Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ: «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ»

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ: «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Αργύρης Πανταζής παρακολούθησε την συνεδρίαση του Δ.Σ. του  Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης  στο Ρέθυμνο και δήλωσε ότι το μέλλον της Ελαιοκομίας είναι στις πρώτες προτεραιότητες του .

«Την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε  και να συμμετέχουμε στην συνεδρίαση του  Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) που έλαβε  χώρα στο Ρέθυμνο είχαμε την  Πέμπτη 11 Ιουνίου.  Παρευρεθήκαμε στο δημαρχιακό

μέγαρο του δήμου Ρεθύμνου μετά από  πρόσκληση του προέδρου του ΣΕΔΗΚ και δημάρχου

Ρεθύμνου κ. Γιώργου  Μαρινάκη. Στη συνεδρίαση συμμετείχα μαζί με τον δημοτικό  σύμβουλο της παράταξης μας κ. Νίκο Μεραμβελιωτάκη εκπροσωπώντας  το Δήμο Ιεράπετρας στον ΣΕΔΗΚ.

Στην συνεδρίαση είχα ζητήσει και τον ευχαριστώ για την  ανταπόκριση του να παρευρεθεί και ο πρόεδρος του κοινωνικού συνεταιρισμού

‘’ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ’’ κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης μιας και ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

ήταν τα μνημειακά, αρχαία  ελαιόδεντρα η χρησιμότητα και η αξιοποίηση τους», εξηγεί ο κ Αργύρης Πανταζής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το θέμα της δακοκτονίας ιδιαίτερα μετά το διπλό  χτύπημα που δέχτηκαν οι ελαιοπαραγωγοί με την επιδρομή του δάκου, κατά  την  προηγούμενη περίοδο αλλά  και τις πρόσφατες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του

κορωνοϊού.

«Στη συνεδρίαση  είχε κληθεί ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή

τομέα κ. Μανόλης Χνάρης  προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ για την πρόσφατη  επίσκεψη του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάτυξης  κ. Μάκη Βορίδη, όπου και συζητήθηκαν τα   προβλήματα στην ελαιοκομία», προσθέτει ο κ Αργύρης Πανταζής.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν  ήταν η διαμόρφωση πρότασης για την αλλαγή  του  κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα   οι ζημιές από καύσωνα κατά την διαδικασία της άνθησης των ελαιόδεντρων.

Οι εξελίξεις για τις αναπλάσεις μνημειακών ελαιόδεντρων σε όλη την  περιφέρεια καθώς

και η έκδοση απόφασης για πιο ενεργή συμμετοχή των δήμων σε θέματα δακοκτονίας.

Η έγκριση νέου θεσμικού πλαισίου, αναπροσαρμογή προγράμματος και χρηματοδότηση  ερευνητικών δράσεων για την ελαιοκομία.

Προτάσεις για τη  σύναψη σύγχρονου πρωτοκόλλου εφαρμογής για τις εργολαβίες ψεκασμού των  ελαιώνων αναπτύχθηκαν επίσης  κατά την συνεδρίαση του  Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

ΟΜΑΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Στο μεταξύ έχει ολοκληρωθεί ομαλά η καρπόδεση των ελαιώνων στον κάμπο της Ιεράπετρας όπως και στα ορεινά και ημιορεινά διαμερίσματα της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί τα ελαιόδεντρα από το τετραήμερο του καύσωνα στα τέλη Μαϊου.

Στις περιοχές που δεν είχαν  μεγάλη παραγωγή  λαδιού, κατά την τελευταία ελαιοκομική περίοδο, οι παραγωγή ποιοτικού λαδιού ,δείχνει από τώρα ότι θα είναι αυξημένη, ενώ μικρότερη παραγωγή αναμένεται από τις περιοχές που είχαν «βεντέμα»  κατά τον περασμένο χειμώνα.

Από τις πρώτες αυτοψίες και αναλύσεις  που έχουν γίνει ήδη στους ελαιώνες της Ιεράπετρας, δεν υπάρχουν ενδείξεις για προσβολές από το γλοιοσπόριο, δοθέντος ότι, πολλοί παραγωγοί φρόντισαν φέτος έγκαιρα, πριν και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, να κάνουν προληπτικές εφαρμογές με σκευάσματα χαλκού.

Η παγιδοθεσία για την παρακολούθηση του δάκου της ελιάς, ξεκίνησε κανονικά την 1η Ιουνίου και οι πρώτες καταγεγραμμένες δακοσυλλήψεις στον κάμπο και στα χωριά της Ιεράπετρας δεν εμπνέουν προς το παρόν καμιά ανησυχία.

Στις δακοπαγίδες δεν έχουν βρεθεί περισσότεροι από δυο-τρείς δάκοι, με εξαίρεση την ορεινή  περιοχή των Μαλλών και του Χριστού, όπου βρέθηκαν  ήδη στις παγίδες 5-6 δάκοι.

Οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει εφέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας  στην Ιεράπετρα, έχουν οργανώσει τα συνεργεία τους και βρίσκονται σε αναμονή, ενώ από τους  Ελαιοκομικούς Συνεταιρισμούς ζητείται να βρίσκονται οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί πολύ κοντά στους ελαιώνες τους , για να επιτηρούν μόνοι τους  και να ελέγχουν, αν τούτη τη χρονιά επιτέλους, θα γίνει σωστά και χωρίς παρατράγουδα η δακοκτονία, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου λαδιού και ο παραγωγός να απολαύσει την υπεραξία του εισοδήματος του.

Οι ελαιοπαραγωγοί  εφέτος προσδοκούν στη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής τους, αλλά και της ανόδου της τιμής του έξτρα παρθένου κρητικού ελαιολάδου, που κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο, ήταν είδος προς εξαφάνιση.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

 

 

Related posts

Ψεκασμοί δακοκτονίας σε περιοχές της Π.Ε. Λασιθίου

admin

Συνεχείς οι προσπάθειες της Π.Ε. Λασιθίου για το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου

admin

Κρήτη: Εικόνες αποκάλυψης – Αγωνία για την αγνοούμενη

admin

Leave a Comment