Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ιεράπετρα: Μεγάλη «βουτιά» στην τουριστική κίνηση τον μήνα Μάιο

Πτωτική ήταν η κίνηση και στον κλάδο του καφέ και της εστίασης τον μήνα Μάη, γεγονός που δεν αποδίδεται μόνο στην πτώση της τουριστικής κίνησης

Η τουριστική κίνηση κατά τον μήνα Μάη, έκανε μια μεγάλη βουτιά στην Ιεράπετρα και αυτό είχε διαφανεί από το μικρό αριθμό κρατήσεων που είχαν έρθει στα μεγάλα ξενοδοχεία του Λασιθιώτικου Νότου νωρίτερα τον περασμένο Απρίλιο.

Πτωτική ήταν η κίνηση και στον κλάδο του καφέ και της εστίασης τον μήνα Μάη, γεγονός που δεν αποδίδεται μόνο στην πτώση της τουριστικής κίνησης, αλλά  και σε άλλους σοβαρούς οικονομικούς κυρίως παράγοντες.

Δύσκολα προβλέψιμη

«Γνωρίζαμε από τον Απρίλη, που ήταν ένας καλός μήνας για τον τουρισμό της Ιεράπετρας, ότι η τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, θα έκανε μια μεγάλη “κοιλιά” τον μήνα Μάη. Δεν περιμέναμε όμως τόσο μεγάλη πτώση στην τουριστική κίνηση», αναφέρει σε δηλώσεις του στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

είναι και θα παραμείνει δύσκολα προβλέψιμη, γιατί λόγω των καταστάσεων που περνούν όλες οι χώρες και οι λαοί της Ευρώπης, ειδικά εφέτος δεν έχουν προγραμματιστεί και δεν έχουν κλειστεί διακοπές από τον προηγούμενο χειμώνα , όπως συνήθως γίνεται.

»Στο τελευταίο δεκαήμερο του Μάη, άρχισαν να έρχονται κρατήσεις για τους επόμενους μήνες με μια φυσιολογική ροή. Είναι πολύ ανεύθυνο να πούμε από τώρα πως θα εξελιχθεί η σαιζόν. Μπορεί τελικά να πάμε σαν περιοχή πάρα πολύ καλά , αλλά μπορεί να πάμε και πάρα πολύ μέτρια.

»Το κλείσιμο της νήσου Χρυσής έχει επηρεάσει τουριστικά την περιοχή μας, αφού δεν βλέπουμε πλέον τα μεγάλα ημερόπλοια να κάνουν την ημερήσια κρουαζιέρα προς το νησί-στολίδι της Ιεράπετρας. Έχουν χαθεί επίσης και εκείνοι οι επισκέπτες που έφταναν στην Ιεράπετρα με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα για να πάνε με τα ημερόπλοια στη Χρυσή.

»Και εφέτος ο Λασιθιώτικος Νότος δουλεύει κυρίως με επισκέπτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία την Πολωνία και λιγότερο με τις χώρες της Σκανδιναβίας», καταλήγει ο κ. Βαρδάκης. 

Ο κλάδος του καφέ και της εστίασης

Με δεδομένο ότι η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας μετά τις εορτές του Πάσχα παρουσίασε μια μεγάλη πτώση, όπως και ο ξενοδοχειακός κλάδος, η κίνηση στον κλάδο του καφέ και της εστίασης δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του μήνα Μάη.

«Όσα μαγαζιά ήταν ανοικτά τον Απρίλη δούλεψαν πολύ καλά με τους επισκέπτες του καθολικού Πάσχα αλλά και εκείνου των Ορθοδόξων. Μετά τις γιορτές η κίνηση μειώθηκε στα καταστήματα καφέ και εστίασης, με τον Μάιο να παρουσιάζει μια μικρή πτώση αν τον συγκρίνουμε με τον Μάιο του 2021, παρότι πέρυσι ο κόσμος βγήκε και ξόδεψε πολλά χρήματα αντιδρώντας στο λοκντάουν που είχε προηγηθεί και του είχε περιορίσει την ελευθερία του.

Παρακολουθώντας την κίνηση στα μαγαζιά μας  εφέτος, κατά τον μήνα Μάη, έβλεπα ότι οι Έλληνες πελάτες που έβγαιναν για καφέ η φαγητό ήταν λιγότεροι και στις παραγγελίες τους πολύ συγκρατημένοι. Αντίθετα έβλεπα περισσότερους ξένους επισκέπτες κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, να τρώνε στις ταβέρνες, η να επισκέπτονται τα χωριά τις ενδοχώρας, δοκιμάζοντας την κρητική κουζίνα. Νομίζω ότι το κλείσιμο της Χρυσής έχει στρέψει το ενδιαφέρον των επισκεπτών προς την πόλη της Ιεράπετρας και τα γραφικά χωριά της ενδοχώρας.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες καταναλωτές κυρίως, έχουν επηρεαστεί από το κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης στο ρεύμα και στα καύσιμα, που έχουν συμπαρασύρει όλες τις τιμές της αγοράς προς τα πάνω .

Γνωρίζω ότι τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας περιμένουν από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο, πάρα πολύ κόσμο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και είμαι πολύ αισιόδοξος για την κίνηση των καταστημάτων καφέ και εστίασης, από τώρα μέχρι και το τέλος της τουριστικής περιόδου. Έχουμε περάσει δύο δύσκολες τουριστικές σαιζόν με τον κορωνοϊό. Ελπίζω ότι ήρθε η ώρα να δουλέψουμε χωρίς άγχος, για να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος», καταλήγει οι πρόεδρος του Σωματείου καταστηματαρχών καφέ και εστίασης κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

Από:Πετάσης Νίκος www.neakriti.gr

Related posts

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης την Κυριακή 27 Μαρτίου για τα 77 χρόνια από τα αιματηρά γεγονότα της 24ης Μαρτίου του 1945

admin

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 05/08/2021 στα γραφεία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

admin

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Leave a Comment