ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με την ελπίδα ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τα ναυτεργατικά σωματεία και τους εφοπλιστές-πλοιοκτήτες των πλοίων, θα εξετάσει τα αιτήματα των απεργών και θα ικανοποιήσει τα περισσότερα από τα αιτήματα τους, οι παραγωγοί των ευπαθών κηπευτικών της Κρήτης μετά την κακοκαιρία που άφησε πίσω της πάρα πολλές ζημιές , ξεκίνησαν και θα ολοκληρώσουν τη συγκομιδή των ώριμων κηπευτικών που θα πρέπει να διακινηθούν στις αγορές μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να μη μείνουν στις αποθήκες το διήμερο της απεργίας των ναυτεργατών 23 και 24 Φεβρουαρίου.
«Ζητούμε από τον συντοπίτη μας Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Γιάννη Πλακιωτάκη να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου με τα ναυτεργατικά σωματεία , να εξετάσει τα εργασιακά αιτήματα τους και από τους εφοπλιστές και ιδιοκτήτες των εμπορικών πλοίων να σκεφτούν πάρα πολύ καλά ότι η αδιαλλαξία τελικά θα πλήξει όπως γίνεται κάθε φορά την αγροτιά της Κρήτης .
Όλες οι απεργίες των ναυτεργατών προγραμματίζονται τέτοια εποχή που εμείς είμαστε στο φόρτε της παραγωγής μας και δεν έχουμε καμία δυνατότητα να κρατήσουμε τα νωπά ευπαθή κηπευτικά προϊόντα μας περισσότερο από δυο μέρες μέσα στα θερμοκήπια , πάνω στα φυτά , μέσα στις αποθήκες η στα συσκευαστήρια μας.
Στην ουσία μας χρησιμοποιούν σαν μοχλό πίεσης , για να πετύχουν τις δικές τους διεκδικήσεις. Μπορεί να έχουν δίκιο οι ναυτεργάτες και σίγουρα έχουν το δικαίωμα της απεργίας. Έχουμε όμως και εμείς το δικαίωμα της ανεμπόδιστης διακίνησης των ευπαθών κηπευτικών μας προς τις αγορές και αυτό μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν το έχουν καταλάβει. Ας βρούμε τον τρόπο να φτάσουμε πριν το πρωί της Τρίτης στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν οι ναυτεργάτες , για να μη φτάσουμε στα άκρα και έχουμε ταραχές ξανά μπροστά στους καταπέλτες των πλοίων», μας είπε ο πρόεδρος της Αγροτικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Κάμιρος» κ Νεκτάριος Παπαδάκης.
Από τον Γούδουρα Σητείας που ακόμα μετρά και εκείνος τις πληγές του, από την προχθεσινή ανεμοθύελλα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενή τομέα ν. Λασιθίου κ Γιώργος Τσιφετάκης, μας επιβεβαιώνει ότι, έχει ήδη μιλήσει με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Γιάννη Πλακιωτάκη.
«Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων του Ν Λασιθίου έχουμε μιλήσει με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του έχουμε ζητήσει να καλέσει στο τραπέζι του διαλόγου τα ναυτεργατικά σωματεία πριν ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη η απεργιακή τους κινητοποίηση, για να βρεθούν οι λύσεις στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Δεν θέλουμε να μπεί ποτέ ξανά η Κρήτη σε πολυήμερη ομηρία όπως έχει γίνει τόσες φορές. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολλές φορές καταστραφεί οικονομικά και είχαμε χάσει τις αγορές που με κόπο είχαμε κατακτήσει, από ανάλογες πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών. Αν δεν γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει και αν δεν γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων θα γίνει 48ωρη επαναλαμβανόμενη. Σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω πως θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τον αγροτικό κόσμο που είναι αγριεμένος. Μετά από μια παθητική περυσινή χρονιά και με τόσες αντιξοότητες εφέτος από το ξεκίνημα της καινούργιας σαιζόν, ο καταχρεωμένος αγρότης θα ξεσηκωθεί και τότε φοβούμαι ότι θα έχουμε και πάλι ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα λιμάνια της Κρήτης.
Ζητούμε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να εφαρμόσει το Νόμο που λέει ότι, δρομολογείται πλοίο ασφαλείας για τη μεταφορά ευπαθών αγροτικών προϊόντων και ασθενών, από και προς τα νησιά, όταν η απεργία των ναυτεργατών διαρκεί περισσότερο από 72 ώρες», καταλήγει ο κ Γιώργος Τσιφετάκης.
13 ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να προσέλθουν σε 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, έχουν αποφασίσει 13 ναυτεργατικά σωματεία, ζητώντας κατάργηση των ρυθμίσεων με τις οποίες, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, επέρχεται καίριο πλήγμα στον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία, αλλά και στα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S-Π/Κ-Ο/Γ και η Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων-Κυβερνητών, αναφέρουν:
«Κυβέρνηση και εφοπλιστές κλιμακώνουν την επίθεσή τους ενάντια στα δικαιώματά μας, επιχειρούν την κατάργηση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, έχοντας ήδη θεσπίσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για την ποντοπόρο Ναυτιλία. Νεότερη διάταξη επιφέρει μειώσεις στα πρόστιμα που αφορούν την παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και τα οποία συνδέονται με τα ωράρια εργασίας και τις ώρες ανάπαυσης».
Τι ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία
Τα σωματεία, στην ανακοίνωσή τους ζητούν την κατάργηση των νόμων 4714/2020, 4150/2013, 4770/2021, επαναφορά όλων των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αυτοτέλεια του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη και των υπόλοιπων ταμείων. Επίσης, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΣΣΕ 2020-2021 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση απόδοση του επιδόματος Covid-19 και ανεργίας σε όλους τους ναυτεργάτες. Ζητούν τέλος, καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δημόσια εκπαίδευση, αναβάθμιση των υποδομών, προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση της υλικοτεχνικής βάσης και της διδακτέας ύλης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ