Ενώ φτάνουμε στα τέλη του Ιούνη και οι ξενοδόχοι της Ιεράπετρας υποστηρίζουν ότι η τουριστική κίνηση από τις αρχές του Μάη είναι μειωμένη πάνω από -20%, οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταστημάτων και των καφεστιατορίων μιλούν για πτώση στο τζίρο τους από 50-70% σε σχέση με πέρυσι.
Ενώ οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας, προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτά τα μαγαζιά τους, με νύχια και με δόντια, κάποια δρομολογημένα έργα που είτε κατασκευάζονται , είτε είναι έτοιμα να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα , τους προκαλούν εκνευρισμό και αγανάκτηση , αφού θα κάνουν ακόμα δυσκολότερη την προσβασιμότητα των τουριστών στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.
«Η πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης της Ιεράπετρας μέχρι τώρα , κυμαίνεται από 50-70% και δεν έχει καμία σχέση με τη μείωση στις διανυκτερεύσεις που οι ξενοδόχοι λένε ότι είναι γύρω στο -20%.
Δε φτάνει που περνάμε όλοι μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σαιζόν, αλλά έρχονται ξαφνικά και κλείνουν τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, για να συνεχίσουν ένα έργο που θα μπορούσε να γίνει μετά τον Αύγουστο, κόβοντας την πόλη στα δύο , χωρίς να βάλουν πινακίδες να καθοδηγούν τους ξένους , που δεν μπορούν να βρούν το σωστό δρόμο, να φτάσουν στην παραλία , όπου είναι ο προορισμός τους. Πολλοί από αυτούς , με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, γυρίζουν και πάλι προς τον Άγιο Νικόλαο η Σητεία και κάποιοι άλλοι οδηγούνταν από τη δυτική έξοδο της πόλης προς τη Βιάννο.
Την ίδια στιγμή το Μουσείο(η αρχαιολογική συλλογή) είναι κλειστό, γιατί επισκευάζεται, το σπίτι του Μεγάλου Ναπολέοντα επίσης ανακατασκευάζεται και δεν είναι επισκέψιμο, ενώ το Βενετσιάνικο Φρούριο Καλές παραμένει κλειστό αν και το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου έχει σχεδόν τελειώσει. Άρα , όλα εκείνα που διαβάζει στους τουριστικούς οδηγούς ο ξένος ότι θα μπορεί να ιδεί αν επισκεφτεί την πόλη μας, δεν μπορεί να τα ιδεί», μας λέει με παράπονο ο κ Δημήτρης Τρικοίλης , ιδιοκτήτης ταβέρνας, στην Πάνω Παραλία Ιεράπετρας .
Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας, έχουν επίσης πολλά παράπονα για την ετοιμότητα της πόλης να δεχτεί , να εξυπηρετήσει και να φιλοξενήσει τους επισκέπτες της.
«Η πόλη μας δεν έχει μεγάλα ξενοδοχεία στο κέντρο. Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της είναι μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης. Άρα οι ξένοι για να κατεβούν στην Ιεράπετρα, πρέπει να πάρουν η ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, η ταξί , η λεωφορείο. Πώς να φτάσουν όμως στο παραλιακό πάρκινγκ, όταν οι κεντρικοί δρόμοι είναι κλειστεί και οι απαραίτητες πινακίδες που θα τους καθοδηγήσουν απλά δεν υπάρχουν. Οι επισκέπτες μας κυκλοφορούν σε μια πόλη που δεν τη γνωρίζουν, χωρίς να έχουν καθοδήγηση από τα γνωστά σήματα που οδηγούν τον κόσμο στον προορισμό του», προσθέτει ο κ Δημήτρης Κοντοπόδης, ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού και του κλάδου της καφε-εστίασης φέτος περίμεναν ότι οι χιλιάδες επισκέπτες της νήσου Χρυσής , θα άφηναν κάτι στα μαγαζιά τους, στον ελάχιστο χρόνο που έχουν πριν επιβιβιβαστούν και αφού αποβιβαστούν από τα ημερόπλοια που κάνουν τη γραμμή Ιεράπετρα –Χρυσή.
«Έρχονται τα λεωφορεία τους κατεβάζουν σε κάποιο σημείο της πόλης και τους βλέπουμε κατά εκατοντάδες να περνούν σκυφτοί μπροστά από τα μαγαζιά μας, για να φτάσουν γρήγορα να μπούν στα καραβάκια, χωρίς να πιούν ούτε ένα μπουκάλι νερό στο δρόμο. Το ίδιο κάνουν και το απόγευμα όταν επιστρέφουν με τα ημερόπλοια και λίγο πριν μπούν στα λεωφορεία για να γυρίσουν στα ξενοδοχεία τους . Το μόνο που ζητούν είναι οι δημόσιες τουαλέτες της παραλίας.
Εκείνοι δε, που έρχονται στην Ιεράπετρα με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ όταν αποβιβαστούν στο νεο κτήριο πίσω από το Νοσοκομείο δεν ξέρουν το δρόμο να φτάσουν μέχρι την παραλία , γιατί κανείς δε φρόντισε να βάλει μερικές πινακίδες.
Το ΚΤΕΛ πήγε στο νέο του κτήριο , αλλά οι ξένοι δεν μπορούν να το βρούν να πάρουν το λεωφορείο για να γυρίσουν στο ξενοδοχείο τους», μας λέει ο κ Μανόλης Βολυράκης ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος.
Ενώ όλα αυτά δημιουργούν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στους επιχειρηματίες του κέντρου και της παραλιακής ζώνης, ετοιμάζεται να ξεκινήσει και άλλο ένα έργο στο παρκάκι κάτω από το αστυνομικό μέγαρο που ήδη δημιουργεί αντιδράσεις.
«Προς Θεού, μην το ξεκινήσουν κι αυτό μέσα στην τουριστική σαιζόν γιατί θα μας αποτελειώσουν . Παρακαλούμε το Δήμο και τον ανάδοχο αυτού του έργου να το ξεκινήσουν το Φθινόπωρο για να μην μας κάνουν δυσκολότερη τη ζωή μας» ζητά ο κ Γιώργος Κοντοπόδης, ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος.
Θέσαμε όλα τα παράπονα των καταστηματαρχών του κέντρου και της παραλίας στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ Μάνο Λουτσέτη και πήραμε τις απαντήσεις του.
«Δυστυχώς το έργο της ολοκλήρωσης του αγωγού των ομβρίων δεν μπορούσε να πάει πιο αργά και για το λόγο αυτό ξεκίνησε πάλι αυτές τις μέρες. Η κεντρική οδός που κλείστηκε προσωρινά θα ανοίξει άμεσα μετά από λίγες ώρες, αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα , καθώς το έργο είναι πάρα πολύ δύσκολο με δεκάδες δίκτυα να περνούν από το ίδιο σημείο.
Πράγματι το έργο της ανακαίνισης του κτηρίου που φιλοξενεί την αρχαιολογική συλλογή γίνεται παράλληλα με την ανακατασκευή της οικίας όπου έμεινε ο Μέγας Ναπολέων . Και τα δύο αυτά έργα δεν μπορούν να γίνουν το χειμώνα παρά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε ότι αφορά το νέο έργο της διαμόρφωσης της νέας πλατείας κάτω από την Αστυνομία, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε σε δυο φάσεις, ώστε να μη προκαλέσουμε αναστάτωση στην καλοκαιρινή κίνηση των καταστημάτων της περιοχής. Θα ξεκινήσουμε από το παρκάκι για να μην προκαλέσουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα. Σε ότι αγορά το Φρούριο Καλές, είναι θέμα λίγων ημερών να συμπληρωθεί ο ηλεκτροφωτισμός του και να μας παραδοθεί φωτισμένο από τον εργολάβο του έργου, για να είναι επισκέψιμο», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ Μάνος Λουτσέτης.