Image default
ΑΡΧΙΚΗ

MΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΞΥΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες μέσα στο καταχείμωνο και η έλλειψη εργατικών χεριών, προκάλεσαν πάρα πολλά προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς της Ιεράπετρας, που είδαν απο  τις 15  Δεκέμβρη έως και σήμερα το δάκο να καταστρέφει και να υποβαθμίζει ανενόχλητος τον ελαιόκαρπο τους πάνω στα δέντρα, να πέφτει  στη γή από τον αέρα  ένα μεγάλο ποσοστό ενώ  το παραγόμενο ελαιόλαδο να ξεπερνά σε οξύτητα τις 10 με 15  γραμμές.

«Οι ελαιοπαραγωγοί που άφησαν τις ελιές τους ασυγκόμιστες πάνω στα δέντρα τους και ξεκίνησαν το λιομάζωμα μετά τις 15 με 20 Δεκέμβρη, έχασαν λόγω δάκου και γλοιοσπόριου μεγάλο μέρος της παραγωγής τους , ενώ η ποιότητα του ελαιολάδου που παρήγαγαν ήταν μεγάλης οξύτητας που κυμαινόταν από 10 έως 15 γραμμές.

Υπολόγιζαν ότι κάποια στιγμή θα έφτανε  και στην Κρήτη ο χειμώνας, θα χιόνιζε στα βουνά και οι πληθυσμοί του δάκου θα κρύβονταν μέσα στη γη για να ξεχειμωνιάσουν. Δυστυχώς η απουσία χειμερινών καιρικών συνθηκών και η διατήρηση του ανοιξιάτικου καιρού έως και σήμερα, ευνόησε τον πολλαπλασιασμό αυτού του βλαβερού εντόμου,  τη στιγμή που κανείς δε μπορούσε να ψεκάσει,  με αποτέλεσμα μόνο από την Ιεράπετρα να χαθούν πάνω από 1.000 τόνοι ποιοτικού ελαιολάδου και συνδυαστικά λόγω της μεγάλης οξύτητας να χαθούν από την τοπική αγροτική οικονομία πάρα πολλά χρήματα», μας είπε ο συνταξιούχος ελαιουργός κ Μανόλης Παπαδάκης.

Αν ήταν ευνοϊκότερες οι καιρικές συνθήκες  και ο χειμώνας κανονικός με κρύο , βροχές και χιόνια στα ορεινά όλη η Κρήτη θα μπορούσε να είχε ξεπεράσει σε παραγωγή λαδιού τους 120.0000 τόνους. Με αυτές τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έως και σήμερα εκτιμάται ότι η Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 100-120 χιλιάδες τόνους  λαδιού.

«Στην  περιφέρεια της Ιεράπετρας , εκτιμώ ότι θα φτάσουμε τελικά τις 7.000 τόνους. Για την Ιεράπετρα η φετινή ελαιοκομική περίοδος δεν ήταν από τις καλύτερες. Υπήρξαν χρονιές που φτάσαμε ακόμα και τους 12.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Πολύ καλά πήγε εφέτος η περιοχή της Σητείας,  που είχε υπερπαραγωγή,  φτάνοντας τους 11.0000 ελαιόλαδου. Του χρόνου εάν και εφόσον βρέξει όσο χρειάζεται η Ιεράπετρα θα έχει μεγαλύτερη παραγωγή από εφέτος.

Πιστεύω ότι οι καλές τιμές βοήθησαν πολλούς  συντοπίτες που είχαν εγκαταλείψει τους ελαιώνες τους, να τους ανακαλύψουν και πάλι και να εκτιμήσουν από την αρχή την καλλιέργεια της ελιάς. Σήμερα στην ελεύθερη αγορά πληρώνονται οι τρείς γραμμές στον παραγωγό 4,70 το κιλό », μας είπε ο έμπορος ελαιολάδου κ Γιώργος Νικολαράκης.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες των δυο προηγούμενων χρόνων με τις πολλές βροχοπτώσεις , τα χιόνια και το κρύο στα ορεινά και ημιορεινά,  σε συνδυασμό με τη μέτρια καρποφορία στους ελαιώνες του Νομού Λασιθίου το 2021  κατά την  τελευταία   ελαιοκομική περίοδο του 2022,  η καρποφορία των ελαιώνων στο Ν Λασιθίου και σε όλη την Κρήτη , ήταν πάρα πολύ καλή.

«Είναι αλήθεια ότι σε όλη τη Σητεία και κυρίως στα  χωριά της είχε  εμφανιστεί την περασμένη  Άνοιξη μια εξαιρετική ανθοφορία που είχαμε πάρα πολλά χρόνια να τη δούμε. Η καρπόδεση παντού ήταν πολύ καλή. Μετά από μια κακή σαιζόν το 2021 , περιμέναμε ότι η επόμενη του 2022  θα ήταν πολύ καλύτερη. Η εικόνα που έχουμε, για τον όγκο παραγωγής λαδιού που περιμέναμε είναι πολύ καλύτερη από τις προσδοκίες μας», συμπλήρωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης.

Η περίοδος της συγκομιδής της ελιάς στην Ιεράπετρα και στη Σητεία έχει φτάσει κοντά στο τέλος της αφού έχει  μαζευτεί το 90% των ελαιώνων. Εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχουν μαζευτεί όσα λιόφυτα έχουν απομείνει , ώστε να συνεχιστεί το κλάδεμα και η λίπανση των ελαιόδεντρων. Η λίπανση έχει καθυστερήσει λίγο επειδή η περιοχή εδώ και ένα μήνα περνά μια επίμονη περίοδο ανομβρίας.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

« Ενημέρωση για τα ανακυκλώσιμα υλικά από θερμοκηπιακές και λοιπές καλλιέργειες»

admin

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

admin

«Παράταση προθεσμιών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τη φορολογική Διοίκηση».

admin

Leave a Comment