρά Ασία για να επισκεφτώ το Ρεϊσντερε το χωριό από όπου καταγόταν ο πατέρας μου», μας απάντησε η κομμώτρια κ Φωτεινή Ρηγάκη.

«Δεν θα πάμε διακοπές ούτε εμείς. Λόγω φόρτου εργασίας του συζύγου μου που κάνει αμμοστρώσεις θερμοκηπίων τους καλοκαιρινούς μήνες και επειδή δεν είμαστε αυτής της νοοτροπίας , γιατί ζούμε σε ένα πανέμορφο νησί και έχουμε δίπλα μας και βουνό και θάλασσα οπότε κάνουμε καθημερινά διακοπές στον τόπο μας», μας είπ η κ Μαρία Λαμπράκη-Γιακουμάκη.

«Το καλοκαίρι, δε θα πάω διακοπές κάπου γιατί θα δουλεύω στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μου και στο μίνι μάρκετ. Προγραμματίζω όμως το Νοέμβριο να πάω στο Παρίσι με τη θυγατέρα μου», μας απάντησε ο τουριστικός επιχειρηματίας κ Γιώργος Κοϊνάς.

«Εμείς θα πάμε διακοπές 15 μέρες στη Ρόδο τον Αύγουστο, αφού θα έχουμε τελειώσει τις καλλιέργειες μας και τις απολυμάνσεις των θερμοκηπίων μας , ώστε να γυρίσουμε με γεμάτες μπαταρίες για να ξεκινήσουμε τις φυτεύσεις της νέας σαιζόν», μας είπαν η Νικολέτα και ο Σπύρος Φεργαδάκης.

«Ναι φέτος το καλοκαίρι θα πάω 4 μέρες διακοπές στο Ρέθυμνο με τις μικρές μου κόρες με τον κοινωνικό τουρισμό και ευτυχώς για εμάς, που δεν μπορούμε οικονομικά να πληρώνουμε ξενοδοχεία», μας απάντησε η αγρότισσα κ Γωγώ Γαλανάκη.

«Εμείς θα πάμε διακοπές μόνο πάνω στην Κρήτη κάπου, για Σαββατοκύριακο έστω , λόγω της δουλειάς και των οικονομικών που είναι περιορισμένα», μας απάντησε η ιδιωτική υπάλληλος κ Ράνια Χατζάκη.

«Διακοπές; Τι είναι η διακοπές…; Δεν θα πάμε διακοπές κύριε Νίκο… Πρώτον δεν περισσεύουν χρήματα…και δεύτερον είμαστε ακόμα εγκλωβισμένοι στην παραγωγή κηπευτικών», μας απάντησε ο αγρότης κ Γιώργος Βασιλάκης.

«Δεν μπορώ να απαντήσω θετικά η αρνητικά , γιατί ακόμα βρισκόμαστε στην συγκομιδή των κηπευτικών που σημαίνει ότι , το ποτέ θα τελειώσω και αν πάω δεν το ξέρω ακόμα», μας είπε η αγρότισσα κ Μαρία Μπαχλιτζανάκη.

«Δεν έχω προγραμματίσει κάτι για καλοκαιρινές διακοπές. Ίσως όμως πάω με την οικογένεια μου κάποιο κοντινό διήμερο. Οι λόγοι είναι προφανώς οικονομικοί», μας απάντησε ο αγρότης κ Μιχάλης Λαμπράκης.

«Δεν θα πάω διακοπές αυτή τη χρονιά . Θα μείνω να δουλεύω το καλοκαίρι στις καλλιέργειες μου και θα κάνω καλοκαιρινή σάουνα μέσα στο θερμοκήπιο» μας απάντησε με χιούμορ ο αγρότης κ Γιάννης Τζεβελεκάκης.

«Φέτος λέω να το ρίξω πιο πολύ έξω απο άλλες χρονιές…Έχω κλείσει διακοπές στη Λευκάδα και στην Πρέβεζα 6 μέρες, στα Σφακιά 3 μέρες και στην Αλμυρίδα άλλες 3 μέρες Ψάχνω και ένα 5θήμερο στη Μυτιλήνη και περιμένω να κληρωθώ με τον κοινωνικό τουρισμό. Μεγαλώνουμε και πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα τώρα που μπορούμε» μας απάντησε ο αγρότης κ Μανόλης Δοξανάκης.

«Είμαστε μικρομεσαίοι αγρότες που δεν μας περισσεύουν χρήματα για διακοπές . Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια πολυτέλεια που ο φτωχός αγρότης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να απολαύσει», μας είπε η αγρότισσα κ Χρυσάνθη Στειακάκη.

«Όνειρο μου είναι να φύγω με τις φίλες μου διακοπές στο εξωτερικό για να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ. Προτιμούμε στο εξωτερικό με γκρουπ πέντε έξι μέρες. Είναι ότι πρέπει. Μόλις γυρίσουμε από τις διακοπές αρχίζουμε να βάζουμε σε κουμπαρά 2ευρα ώσπου έρχεται η ώρα να τον σπάσει η κάθε μία για να μην μας πέσουν τα έξοδα μαζεμένα. Συνήθως πάμε Σεπτέμβρη- Οκτώβρη. Φέτος ίσως πάμε στην Αίγυπτο… ακόμη δεν ξέρουμε», μας απάντησε η αγρότισσα κ Έλλη Γαϊτανάκη.

«Ναι εγώ θα πάω διακοπές αυτό το καλοκαίρι , αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα τον προορισμό . Θέλω να κάνω ένα 5θήμερο στα νησιά και άλλο ένα στο εξωτερικό. Θα το αποφασίσω την τελευταία στιγμή» μας είπε η αγρότισσα κ Μαρίνα Πιτροπάκη

“Εγώ θα πάω μια εβδομάδα στην Εύβοια για να βγάλω μια υποχρέωση και θα το συνδυάσω λίγο με διακοπές…Όλα βέβαια είναι ακριβά τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία …Αλλά μια ζωή την έχουμε…» μας απάντησε ο αγρότης κ Νίκος Ζερβαλάκης.

«Φέτος πρώτη χρονιά δεν έχω κλείσει διακοπές. Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά μου που έχουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες τα λεγόμενα summer camp και δεν μπορώ να τους τα στερήσω . Αν βρούμε κατάλυμα την τελευταία στιγμή σε κάποιο νησί θα αποδράσουμε κι εμείς για λίγες μέρες» μας απάντησε η επιχειρηματίας κ Άντζελα Ξενάκη-Λιανάκη.

Συμπερασματικά από τις απαντήσεις που μας έδωσαν όσοι και όσες απάντησαν στο ερώτημα της έρευνας μας φαίνεται ξεκάθαρα ότι τούτο το καλοκαίρι για οικονομικούς λόγους κυρίως το 70% των κατοίκων της Ιεράπετρας δεν θα κάνει διακοπές.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Πορεία διαμαρτυρίας.

admin

Δήμος Ιεράπετρας – Προοπτική για το μέλλον

admin

Υμηττός: Πώς ξεκινάει μια φωτιά στις 3 τα ξημερώματα;

admin

Leave a Comment