Την Ιεράπετρα και την Ψαρή Φοράδα Βιάννου επισκέφτηκε μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου, πολυμελής αποστολή αποτελούμενη από 8 καθηγητές Κινεζικών Πανεπιστημίων καθώς και εκπροσώπων της Κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η επίσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια μίας ευρύτερης επίσκεψης σε Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εμπειρία στην παραγωγή εκτός εποχής κηπευτικών , για τη σύσφιξη σχέσεων συνεργασίας και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών στο χώρο των εκτός εποχής κηπευτικών.
Οι 8 Κινέζοι πανεπιστημιακοί καθηγητές έχουν ήδη επισκεφθεί την Ισπανία και την Ιταλία. Στην Κρήτη και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας και της Ψαρής Φοράδας την 8μελή αποστολή συνόδεψαν ο μορφωτικός ακόλουθος της Κινεζικής Πρεσβείας και ο Ιεραπετρίτης καθηγητής του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Σαρρής , ο οποίος συντόνιζε την όλη περιοδεία.
Την ενημέρωση της Κινεζικής αποστολής είχε αναλάβει ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ Νίκος Συγριμής.
«Στην Κίνα έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης των κατασκευών των θερμοκηπίων τους αλλά και των καλλιεργητικών τους μεθόδων, επιχειρώντας να αναπτύξουν περισσότερο την μέθοδο της υδροπονίας.
Τα θερμοκήπια στην Κίνα είναι σχετικά μικρά και βρίσκονται στην κατάσταση που είμασταν εμείς στην Κρήτη το 1970. Θέλουν να εξελίξουν τις καλλιέργειες τους όπως κάνουν οι Ευρωπαίοι αγρότες. Για το λόγο αυτό επισκέφτηκαν πρώτα την Αλμερία και την Σικελία, κλείνοντας την περιοδεία τους στην Κρήτη , όπου επέλεξαν να επισκεφτούν την Ιεράπετρα και την Ψαρή Φοράδα.
Η συνεργασία μας θα έχει να κάνει με την λήψη τεχνογνωσίας από την Κρήτη με παράλληλο άνοιγμα της αγοράς τους σε διάφορα Ελληνικά προϊόντα όπως είναι το λάδι. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τους έχουμε ποτέ ανταγωνιστές στα νωπά κηπευτικά λόγω του μεγάλου μεταφορικού κόστους και της απόστασης», μας είπε κατηγορηματικά ο καθηγητής κ Νίκος Συγριμής, στην ερώτηση μας εάν θα πρέπει να προσέχουμε μήπως κάποια στιγμή δούμε τα κινέζικα νωπά κηπευτικά να ανταγωνίζονται τα Ελληνικά.
Ο καθηγητής του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Σαρρής, μας είπε ότι, «στόχος της επίσκεψης της Κινεζικής αποστολής είναι, η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας σε επιστημονικό επίπεδο αλλά και μιας βαθύτερης προσέγγισης και συνεργασίας».
Η περιοδεία της ομάδας των Κινέζων καθηγητών ξεκίνησε από την Περιφέρεια Κρήτης και τα «Πλαστικά Κρήτης» στο Ηράκλειο, ενώ στη συνέχεια συνοδεία των Ελλήνων καθηγητών Ν. Συγριμή και Παναγιώτη Σαρρή καθώς και των Μαν. Κυκριλή και Δ . Σιδεράκου από τα «Πλαστικά Κρήτης», επισκέφτηκαν την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας σε υπερσύγχρονο σιδερένιο θερμοκήπιο, του Αντώνη και της Κατερίνας Ζαχαριαδάκη στο Κεντρί, όπου έκαναν δεκάδες ερωτήσεις στους παραγωγούς.
Αμέσως μετά, επισκέφτηκαν την υδροπονική καλλιέργεια του Αντώνη Ταμπάκη στη Γρα Λυγιά, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή» και τέλος θερμοκήπια αγγουριού στην Ψαρή Φοράδα.