Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ Η ΠΑΝΩ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ  ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΥΦΑΛΟΥ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗ

Ότι καταστράφηκε και εξαφανίστηκε από την ακτογραμμή, στην κεντρικότατη Πάνω Παραλία της Ιεράπετρας, λόγω του έντονου κυματισμού της θάλασσας και  της διάβρωσης των ακτών τα τελευταία 50 χρόνια, φιλοδοξεί να αναγεννήσει και να επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση του, η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας, που υπέγραψε τη σχετική  σύμβαση  με τον ανάδοχο του έργου  «Εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας στο παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας», στοχεύοντας παράλληλα στην δημιουργία της  παλιάς αμμώδους παραλίας, που ήταν πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες μέχρι και τη δεκαετία του ΄80.

«Πρόκειται για ένα έργο που θα αποκαταστήσει την διαβρωμένη ακτογραμμή από το Σχολικό παραλιακό συγκρότημα της Ιεράπετρας, μέχρι τον προβλήτα που δένουν τα ημερόπλοια κάτω από το αστυνομικό μέγαρο», μας είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας δημοτικός σύμβουλος και πολιτικός μηχανικός κ Γιώργος Ασπραδάκης.

«Το έργο έχει δύο άξονες. Πρώτα την κατασκευή κάτω από το νερό της θάλασσας ενός ύφαλου κυματοθραύστη μήκους 330 μέτρων, σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτογραμμή, που θα ανακόπτει την ορμή των κυμάτων ώστε να μη φτάνει ζωντανή η θάλασσα μέχρι τα παραλιακά καταστήματα , φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Έπειτα θα φτιαχτεί από την αρχή η αμμώδης παραλία που υπήρχε πριν 50 χρόνια και έφτανε από την περιοχή του Δημοτικού Γυμναστηρίου μέχρι το Αστυνομικό μέγαρο. Αυτή η καινούργια παραλία που θα φτιαχτεί θα έχει μήκος 300 μέτρων και θα προστατεύεται από τον ύφαλο κυματοθραύστη που θα κατασκευαστεί 200 μέτρα από την ακτή και δεν θα φαίνεται  από την παραλία», προσθέτει ο κ Γιώργος Ασπραδάκης.

Η Πάνω Παραλία ,  αυτή που κάποτε υπήρξε η πιο πολυσύχναστη και η πιο βολική για τους Ιεραπετρίτες και τους ξένους επισκέπτες , γιατί απέχει μόνο 100 μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης, θα ξαναγίνει όπως παλιά.  Η περιοχή αυτή θα αποκτήσει πάλι την χαμένη της αίγλη.  Το έργο αυτό  θα προσφέρει  επιπλέον προστασία σε όλο το βορειοανατολικό παραλιακό μέτωπο,  το οποίο κάποτε ήταν σημείο αναφοράς με τις απέραντες αμμώδεις παραλίες του και ήταν μια πανέμορφη περιοχή που προσέλκυε χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Η σύμβαση του έργου υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδοση Καλαντζάκη και της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Γιώργου Ασπραδάκη.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας με τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας μετέβησαν στην περιοχή που πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο για αυτοψία και  επιτόπου διευκρινίσεις και λεπτομέρειες επί των διαδικασιών εκτέλεσης της εργολαβίας.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2.195.000€ εντάσσεται στο Ε.Π. Κρήτη 2014-2020, άξονας 1&2 με τίτλο «Δράσεις Στρατηγικής ΟΧΕ στην ΠΕ Λασιθίου – Ομάδα Α» και αφορά την κατασκευή ύφαλου κυματοθραύστη 330m και την αναπλήρωση ακτής 300m στο παραλιακό μέτωπο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας.

 «Ξεκινάμε το 2021 με την υπογραφή μίας εργολαβικής σύμβασης που αφορά το μεγαλύτερο λιμενικό έργο των τελευταίων δεκαετιών στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ιεράπετρας.

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην προστασία της παράκτιας ζώνης από τη διάβρωση που προκαλείται από τον έντονο κυματισμό και την αναβάθμιση της βιοποικιλότητας της παράκτιας περιοχής, ενώ η προσθήκη άμμου θα ξαναδημιουργήσει την παραλία που υπήρχε στο παρελθόν η οποία είχε χαθεί λόγω των  θαλάσσιων ρευμάτων.

Η πόλη της Ιεράπετρας θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και αισθητικά με τεράστια τουριστικά και αναπτυξιακά οφέλη.
Ευχαριστώ τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Λιμενικό Ταμείο» κ. Γιώργο  Ασπραδάκη και τις Υπηρεσίες του Δήμου για τη συνεργασία που οδήγησε στην υπογραφή ενός ακόμα σπουδαίου έργου για την Ιεράπετρα», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Συνεχίζουμε τον αγώνα

admin

ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

admin

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιεράπετρα και με πολύ μεγάλη επιτυχία, το Παγκρήτιο FIRST® LEGO® League Expo 2023. 

admin

Leave a Comment