Τα λουλούδια που παράγουν οι ανθοπαραγωγοί στα ανθοκήπια της Ιεράπετρας, από τις 8 Νοεμβρίου είναι το μοναδικό αγροτικό προϊόν που παράγει ο Ελληνικός πρωτογενής τομέας και που με απόφαση της κυβέρνησης απαγορεύεται να πωλείται στις ανθαγορές, στα ανθοπωλεία, στα σούπερ μάρκετ και στους πάγκους των λαϊκών αγορών.
Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι δε θα υπάρξει δεύτερο γενικό lockdown, που παραπλάνησε τους ανθοπαραγωγούς, παρασύροντας τους σε αγορές νέου Ολλανδικού πολλαπλασιαστικού υλικού , αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με την προοπτική να μπούν στην παραγωγή από το Φθινόπωρο, στοχεύοντας στην δυναμική αγορά του χειμώνα , η πραγματικότητα τώρα είναι εντελώς διαφορετική και η γενική απαγόρευση της λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης, (από τις 8- έως τις 30 Νοεμβρίου) εκτός των τροφίμων, οδηγεί και πάλι την παραγωγή των λουλουδιών στα σκουπίδια, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο και τους κόπους των παραγωγών να εξανεμίζονται μαζί με το εισόδημα τους.
Αν και στο πρώτο lockdown οι περισσότεροι παραγωγοί πήραν αποζημίωση για την παραγωγή που πέταξαν στα σκουπίδια, υπάρχουν και κάποιοι παραγωγοί που για τυπικούς γραφειοκρατικούς λόγους, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, μένοντας μόνο με τα έξοδα και τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους.
Στο οδοιπορικό που κάναμε στα ανθοκήπια της Ιεράπετρας, συναντήσαμε τον ανθοπαραγωγό Ορέστη Βιανιτάκη, που για λόγους γραφειοκρατικούς δεν πήρε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για την καταστροφή που υπέστη στο πρώτο lockdown.
«Έχουμε βρεθεί με μια υπερσύγχρονη ανθοκομική μονάδα 20 στρεμμάτων, να αντιμετωπίζουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα λόγω της κατάστασης που μας δημιούργησαν με τα lockdown και τα κλειστά σημεία λιανικής των λουλουδιών λόγω των μέτρων covid.
H κατάσταση μας είναι απελπιστική. Δεν έχουμε που να διαθέσουμε τα ευπαθή αγροτικά μας προϊόντα και παρακαλούμε την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα όλων των ανθοπαραγωγών. Στρν πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον κλάδο μας είναι πολλά τα έξοδα , ειδικά για την αγορά του πολλαπλασιαστικού υλικού. Μόνο εγω χρωστώ στους Ολλανδούς προμηθευτές μου 100.000 ευρω . Πως θα τους πληρώσω όταν δεν μπορώ να πουλήσω την παραγωγή μου.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει να πληρώσουμε έστω τα τρέχοντα έξοδα των καλλιεργειών μας, αφού μας έκλεισε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης των ευπαθών αυτών αγροτικών προϊόντων που δε μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε ούτε να αναστείλουμε την ανάπτυξη τους», μας είπε απελπισμένος και απογοητευμένος ο ανθοπαραγωγός Ορέστης Βιανιτάκης.
Οι ζημιές που καταγράφουν όλες οι μονάδες παραγωγής δρεπτών ανθέων ολόκληρης της Ελλάδας, από την ημέρα που άρχισαν να εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού κλείνοντας τα ανθοπωλεία σε ολόκληρη τη χώρα είναι ανυπολόγιστες.
Οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω αυτών των αναγκαστικών μέτρων, έγιναν άμεσα ορατές στον κλάδο της ανθοκομίας στην Κρήτη και κυρίως στην Ιεράπετρα, όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 150 στρέμματα λουλουδιών .
«Στο ίδιο έργο θεατές και πάλι οι ανθοπαραγωγοί σε τόσο σύντομο χρονικό διθάστημα.Τα λουλούδια της Ελληνικής ανθοκομίας καταλήγουν και πάλι στα σκουπίδια. Αναζητούμε συμμάχους να αποδείξουμε ότι και το λουλούδι είναι προϊόν του πρωτογενή τομέα , στο οποίο πρέπει να του συμπεριφερθούμε, σαν ένα ευπαθές αγροτικό προϊόν.
Δεν μας θεωρούν αγρότες αλλά κάτι άλλο και αυτό είναι το πρόβλημα μας. Η Ελληνική ανθοκομία στηρίζει την Ελληνική Οικονομία και αν δεν ενισχυθεί αυτή τη στιγμή , δε θα μπορέσει κανένας μας να ξανα καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά.
Έχουμε κάνει τις παρεμβάσεις μας προς την κυβέρνηση , από την οποία ζητάμε να δείξει εμπράκτως ότι θέλει να μας στηρίξει , αν δεν θέλει να σβήσει η Ελληνική ανθοκομία.
Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί, αφού έκλεισαν τα ανθοπωλεία, απαγόρευσαν και την πώληση των λουλουδιών στα σουπερ μαρκετ και τις λαϊκές αγορές. Η παραγωγή των λουλουδιών , δεν ξεκίνησε χθές , δε μπορεί να σταματήσει σήμερα, δε μπορούμε να πατήσουμε ένα διακόπτη να αναστείλουμε την ανάπτυξη των φυτών μας, ενώ τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα μας πρέπει να θεωρούνται κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας, για τα οποία μας έχουν αναγκάσει να δαπανήσουμε πάρα πολλά χρήματα μέχρι να φτάσουμε στη συγκομιδή τους και στη διάθεση τους στους καταναλωτές που τα θεωρούν στοιχεία της καθημερινότητας τους», μας είπε μεταξύ άλλων ο νεαρός ανθοπαραγωγός και γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιανιτάκης.
Στον τομέα των γλαστρικών ειδών, δεν υπάρχει τόση μεγάλη πίεση αυτήν την ώρα, καθώς το λουλούδι στο γλαστράκι μπορεί να κρατήσει μερικές εβδομάδες. Ενώ το κομμένο λουλούδι που μπαίνει στο βάζο, αν δεν πουληθεί αμέσως , πάει στα σκουπίδια.
Ο ανθοκομικός κλάδος της Κρήτης , αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι ο πρώτος και ίσως ο μοναδικός στον πρωτογενή τομέα, που οι απώλειες του είναι ήδη τεράστιες.
Τα λουλούδια , είναι αγροτικά προϊόντα που ανήκουν στην ομάδα των ευπαθών και ευαλλοίωτων ειδών και συνεισφέρουν εξίσου στην ελληνική οικονομία με τον κύκλο εργασιών τους, αλλά και ενισχύοντας το εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας μας.
Δυστυχώς σε αυτή την δύσκολη συγκυρία είναι ίσως το μοναδικό αγροτικό προϊόν πανελλαδικά που πλήττεται τόσο πολύ και τόσο άμεσα. Ο λόγος είναι οτι η παραγωγική διαδικασία δεν μπορεί να σταματήσει ή να ρυθμιστεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πεταχτούν όλα τα παραγόμενα προϊόντα, όπως γίνεται καθημερινά τις τελευταίες μέρες.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ