Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΧΟΧΛΙΟΙ: ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Τα φαναράκια και οι φακοί παίρνουν φωτιά τις υγρές ανοιξιάτικες βραδιές έξω στην κρητική γη με το μάζεμα των χοχλιών. Αυτό αποτελεί ένα άκρως διασκεδαστικό χόμπι που μας φέρνει κοντά στην επαφή με τη φύση. Θα μπορούσε μάλιστα να αποτελέσει ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τα παιδιά που τόσο έχουν ανάγκη για τη «νηστεία» από το κινητό και τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Λέγοντας βέβαια νηστεία είναι ίσως γνωστό και λογικό να καταναλώνονται όπως και τα άλλα μαλάκια στην Ορθόδοξη διατροφική προσέγγιση. Αυτό το κρητικό θαύμα είναι μοναδικό από όλες τις απόψεις τόσο ως προς την θρεπτική του αξία και όσο και τις γαστρονομικές αποδράσεις.

«Ήδη στην Κρήτη έχουμε μπει στην περίοδο συλλογή; των χοχλιών . Οι χοχλιοί αυτοί χρειάζονται το λεγόμενο «σάκασμα». Σε ένα σκεπασμένο καλάθι που αερίζεται ή ένα τσουβαλάκι πατατών τοποθετούνται οι χοχλιοί και τρέφονται συνήθως με αλεύρι ή καλύτερα μακαρόνια για δέκα μέρες οπότε και απομακρύνουν τις περιττές ακαθαρσίες. Η συλλογή τους όμως δεν περιορίζεται στις ανοιξιάτικες χοχλιδοβραδιές αλλά εκτείνεται και τους καλοκαιρινούς μήνες με τους γυρευτούς χοχλιούς. Αυτοί πέφτουν σε θερινή νάρκη και τους ξεφουκαρώνουμε από τις κουφάλες των δένδρων κυρίως ελαιόδεντρων ή κάτω από μεγάλες πέτρες των χωραφιών και μάλιστα ενωμένους μεταξύ τους έχοντας δημιουργήσει τις λεγόμενες κολιταρές. Οι γυρευτοί χοχλιοί είναι έτοιμοι προς βρώση αφού δημιουργηθεί μία τσίπα και έχουν φυλάξει το πολύτιμο λίπος τους και τα άλλα θρεπτικά. Τέλος με τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια οι χοχλιδοσυλλέκτες τρέχουν για το γέμισμα των ψάθινων καλαθιών τους. Ύστερα από όλα αυτά οι χοχλιοί είναι έτοιμοι να τσιτσιρίσουν στο τηγάνι», μας λέει ο κ Ιωάννης Τσαγκατάκης Χημικός, Ph.D -Προπαιδευτής Κρητικής Διατροφής.

     ΟΙ «ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ» ΧΟΧΛΙΟΙ

Σήμα κατατεθέν της κρητικής γαστρονομίας  είναι οι μπουμπουριστοί χοχλιοί.

«Ονομάζονται έτσι, γιατί τοποθετούνται αμπούμπουρα στο τηγάνι δηλαδή με το κέλυφος προς τα πάνω. Βέβαια υπάρχει και το απλό βράσιμο ιδιαίτερα των λεγόμενων λιανών χοχλιών σε αντίθεση με τους άλλους δηλαδή τους χοντρούς. Τέτοιος τρόπος χρησιμοποιείται και για τα θαυμάσια λευκά χοχλιδάκια που αποτελούν άριστο καλοκαιρινό ρακομεζέ.

Οι χοχλιοί  μαγειρεύονται και  με το χόντρο το λεγόμενο πληγούρι, γιαχνί με κολοκυθάκια και πατάτες, με μάραθο και με αγκινάρες και χλωροκούκια, ενώ από τα αυγά του σαλιγκαριού παρασκευάζεται χαβιάρι άριστης ποιότητας

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ

Οι χοχλιοί είναι πραγματικά ένα διατροφικό θαύμα, ένα υπερτρόφιμο.

«Ενώ ενοχοποιούνται για χοληστερίνη, στην πραγματικότητα το ολικό  λίπος νωπού βάρους είναι 1-1,5% εκ των οποίων είναι κυρίως ωφέλιμα όπως τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά και λειτουργούν  ως ρυθμιστές των εγκεφαλικών λειτουργιών ενώ δε μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός. Από την άλλη οι πρωτεΐνες τους σε περιεκτικότητα 10-16% είναι υψηλής βιολογικής αξίας δηλαδή περιέχει τα περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα που επίσης δε μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να ληφθούν από την διατροφή. Επίσης το 73-89% ενός σαλιγκαριού είναι νερό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι ζωικό ολιγοθερμιδικό τρόφιμο δηλαδή δίνει μόνο 90kcal/100γρ. με την αντίστοιχη του κρέατος 200 kcal», προσθέτει ο κ Τσαγκατάκης.

Τα κύρια μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν δηλαδή βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία . Άλλα θρεπτικά συστατικά είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη που συντηρούν το δέρμα σε καλή κατάσταση. Παρομοίως το γλυκολικό οξύ εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος δίνοντας άλλη μια ωφέλιμη πινελιά.

                ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΧΟΧΛΙΟΙ

Οι χοχλιοί είναι άξιοι αντικαταστάτες των άλλων ζωικών τροφίμων  όσον αφορά στη Β12, το ασβέστιο, το σίδηρο και την πρωτεΐνη που λαμβάνονται κυρίως από τα τελευταία αναφερθέντα προϊόντα.

« Έτσι γίνεται κατανοητό ότι αποτελούν άριστη επιλογή για τη νηστεία ιδιαίτερα της μεγάλης Σαρακοστής όπου σύμφωνα με παλαιότερη ίσως συνήθεια είναι άλαδη (οπότε και αγαπημένη μας τροφή γίνεται βραστή) εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Αλλά και τις ημέρες με λάδι οι χοχλιοί είδαμε ότι συνδυάζονται άψογα με όλα τα φυτικά τρόφιμα δίνοντας απεριόριστες διατροφικές επιλογές. Τα θρεπτικά συστατικά  τους καθώς και άλλα σε μικρότερες ποσότητες προσφέρουν καλή υγεία στο δέρμα, είναι αντικαρκινικά, ενισχύουν το νευρικό σύστημα, προστατεύουν από την αναιμία παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και πολλά άλλα. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκονται στο τραπέζι μας την άνοιξη που είναι η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής» , αναφέρει ο κ Τσαγκατάκης.

 

           ΟΙ ΧΟΧΛΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τους χοχλιούς για τις κήλες και έφτιαχνε παρασκευάσματα με νωπό κρέας σαλιγκαριών για την υγεία του δέρματος. Επίσης σημαντικό ρόλο για το τελευταίο έπαιζε και η βλέννα του χοχλιού.

« Στην αρχαία Ρώμη υπάρχουν ευρήματα καλλιέργειας και κατανάλωσης χοχλιών. Και το μεσαίωνα όμως αναφέρεται η ωφέλεια του χοχλιού με τη χρήση του. Τέλος η χρήση του χοχλιού σήμερα λέγεται ότι προφυλάσσει και σε πολλές περιπτώσεις διαγιγνώσκει τον καρκίνο κάτι που έχει όμως τις ρίζες του στο Μεσαίωνα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε συνεργασία με το ελαιόλαδο. Έτσι και τα δυο αυτά μαζί πιστοποιούν τη μεγάλη σημασία της κρητικής διατροφής. Η σαλιγκαροτροφία ανάγεται στα χρόνια της αρχαίας Ρώμης, με γεννήτορες σε κλειστούς κήπους. Στις όλες σχεδόν τις χώρες  της Μεσογείου καλλιεργούνται πλέον  οι χοχλιοί. Πρωταθλητές στην παραγωγή είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία με 40000, 20000 και 15000 τόνους ετησίως, αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα παράγει το αξιόλογο ποσό των 1500 τόνων. Μάλιστα παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία. Η καλλιέργειά τους γίνεται με ειδικές εγκαταστάσεις που μπορεί οι χοχλιοί να βρίσκονται ελεύθερα σε ειδικά προσαρμοσμένα χωράφια με φυσικές τροφές ή σε άλλες κλειστές όπως λέγονται. Η χαρακτηριστικά υψηλή απόδοση είναι 2500 ευρώ καθαρά το στρέμμα ενώ οι τιμές τους κυμαίνονται από 4 έως 10 ευρώ», συμπληρώνει ο κ Γιάννης Τσαγκατάκης.
Κλείνοντας την αναφορά  του στους χοχλιούς ο  κ Τσαγκατάκης λέει: «O κρητικός στην ξενιτιά πόσα λεφτά δε δίδει, να βρει μπουμπουριστούς χοχλιούς να φάει με το ξίδι!»

                                         ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Δημοτικές εκλογές 2019

admin

Με επιτυχια απο Περιφερεια Κρήτης και Δήμο η συνδιοργανωςη στο Ηράκλειο του Παγκόσμιου κυπέλου ξιφασκίας νέων ανδρών με νέο “ραντεβου” του χρόνου.

admin

Επίδομα 800 ευρώ: Η αίτηση και οι δικαιούχοι – Πότε θα μπουν τα χρήματα

admin

Leave a Comment