Το πρώτο εμπορικό υβρίδιο, μεγαλόκαρπης τομάτας, με ανοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης ToBRFV στην αγορά.
Το πρώτο εμπορικό υβρίδιο, μεγαλόκαρπης τομάτας, με ανοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης ToBRFV στην αγορά.
H Syngenta ανακοίνωσε, στις 30 Νοεμβρίου 2020, την άφιξη στην παγκόσμια αγορά, του πρώτου υβριδίου με ανοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας – ToBRFV.
Πρόκειται για το υβρίδιο μεγαλόκαρπης τομάτας με το εμπορικό όνομα LANSOR. Το πρώτο εμπορικό υβρίδιο παγκοσμίως με ανοχή στην ίωση ToBRFV που θα είναι διαθέσιμο το 2021, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανακούφιση στους παραγωγούς τομάτας σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου η ίωση της καστανής ρυτίδωσης έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.
Η LANSOR θα ξεκινήσει επιλεκτικά από τις χώρες όπου η ίωση ToBRFV έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες απώλειες παραγωγής. Οι χώρες προτεραιότητας βρίσκονται στην Μεσογειακή λεκάνη και είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.
Η LANSOR είναι ένα υβρίδιο με σκούρο πράσινο χρώμα φυλλώματος, ενδεικτικό ευρωστίας και υγείας, με πολύ καλά δεσίματα σε όλο τον καλλιεργητικό κύκλο. Οι καρποί είναι στρογγυλοί, ομοιόμορφοι και το βάρος τους κυμαίνεται από 240-280 γραμ. Η σάρκα έχει υφή κλασσικής μεγαλόκαρπης beef τομάτας με πολύ καλή γεύση, γυαλιστερό κόκκινο χρώμα και πολύ καλή διατηρησιμότητα. Χαρακτηριστική και η προσαρμοστικότητα της σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες.
Η ίωση της καστανής ρυτίδωσης – ToBRFV εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς τομάτας παγκοσμίως, λόγω του ιδιαίτερα επιθετικού τρόπου εξάπλωσής της. Η λήψη μέτρων υγιεινής στο θερμοκήπιο είναι το πλέον καθοριστικό μέτρο πρόληψης. Ο συνδυασμός του νέου ανεκτικού υβριδίου LANSOR με τα προληπτικά μέτρα υγιεινής επιτρέπουν στους παραγωγούς την επιστροφή στην κανονικότητα!
To τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης των Σπόρων Κηπευτικών της Syngenta, εγκαινιάζει μια νέα εποχή και πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά, με την είσοδο στην αγορά του πρώτου εμπορικού υβριδίου τομάτας με ανοχή στην ίωση ToBRFV, εξηγεί ο Ruud Kaagman, Global Crop Unit Head για την τομάτα. Σε συνέχεια αυτής της ανακοίνωσης, σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη σειρά, από διάφορους τύπους τομάτας, με ανοχή στην ίωση ToBRFV, μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων της Syngenta που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Ποιος είναι ο ιός ToBRFV;
Ο ιός ToBRFV είναι ένας ιός του γένους Tobamovirus όπως ταυτοποιήθηκε από το 2014 στο Ισραήλ. Στο ίδιο γένος περιλαμβάνονται και οι ιοί Tobacco Mosaic Virus -TMV και Tomato Mosaic Virus ToMV. Πρόκειται για ιό πολύ σταθερό, ιδιαίτερα μολυσματικό, στις καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χαρακτηρισμένος ως επιβλαβής οργανισμός καραντίνας εξαιρετικής επικινδυνότητας.
Οι ιοί του γένους Tobamovirus μεταδίδονται μηχανικά με την επαφή μεταξύ των φυτών, με τις καλλιεργητικές φροντίδες των εργαζομένων (μολυσμένα εργαλεία, ρούχα προσωπικού), με μολυσμένο φυτωριακό υλικό και πιθανόν με τον σπόρο. Τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός είναι παρόμοια με τα συμπτώματα των υπόλοιπων ιών του γένους Tobamovirus. Εμφανίζονται ως μωσαϊκό φύλλων, χλώρωση, παραμόρφωση του ελάσματος των φύλλων, νέκρωση σε ποδίσκους, μίσχους και κάλυκες καθώς και κίτρινους ή καστανούς δακτυλίους στους καρπούς. Σε έντονες προσβολές εμφανίζονται καστανές περιοχές και ρυτίδωση των καρπών. Γενικά ο ιός υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της παραγωγής.
To Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Syngenta Seeds, καινοτομεί και δίνει λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες της αγοράς
Η Syngenta έχει δεσμευτεί να προσθέσει αξία στη φυτική παραγωγή εισάγοντας καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Η τεχνολογία μας οδηγεί γρηγορότερα σε αποτελεσματικές επιλογές ακριβείας που αφορούν στις ποικιλίες μας, επιτρέποντας μας να παρουσιάζουμε ταχύτερα στους παραγωγούς και στους συνεργάτες μας μοναδικά οφέλη.
Διάφορα επίπεδα ανοχής στην ίωση ToBRFV εμφανίζονται ήδη στο γενετικό υλικό τομάτας της Syngenta. Με καινοτόμο τεχνολογία η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης κατάφερε να εντοπίσει τα γονίδια που σχετίζονται με την συγκεκριμένη φυσική ανοχή.
Με την τεχνολογία και την χρήση μοριακών δεικτών, η Syngenta έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει, επεκτείνοντας έτσι την ανοχή στο γενετικό υλικό μας. Χωρίς τη χρήση των μοριακών δεικτών η ανάπτυξη ανεκτικής ποικιλίας θα μπορούσε να πάρει μέχρι και 10 χρόνια. Με την ευρεία χρήση της μοριακής τεχνολογίας, η Syngenta αναπτύσσει ανεκτικές ποικιλίες γρηγορότερα και με ακρίβεια, σχολιάζει η Pilar Checa, Global Breeding Lead για την τομάτα.
Αναπτύσσοντας τις τομάτες του μέλλοντος
Η εμφάνιση του νέου υβριδίου LANSOR με ανοχή στην ίωση ToBRFV είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης και αφοσίωσης της Syngenta στην υποστήριξη των καλλιεργητών και των συνεργατών της. Με περισσότερα από 350 υβρίδια τομάτας, διαθέσιμα στους παραγωγούς παγκοσμίως, η Syngenta υλοποιεί την ανάπτυξη σειράς υβριδίων που ικανοποιούν ποικίλες ανάγκες των παραγωγών. Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές, η Syngenta βάζει σε προτεραιότητα την σύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού της και της τεχνολογίας ώστε να εξασφαλίσει καλλιέργειες υψηλής διατροφικής αξίας, που αξιοποιούν τις γενετικές τους δυνατότητες. Το γενετικό υλικό και η κλίμακα δυνατοτήτων της Syngenta οδηγούν στην βελτίωση της γεύσης, της ποιότητας, της ευκολίας και της παραγωγικότητας, προς όφελος των παραγωγών, των εμπόρων, των καταστημάτων λιανικής πώλησης και των καταναλωτών.
Συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο
‘’Συμβουλευόμαστε τους ειδικούς Ιολόγους, συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς Γεωπόνους – Φυτοελεγκτές για να περιορίσουμε την διασπορά του ιού στις καλλιέργειες και εμπιστευόμαστε τους πρωτοπόρους στην έρευνα του σπόρου όπως η Syngenta Seeds. Έχουμε πραγματοποιήσει πολλαπλούς κύκλους πειραματισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο από το φθινόπωρο του 2018 έως τώρα. Ενώ έπονται ακόμα μεγαλύτεροι αποδεικτικοί αγροί την άνοιξη του 2021. Η προσπάθεια μας δεν σταματά εδώ. Φροντίζουμε να εξελισσόμαστε και να αποτελούμε διαχρονικό συνεργάτη της Διατροφικής Αλυσίδας. Σήμερα λοιπόν δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε, ώστε η καλλιέργεια της τομάτας στην Ελλάδα και στην Κύπρο να προχωρήσει απρόσκοπτα. Σύντομα θα είμαστε κοντά σας με την παρουσίαση και δευτέρου υβριδίου μεγαλόκαρπης τομάτας, ανεκτικού στην καστανή ρυτίδωση’’, δηλώνει ο Γιώργος Κοντοσφύρης, Εμπορικός Διευθυντής σπόρων κηπευτικών Ελλάδος και Mediterranean.
Στον συγκεκριμένο ιό είχε αναφερθεί διεξοδικά με σχετικό άρθρο της κας Χριστίνας Βαρβέρη από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό το Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία (τεύχος Μαρτίου 2020).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε: www.syngenta.com και www.goodgrowthplan.com